maanantai 9. marraskuuta 2009

Kuplat ja niiden välttäminen

Tämä otsikko muistuttaa edellistä, koska asiat liittyvät jollain tasolla yhteen. Markkinahälinän ja sijoitustrendien seuraaminen liian innokkaasti voi nimittäin viedä sijoittajaparan pahasti yliarvostettujen omaisuuserien jäljille. Parempi vaihtoehto olisikin toimia harkiten ja oman sijoitussuunnitelman mukaisesti. Helpommin sanottu kuin tehty. Avuksi tässä voi käyttää hyvää sijoituskirjallisuutta, esimerkiksi Malkielin "A Random Walk Down Wall Street" -opusta.

Aloittelin vihdoin lukemaan Malkielin kirjaa ensimmäistä kertaa. Nyt onkin jo korkea aika, sillä kirja kuuluu jokaisen sijoittajan peruslukemistoon. Kirjoittelen nyt tänne blogiin mietteitä samaa tahtia kuin kirjaa tulee luettua.

Alussa Malkiel käsittelee pörssikuplia kautta historian. Kirjassa käydään läpi mm. klassinen tulppaanisipulitarina, mutta myös mielenkiintoisia kuplia lähihistoriasta. Yksi mielenkiintoinen kuplaesimerkki oli ns. Nifty Fifty, joka viittaa viiteenkymmeneen large cap osakkeeseen jenkkimarkkinoilla. Instituutio- ja yksityissijoittajat villiintyivät juuri näistä 70-luvun alussa.

Näitä osakkeita pidettiin "yhden päätöksen osakkeina", eli kun niitä kerran osti, niistä ei tarvinnut enää luopua. Tämä johtui otaksunnasta, että niillä on niin vahva asema, että mikään ei voi käytännössä horjuttaa niiden asemaa. Tämä johti valtavaan ylilyöntiin arvostuksissa. Sijoittajilta unohtui vain yksi asia: yhtiöt olivat niin isoja, että arvostustasojen olettamat kasvuluvut eivät olleet mitenkään mahdollisia. Tämä ei kuitenkaan estänyt sijoittajia ostamasta näitä osakkeita. Lopputulos ei ole yllätys: romahdus oli yhtä mahtava kuin nousukin. Tämän jälkeen muita kuplia ovat olleet mm. Japanin yliostetut markkinat 80-luvun lopulla sekä kaikille tuttu IT-kupla.

Vastaavia oppitunteja jaellaan sijoittajille vielä vastakin. Seuraavaa kuplaa jo rakennetaan täyttä häkää. Se voi olla kehittyvillä markkinoilla (esim. Kiinassa), puhtaassa energiassa, raaka-aineissa tai jossain muualla. Vaatii hyvää pelisilmää pudottautua kyydistä ajoissa pois. Tässä auttaa tietenkin myös hajautus. Itse pyrin välttämään kuplat siten, että olen päättänyt pitkän aikavälin tavoiteallokaatiosta, jossa pyrin pitäytymään vaikka kaikki muut hyppisivät hurjalla vauhdilla esim. biotekniikkaosakkeiden tai aasian talousvetureiden kyytiin. Ratkaisu voi olla tyhmä jos jostain löytyy oikeasti "uusi talous". Uskon kuitenkin että ratkaisu on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti