torstai 12. marraskuuta 2009

Laiska sijoittaja kritiikin kohteena

Tämän päivän Kauppalehden nettisivuilla kerrottiin että laiskuus vaivaa sijoittajaa. Tämä ei ole otsikostaan huolimatta kritiikkiä allekirjoittanutta kohtaan, vaan jutussa kerrotaan, että suuri osa piensijoittajista ei jaksa perehtyä sijoittamaansa kohteeseen tarpeeksi hyvin.

Mielenkiintoista tässä on se, että täydellisen tehokkaisiin markkinoihin uskovalle väite ei merkitse mitään. Jos tikalla heittämällä voi valita osakkeensa yhtä hyvin kuin ammattimainen salkunhoitaja (tätähän on myös tutkittu ja asia on usein juuri näin) niin miksi piensijoittajan pitäisi tuntea syyllisyyttä ettei tunne kaikkia asioita sijoittamastaan osakkeesta? Sattumankauppaa Wall Streetillä -kirjassaan Malkiel todistelee vakuuttavasti ettei fundamenttianalyysillä voi käytännössä saada ylituottoja. Tällöin piensijoittaja säästääkin vain omaa aikaansa vaikkapa sijoittamalla hauskan nimisiin yrityksiin (tai ennustamalla teelehdistä parhaat sijoituskohteet).

Toisaalta, lehtijutussa oli myös korostettu sitä, että piensijoittaja saattaa olla niin laiska että käyttää lähinnä mennyttä menestystä valintakriteerinä. Tällöin saattaa päätyä sijoittamaan osakkeisiin, joiden paras nousu on nähty jo, tai ne ovat jopa mukana jonkinasteisessa kuplassa (esim. IT-osakkeisiin sijoittaminen vuoden 2000 alussa). En kutsuisi tällaista sijoittajaa laiskaksi, vaan ennemmin harkitsemattomaksi tai joukon mukana kulkijaksi. Tätä parempi tyyli olisikin olla täysin laiska ja ostaa vaikkapa suomi-indeksirahastoa, jolloin ei tarvitse edes miettiä osakevalintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti