tiistai 3. marraskuuta 2009

Markkinahälinä ja sen sivuuttaminen

Uskon pitkälti siihen, että en osaa ajoittaa markkinoita niin hyvin, että saisin siitä aitoa lisäarvoa. Sijoitusfilosofiani perustuukin enemmän salkun allokaatioon ja tasaiseen salkun täydentämiseen. Usein kuitenkin yritän ajoittaa ostojani lyhyellä aikavälillä, esimerkiksi ison laskupäivän jälkeen on yleensä parempi ostaa kuin ison nousupäivän, jos muita seikkoja ei oteta huomioon.

Jos ajattelee strategiaani, niin päivittäisellä talousuutisten ja osakesuositusten seurannalla ei pitäisi olla käytännössä mitään merkitystä. Ainoastaan kun mietin ostoa, voin yrittää tehdä sen sopivalla hetkellä salkunhallinnan näkökulmasta. Esimerkiksi jos tavoiteallokaatiosta puuttuu jokin osa ja ko. omaisuuserä on mielestäni aliarvostettu, ostan sitä enkä jotain muuta. Tämän päätöksen tekemiseen voin käyttää hieman aikaa kurssien seuraamiseen ja lukea esim. markrotalouteen liittyviä uutisia, jotta saa ainakin tunteen että tietää mitä on tekemässä. Kuvailtu prosessi tapahtuu kuitenkin harvakseltaan, eikä vaadi päivittäistä talousuutisten seurantaa.

Nyt sitten postauksen aiheeseen, eli markkinahälinään. Jos Dr. Doom on sanonut tänään sitä, tai J.P. Morganin päästrategi eilen toista, ei tämän pitäisi vaikuttaa minuun mitenkään. Jenkkien iltapäivällä ilmoitetut kulutusluottamusluvutkin ovat jo kursseissa, en voi hyödyntää niiden antamaa informaatiota erityisesti omaksi hyödykseni. Kuitenkin näitä asioita uutisoidaan Kauppalehdessa, Taloussanomissa, Bloombergissä, Arvopaperissa, CNN:llä, ja niin edelleen. Sitä kutsutaan talousjournalismiksi ja se on liiketoimintaa joka tavoittelee tulosta. Tästä johtuen päivittäin uutisoidaan loputtomasti talouteen ja osakemarkkinoihin liittyviä asioita, jotta talouslehtiä myytäisiin ja nettisivut saisivat kävijöitä.

Uskon, että olisi helpompaa olla seuraamatta näitä uutisia päivittäin. Markkinahälinää riittää loputtomiin, ja jos sitä ei osaa hyödyntää muita markkinatoimijoita paremmin, on siitä ainoastaan häiriötä. Mieluummin vietän tunnin päivässä ystävien parissa tai urheillen kuin tutkaillen taloussivustoja.

Edellisestä toteamuksesta huolimatta seuraan talousuutisia varsin usein. Olen kuitenkin tunnistanut että teen sitä liikaa, joten sen tunnustaminen tässä on ensi askel parannukseen. :)

3 kommenttia:

  1. Sullahan on hyviä osakkeita salkussa! Nordea tekee hävyttömän paljon rahaa normaalin ihmisen rahoilla.... hyvä osakkeenomistajalle. Minun hommani on juuri päinvastainen sinun "laiskaan" tyyliisi verrattuna. Jos haluat tsekata aika ajoin, mihin suuntaan eurooppalaiset osakkeet ovat menossa lyhyellä aikavälillä, niin tsekkaa ihmeessä www.pietronpossa.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Moi, tarkoitus onkin hankkia vain hyviä osakkeita - varsinkin pitkällä tähtäimellä!

    Blogisi vaikuttaa mielenkiintoiselta, varsinkin kun sijoitustyyli poikkeaa omastani noin radikaalisti. Itse tyydyn panostamaan vaivannäköni pääasiassa työmarkkinoille, josta takaisin tuleva ylijäämä sitten sijoitellaan "laiskasti". Mutta eiköhän joku tienaa "ahkerallakin" sijoitusstrategialla, toivotaan että sinulla homma toimii!

    VastaaPoista
  3. Moi, kiitos kommenteista. Aktiivisessa ja nopeatempoisessa sijoittamisessa menee pahasti pieleen, jos antaa tunteille vallan. Tämä onkin tässä niin hemmetin mielenkiintoista - miten pystyn kasvamaan ihmisenä, ettei tee tunteiden pohjalta päätöksiä. Kärjistettynä sinun pitää ostaa silloin kun järki sanoo myymään. Tsemppiä hankkeisiisi!

    VastaaPoista