keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Talvivaaran osakeanti

Talvivaara järjestää parhaillaan osakeantia, joka perustuu ns. uusmerkintäantiin (kts. tarkat speksit esim. Henri Elon kirjoituksesta). Minulla on Talvivaaran osakkeita salkussa muutaman erän verran, ja on sanomattakin selvää, että ne ovat tällä hetkellä ronskisti tappiolla. Tässä mielessä en ole yksin, sillä Talvivaara on todellinen kansanosake, ja nykyisissä pohjahinnoissaan käytännössä kaikki Talvivaaraa OMX-H:sta ostaneet ovat ainakin laskennallisesti tehneet tappiota.

Aion osallistua Talvivaaran antiin niillä merkintäoikeuksilla, joihin osakemääräni oikeuttaa. Tämä tarkoittaa kohtuullisen pientä, reilusti alle tuhannen euron lisäsijoitusta. Tämä on todellinen riskisijoitus, vaikkakin Talvivaara tuntuu olevan valtiollisen suojeluksen alla. Siksi yhtiö ei ainakaan lähiaikoina joudu konkurssiuhan alle, sillä valtio on sitoutunut hoitamaan "likapyykkinsä" loppuun asti. Ja voihan olla, että tulevaisuudessa operaatio vielä muuttuu kannattavaksi. Minulla on aikaa odottaa!

Oma kokemukseni osakeanteihin osallistumisesta on ollut toistaiseksi varsin myönteinen. Tyypillisesti merkintäoikeusannin koittaessa yritys tarvitsee rahoitusta, ja jos tämä rahoitus auttaa, niin osakeantiin sijoitetuille rahoille saa aikanaan hyvän tuoton. Tietynlaista vipuvaikutusta siis. Olen osallistunut aiemmin Cramon, Spondan ja Nordean anteihin, ja jokainen sijoitus on mukavasti plussalla.

Kysymys lukijoille - aiotteko osallistua Talvivaaran antiin? Miksi - tai miksi ette?

9 kommenttia:

 1. Onkos noissa anneissa jotain kuluja? Ilmeisesti ei, mutta kunhan tarkistan. Talvivaaraa pidän hyvin riskisenä sijoituksena, mutta ehkä yritystä seuraavat tietävät paremmin. Potentiaalia toki on, jos yritys vaan pysyy seuraavat vuodes pystyssä.

  VastaaPoista
 2. Annin järjestämisessä on monesti isotkin kulut, jotka yritys maksaa tyypillisesti jollekin investointipankille. TV:n annin tapauksessa pääjärjestäjät ovat JP Morgan ja Nordea. Nämä ja pari muuta pankkia auttavat annin toteutumisessa ja myös takaavat omalta osaltaan annin läpimenon. Kaikki tämä maksaa maltaita antia järjestävälle yritykselle, ja on keskeinen osa investointipankkitoimintaa.

  Osakkeen omistajalle (minulle) päin tämä ei näy merkittäessä uusia osakkeita, vaan merkintäoikeudet voi käyttää ilman erillisiä kuluja. Mutta tässä vaiheessa yllä mainitut järjestelykulut ovat toki realisoituneet yritykselle, joten omistajahan ne maksaa loppukädessä.

  VastaaPoista
 3. Minä aion osallistua antiin kaikilla merkintäoikeuksillani, koska uskon edelleen Talvivaaran menestyvän pitkällä aikavälillä.

  Sellaisen veivauksen kuitenkin tein, että myin juuri kaikki "vanhat" osakkeeni (815 kpl) hintaan 41 senttiä/kpl. Ensi viikolla saan sitten ostaa 4890 kpl osakkeita hintaan 16 senttiä/kpl eli yhteensä hintaa tulee 782€, jos olen ymmärtänyt asian oikein.

  VastaaPoista
 4. @55: Mielenkiintoinen veivaus. Itse en myynyt noita vanhojakaan, vaan jätän koko läjän uusilla lisätyillä odottamaan parempaa huomista. Myydessäsi vanhat nyt pois taisit saada hyvän potin tappioita näytettäväksi verottajalle. Toivottavasti saat kuitattua "ilmaiset" voitoa jossain välissä :)

  VastaaPoista
 5. Itse mietin vielä. Isoa pottia minulla ei alunperin ole, joten uusien merkintä ei tule maksamaan hirveästi.

  Rahakysymystä tärkeämmäksi itselleni on noussut asian eettinen puoli, jota en ole koskaan ennen miettinyt sijoituspäätöksissäni. Talvivaara työllistää ison joukon ihmisiä alueella, jossa työnantajia todella tarvitaan. Toisaalta, mitä luonnolle tapahtuu, saako Talvivaara sotkunsa siivottua? Insinöörinä pidän suomalaisen teollisuuden merkitystä yhteiskunnalle suurena, mutta mennäänkö tässä jo jonkun rajan yli? Joten, päätös on vielä tekemättä.

  VastaaPoista
 6. Minäkin aion osallistua. Uskon, että pitkällä aikavälillä tuotanto saadaan kannattavaksi. Jos kurssi on nyt 0,4€, niin merkintäoikeuden hinta on maanantaina noin (0,4 - 0,16)*6 = 1,44€, eli viime perjantaina ostamalla olisi tehnyt kivan 0,76 pikavoiton per osake.

  Itse en kuitenkaan pidä tätä hinnoittelua järkevänä, joten myin tänään omat talvivaarani 0,4€ hintaan. Tarkoitukseni on ostaa lisää merkintäoikeusia, mikäli merkkarin hinta tippuu alle 0,5€ tason. Jos ei tipu, niin sitten koitan saada osakkeita toissijaisesta merkinnästä.

  VastaaPoista
 7. Tein päätöksen ja en osallistu antiin - merkkarit meni myyntiin. Luin osakeannin esiteen (+300s) pääkohdin ja ei kyllä yhtiön tilanne naurata. 10-15 isoa erilaista (operatiivinen, taloudellinen, oikeudellinen) riskiä, joista jo yhdenkin toteutumisella voi olla merkittävä haitallinen seuraus yhtiölle. Toivon todella, että yhtiö selviää (jolloin ostan lisää kattaakseni turskaa), mutta riski tälle ylimääräiselle panostukselle on nyt liikaa - saa sitä myöhemminkin. Pääomistajat ostavat pakon edessä.

  VastaaPoista
 8. Merkitsen 500 vanhaa x 6 x 0,16 eur/kpl. Tein vielä välissä 0,40 välioston 750kpl (pelaan pienillä).

  Olen edellisen kommentoijan kanssa samaa mieltä, ettei paljon naurata yhtiön tilanne. Mutta kaikki on korjattavissa ja jos jotainpaikkaa ei pysty korjaamaan, rakennetaan uusi.

  Rauhoittavapuhelu erään ammatti-ihmisen kanssa sai minut kumminkin jokseenkin vakuuttuneeksi uudesta tulemisesta.

  Hieno Blogi!

  VastaaPoista
 9. Uskon Perän toimintaan ja Talvivaaran varantoihin. Suuri paikallinen työllistäjä nousee vielä, Enkä voisi olla mukana kääntämässä selkääni suomalaiselle sisulle. Siellä ei ole ylipalkattua saneeraajaa johdossa vaan ongelmien alkaessa itse ukko hyppäsi puikkoihin ja toivon, todellakin toivon, että rehellisin periaattein. Jätin kaikki vanhat osakkeeni ja merkitsin kaikki mitä tarjottiin. Olen mukana mielellään, jos joskus tällä tienaakin muuan euron niin hyvä, jos ei niin ollaan ainakin yritetty. Olen tosi sinisilmäinen näissä jutuissa, enkä oikeestaan varmaan ymmärrä edes mihin olen sormeni/euroni tunkenut mutta pelissäkin on vain muutamia tuhansia ja toivon ihmisille, Perä mukaanlukien parasta!

  VastaaPoista