perjantai 15. maaliskuuta 2013

Lisäosto: Nokia

Tulen osallistumaan tässä kuussa Talvivaaran antiin, ja äsken innostuin ostamaan keskikokoisen erän lisää Nokiaa. Nämä kaksi yritystä ovat olleet huonoimmat sijoitukseni tähän asti (kts. pohdintoja ja tunnustuksia tästä). Toisaalta - jos olen päätynyt ostamaan Talvivaaraa yli viiden euron hintaan ja Nokiaa aikanaan lähelle parillakympillä (ihka ensimmäinen osakesijoitukseni vuonna 2008), niin miksei Talvivaaran anti hädän hetkellä, sekä Nokia kahden ja puolen euron hintaan houkuttelisi?

Hetken mielijohteesta tämänpäiväinen sijoitus ei syntynyt. Olen seurannut Nokian osaketta "sillä silmällä" vuosien varrella, ja erityisesti WP8-luurien jälkeen usko yritykseen on toden teolla herännyt. Silti olen epäröinyt ostoja, ja olen ihan tyytyväinen etten lähtenyt lisäämään Nokiaa kun se oli alkuvuodesta nousukiidossa kohti neljän euron hintaa. Nyt kun hinta on lasketellut lähelle kahta ja puolta euroa, niin en voinut enää odottaa. Varsinainen tunneostos siis tämä! Erillinen osakeanalyysi lienee turhaa, onhan vastassani valtava massa tehokasta markkinaa ja analyytikkoja (tehokkaiden markkinoiden hypoteesi lienee Nokian kohdalla lähempänä kuin monella muulla suomalaisosakkeella).

Sananen kuitenkin tunnepuolesta. Matkustan työni puolesta melko paljon ja tapaan usein ihmisiä eri kulttuureista. Voin kertoa, että Nokia on tehnyt varsin hyvän vaikutuksen myös muihin kuin meihin suomalaisiin. Tosin rehellisyyden nimissä on sanottava, että on maita joissa älypuhelin = iPhone tai Samsung. Yhtä kaikki, itselleni on tullut sellainen kokonaiskuva että innovaatio on palannut Nokiaan, ja vauhti sekä kulmakerroin ovat tällä hetkellä paremmat kuin pääkilpailijoilla. Aika näyttää miten käy, olen oman arpani heittänyt (taas) tänään.

5 kommenttia:

 1. Pysyn itse edelleen kaukana, sijoituspäätökseen ei vaikuta se, menestyykö windows phonet hyvin vaan se, että ei ole mahdollista arvioida edes etäisesti missä yhtiö on 10 vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
 2. Juuri näin. Tässä on sekä downside että upside "riski".

  VastaaPoista
 3. On hyvä muistaa että tuottoa firmaan tuo NSN, verkkopuoli, jonka Nokia puoliksi omistaa. Se keskittyy pelkästään mobiiliverkkoihin ja on nousemassa kovaa vauhtia kohti Ericssonia maailman tärkeimpänä verkkotoimittajana. Uusi maajohtaja luo uskoa Suomen tärkeään osaan NSN:n strategiassa. Siemens myy oman osuutensa, ehkä Nokialle tai koko NSN viedään pörssiin, saa nähdä. Joka tapauksessa NSN:n työläisenä harkitsen pitkästä aikaa Nokian osakkeiden ostamista kun aina ennen on tullut reippaasti takkiin kyseisen osakkeen kanssa. Kännykkäpuoli ei itseäni kiinnostaisi tässä kilpailutilanteessa vaikka Windows-puhelimet paremman vastaanoton omien kokeilujeni puolesta ehkä ansaitsisivatkin.

  VastaaPoista
 4. NSN pointti on hyvä aina ottaa esille, sillä se tuppaa unohtumaan. Yksi hyvä syy omistaa Nokiaa on tosiaan NSN:n uusi nousu.

  Windows Phone -puoli tietysti kiinnostaa sen julkisuusarvon mukaisesti, sekä koskettaa useaa omakohtaisesti.

  VastaaPoista
 5. Henkilökohtaisesti sanoisin, että Nokia on mahdollinen sijoitus. En ole edelleenkään halukas ostamaan Nokian osaketta, koska on edelleen ihmeen vaikea sanoa missä tilassa Nokia on muutamien vuosien päästä. Tilannetta seuraillaan. Jos ostaa niin suosittelen ostamaan useiden vuosien tähtäimellä eikä kannata seurailla kurssia turhan usein.

  Talvivaaran suhteen olen epätoivoinen. Vaikka tilanne korjaantuisi ja kaivos alkaisi LOPULTAKIN oikeasti tuottamaan, epävarmuutta on aivan liikaa kyseisen osakkeen kohdalla. Korkeintaan pienenä riskisijoituksena suosittelisin. Sekä hyvin pitkällä tähtäimellä.

  VastaaPoista