torstai 1. tammikuuta 2015

Vuoden 2014 tilinpäätös

Vuosi 2014 on paketissa ja pieni katsaus menneeseen on paikallaan. Mennyt vuosi oli sijoitustoimintani kannalta kokonaisuutena lopulta melko laimea, vaikka hyvin mielenkiintoisia liikkeitä tulikin vuoden aikana tehtyä. Seuraavassa avainluvut ja hieman tarinaa niiden takaa.

Uusi sijoitettu pääoma vuoden 2014 aikana: 5646 euroa / 471 euroa kuukaudessa

Uusi sijoitettu pääoma jäi melko pieneksi, johtuen mm. alkuvuodessa tapahtuneesta suomi-salkun siivouksesta (13 Keuron edestä myyntejä). Tähän liittyen esimerkiksi Stockmannin myynti vaikuttaa jälkäteen hyvältä päätökseltä. Yleisesti ottaen suhteellisen maltillinen sijoitustahti liittyy erinäisiin arjen investointeihin ja niiden rahoitustarpeeseen. 471 euron sijoitustahti kuukautta kohti onkin koko blogihistoriani pienin luku! Jatkossa ennakoin että sijoitustoimintaan on käytettävissä huomattavasti enemmän rahaa.

Pääoman kasvu yhteensä: 10608 euroa (9,3 %) 
Tuotto: 4962 euroa arvonnousua, 1633 euroa osinkoja (verojen jälkeen)

Maltillisesta sijoitustahdista huolimatta salkun pääoma kasvoi mukavasti, yhteensä yli 10000 euroa, josta puhdasta arvonnousua oli melkein puolet. Lisäksi vuonna 2014 sain ennätysosingot, 1633 euroa verojen jälkeen. Vaikka salkustani iso osa on sijoitettu osingot uudelleensijoittaviin instrumentteihin, on pieni kasvava osinkovirta silti mukava juttu. Ajatuksena on, että joskus hyvin kaukana tulevaisuudessa osingot voivat muodostaa keskeisen osan tuloistani.

TWR-tuotto: 7,1%

Time-weighted rate of return -menetelmällä laskettu tuotto oli ihan kohtalainen, eli 7,1 %. Vertailun vuoksi vuonna 2013 tuotto oli hieman pienempi 5,6 %, eli parannusta tuli tuottorintamalla. Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen salkun suoritukseen. Tasaista ja varmaa.

Alla on kuvattu sijoitusteni arvonkehitys vuodesta 2008 lähtien. Salkun markkinahinta on tällä hetkellä reilut 124 000 euroa ja hankintahinta n. 97 000 euroa. Realisoimatonta arvonnousua on n. 28 %, euroissa n. 27 000 euroa. Lisäksi olen tietysti saanut historian aikana osinkoja ja tehnyt sekä voitollisia että tappiollisia myyntejä. Alla olevassa kuvassa nämä eivät näy, mutta olen pitänyt laskelmaa yllä ja päivittänyt sen blogin oikean laidan palkkiin "realisoitunut tuotto" kohtaan. Tämä tuotto on tällä hetkellä nettona reilut 4000 euroa. Rikastumaan en ole siis päässyt tuottomielessä, mutta olen kuitenkin saanut kasvatettua salkkua ihan mukavasti vuosien varrella.




















Salkun allokaatio on kuvattu alla, ja se noudattelee hiljattain uudistetun tavoitellokaationi kategorioita. Tähän liittyen muutin sijoitusten raportointia blogin oikean laidan seurantaan. Nyt sijoitukset on kategorioitu viiteen kategoriaan ja näihin liittyvät sijoitusinstrumentit (ETF:t, rahastot, jne on kerrottu kunkin kategorian alla). Ainoastaan osakkeita en raportoi yksitellen, koska siitä tulisi turhan pitkä lista. Osakesalkkua olen avannut useissa yhteyksissä muuten.
























Sijoitusvuosi 2015

Alkaneelta vuodelta odotukseni ovat hieman ristiriitaiset. Kurssinousut ovat jatkuneet jo niin pitkään monilla markkinoilla, että tarkoitus on ainakin aluksi säästää 10000 euron pelikassa tulevaisuuden ostotilanteita varten (kts. ajatuksia tästä). Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden alussa sijoitukset ovat lähinnä käteiskassa kasvatukseen ja uudet sijoitukset sitten sijoittuvat lopummalle vuotta, mahdollisesti halventuneisiin hintoihin. Ajoitus on vaikea laji, mutta ainakin voin varautua tulevaan käteiskassan avulla. Seuraan tämän karttumista "salkunseuranta" -palkissa blogin oikeassa reunassa. Tällä hetkellä käteiskassa on vain 1300 euroa, mutta otaksuisin että saan kasvatettua sen kesään mennessä kymppitonniin. Katsotaan miten käy, voihan olla että markkinoilla avautuu houkuttelevia ostotilanteita ennen sitä.

Menestyksekästä sijoitusvuotta 2015!

4 kommenttia:

  1. Hei. Ottaen huomioon, että olet aloittanut sijoittamisen käytännössä tämän nykyisen nousumarkkinan alusta, tuottosi näyttää melko pieneltä (+28%). Jonkin verran käsittääkseni harrastat ajoittamista ja pientä peliä osakkeilla "ostoja ja myyntejä". Oletko laskenut, paljonko tuotto olisi, jos olisit vain mekaanisesti sijoittanut joka kuukausi johonkin osakeindeksiin, esim. MSCI World?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, joka on käynyt omassakin mielessäni. Ehkäpä jos palaisin ajassa taaksepäin tekisin juuri niin! Tai itse asiassa varmaan sijoittaisin 2009 kaikki jenkkimarkkinoihin tai Sampoon - jos siis kristallipallo olisi käytössä :)

      Aloitin sijoitukset itse asiassa ennen nousumarkkinan alkua, eli ennen romahdusta joka tietysti vaikuttaa sijoitustuottoihin (kuten seurannasta näkyy, 2008 olivat hankintahinnat korkeammat kuin markkinahinnat). Lisäksi, jos osingot ja realisoidut voitot otetaan huomioon, niin tuotto on vähän tuota 28 %:ia parempi, tarkemmin 32 %.

      "Huonoa" tulosta selittää pari seikkaa.

      Ensinnäkin, olen tehnyt ison osan sijoituksia nousumarkkinan aikana, en sen alkuvaiheessa (ja lisäksi sitä ennen).

      Toisekseen, matkan varrelle mahtuu myös pari isompaa epäonnistumista, kuten sijoitukset Nokiaan 2008 ja melko isot panostukset Talvivaaraan. Nämä olisi välttänyt indeksisijoittamalla!

      Lisäksi, MSCI World on vähän huono vertailukohta minulle, koska se ei sisällä kehittyviä markkinoita, jotka ovat juuri nyt alamaissa. Itse asiassa MSCI Emerging Markets indeksi, johon salkkuni sisällöstä 20 - 30 % vertautuu, ei ole tuottanut juuri mitään sijoitusteni aikajänteellä, ellei sitten olisi ostanut 2009 pohjilta (tämä taktiikka toki toimii melkein millä markkinoilla vain).

      Sen verran piti excelissä kokeilla, että voin todeta - ei niin yllättäen - että tasasijoitukset MSCI worldiin olisivat olleet parempi taktiikka tuoton kannalta. Tasasijoituksin salkkuni tuotto olisi tällöin ollut aloitusajankohdasta riippuen n. 60 %. Jos taas otettaisiin realistisemmin huomioon että sijoituksia olisi tehty enemmän myöhemmin (kauempana 2009 markkinapohjista), tuotto ei olisi läheskään näin hyvä.

      Yhtä kaikki, en jaksa menetettyjä tuottoja harmitella. Mittaan onnistumiseni nykyhetkeä pidemmällä aikavälillä. Lisäksi, voi olla että olisin innostunut sijoittamaan vaikka matkailuun ja autoihin arvopapereiden sijaan, jolloin "tuotto" olisi ollut paljon huonompi :)

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Monesti itsekin vaan mietin, että olisiko järkevämpää lopettaa kokonaan tällainen amatöörimainen yritysanalyysi ym. ja sijoittaa suoraan indeksiin. Kuitenkin yksittäinen amatöörisijoittaja kilpailee ammattilaisten kanssa näissä asioissa. Viikosta jäisi monta tuntia ylimääräistä aikaa käytettäväksi muuhun, kun ei tarvitsisi pahemmin yrityksiä analysoida.

    Voisi olla tuottojenkin kannalta tehokkaampaa esim. jos pystyisi tekemään omaa ansiotyötään tuon sijoitusanalyysistä vapautuvan ajan ja sitten sijoittaisi nämä rahat, jolloin olisi enemmän sijoitettavaa rahaa.

    Esim. jos käytät yritysanalyysiin viikossa 2,5h --> kuukaudessa 10h --> jos tekisitkin 10h ylitöitä kuussa, riippuen palkasta ylimääräistä sijoitettavaa kertyisi ehkä satanen tai pari kuussa.

    -Alkuperäisen kysymyksen esittäjä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeää pohdintaa. Olen samaa mieltä siinä, että jos olisin aikojen saatossa käyttänyt ylitöihin sen ajan mitä sijoituksien miettimiseen, niin lopputulos olisi takuuvarmasti parempi. Tämä tosin vaatii sen, että minulla olisi työ, jossa saisin tehdä ylitöitä ylimääräisestä palkasta tai vaihtoehtoisesti toinen työ. Ja lisäksi motivaatio ylimääräisen työn tekemiseen.

      Tässä tuleekin se mutta, eli sijoitusten tekeminen ja seuranta on harrastus, enemmin kuin työ minulle. Ainakin tähän mennessä ollut. Teen sitä itse asiassa mieluummin kuin ylityötunteja tai toista työtä. Lisäksi voi olla, että jos en olisi sijoituksista kiinnostunut, olisin saattanut käyttää ison osan rahoista muualle (vaikkapa riippuliitoon tai vuosikertaviineihin). Eli vaikka asian voi helposti rationalisoida vaihtoehtokustannuslaskelmaan, ei asia silti sosiaalisessa kontekstissaan ole ihan niin yksiselitteinen.

      Näillä ajatuksilla jatkossakin menen eteenpäin - tosin ajatuksena on indeksoida suurin osa salkusta, jolloin "vaivannäkö" (jota en tosin koe vaivaksi) vähenee :)

      Poista