lauantai 30. kesäkuuta 2018

2018 / Q2: Tuotto 3,6%, pääoma kasvoi lähes 14K

Vuoden 2018 toinen kvartaali kasvatti salkkuni uusiin huippulukemiin: 244336 euroa. Neljännesmiljoona on kohta siis kasassa!

Salkun kokonaisarvo nousi varsin reipasta tahtia, ja pääosin kurssinousujen siivittämänä. Tässä kvartaalin avainluvut: 
  • Uusi sijoitettu pääoma 2018 Q2 aikana: 5269 euroa 
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 13688 euroa (+5,9 %)
  • Tuotto (pl. osingot): 8419 euroa (3,6 %)
Ostoja tein kvartaalin aikana varsin maltillisesti normaalien ETF-kk-sijoitusten lisäksi. Lisäsin vähän YIT:tä ja merkkasin 300 kpl osaketta Kojamon annista. Jälkimmäiseen ostokseen olen tässä vaiheessa ihan tyytyväinen, sillä Kojamon anti merkattiin hintahaarukan alalaitaan, sain kaikki osakkeet mitä halusin, ja nyt kurssi on jo hienoisessa nousussa. Tämä jää toki pitkään salkkuun, mutta totta kai ensi askeleet ovat aina kiinnostavia!

Miksi salkkuni nousi näin reippaasti? Tähän on monta pientä selitystä, mutta pari "tähtiosaketta" salkusta löytyy. Ensinnäkin Neste on ollut hurjassa vedossa. Alkuperäinen 1751 euron sijoitukseni Nesteeseen on noussut jo yli 12000 euroon! Tässä osakkeessa osta-ja-pidä on todella kannattanut. Muita reiluja nousuja salkussani on ollut mm. Microsoftissa (+275% voitolla tällä hetkellä) ja yllättäen Twitterissä (+148% voitolla tällä hetkellä).

Tein reilu vuosi sitten harkitun sijoituksen "alustatalouteen" (tiedän, olin pahasti myöhässä) kun ostin Facebookia, Twitteriä ja Zalandoa jokaista n. 1000-1500 euron summalla. Näistä Twitter-sijoitukseni sai erityisesti sapiskaa lukijoilta (kts. merkintä). Näinhän siinä sitten kävi, että sijoitukseni jälkeen Twitter alkoi ensimmäistä kertaa historiassaan tehdä tuottoa, ja oli näistä kolmesta sijoituksesta tähän mennessä ylivoimaisesti paras :) Jälkikäteen kaduttaa etten tehnyt suurempaa sijoitusta. Toisaalta ei minulla asiassa mitään kummempaa kristallipalloa ollut, Twitter vain tuntui hyvältä sijoitusidealta kurssin ollessa alamaissa tuolloin. Muita perusteluja löytyy alkuperäisestä merkinnästä.



















Yllä olevassa kuvaajassa näkyy salkun kehitys sijoitustoiminnan alusta tähän päivään asti. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut pääasiassa tasaista kasvua ainakin vuositasolla tarkasteltuna. Jos markkinat olisivat aina näin suopeita, olisi vaurastuminen lasten leikkiä! Onkin hyvä pitää mielessä, että tässä kuvaajassa näkyvä 10 vuoden periodi on historiallisesti melkoisen ainutlaatuista aikaa osakemarkkinoilla. Seuraavat 10 vuotta eivät varmasti näytä samalta.

Tästä syystä olen alkanut varautua tulevaan kurssipudotukseen lisäämällä käteiskassaa. Sain nyt nostettua käteiskassan 15000 euroon (vuoden alussa se oli 10K paikkeilla). Jospa vielä ehtisi kasvatella kassan 20000 euroon ennen seuraavaa kunnon dippiä? Katsotaan.

8 kommenttia:

  1. Oletko harkinnut Cityconin ostoa nyt tai laskuputken saadessa jatkoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sitä voisi jossain vaiheessa ostaa hieman lisää. OP:n uudella hinnoittelulla onnistuu vaikka pikkusummienkin lisäily :)

      Poista
  2. Hienoja lukuja, onnittelut! Perässä tullaan. (jos ei markkina romahda ennen sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli näköjään sama 5,9% nousu viime kvartaalilla. Ja sinulla on kohta eka 100K täynnä - sanovat että se on vaikein. Onkohan eka miljoona sitten helpompi? :)

      Poista
  3. Hienoa! Tuo Neste sijoitus meni kyllä ihan putkeen :)

    VastaaPoista
  4. Onnea!

    Itselläni Q2 oli aika säälittävä (joskin parempi kuin Q1):
    uusi pääoma: 25300€
    indeksoitu tuotto: 0.88%

    VastaaPoista
  5. alustoista mainitsisin AWS ja Azure, eli amazon web service ja mirosoftin azure. Nämä dominoivat pilvipalvelu bisnestä siten, että muille jää vain rippeet. Lähes jokainen palvelu, todnäk tämäkin blogi, pyörii toisen AWS/Azure alustalla, tai ainakin dataa virtaa tuonne analysointiin... Itse löin kumpaankin hiljattain omia rahojani merkittävästi kiinni.
    Teollisuuden puolella Siemens tekee ISOlla rahalla Mindsphere ympäristöä. Mindsphereen on tarkoitus liittää automaatiolaitteistoa ja kerätä siten dataa, industry4.0, digital twin.... Tässä iso kilpailija on GE:n predix, tosin se nyt on laittanut hieman jarruja päälle.
    Ja sitten on kiina, siellä dataa keräillään miten halutaan joten jonkinlaisia alustoja sielläkin on, niistä ei kauheasti huudella ulos. Mutta alustat ovat kehittyneitä ja jos jossain vaiheessa alkavat myydä niitä ulos ja länsi uskaltaa käyttää niitä (tietoturva) niin sieltä nousee 1-n isoa peluria.

    VastaaPoista