sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Kiitos Invesco - ja näin minusta tuli Teslan, Nion ja Plug Powerin (taas) omistaja

Yksi parhaiten tuottaneista ETF:istäni on ollut PZD, eli Invesco Cleantech ETF. Kyseessä on yksi pitkäaikaisimmista sijoituksistani - tein ensimmäisen merkinnän vuonna 2011.

Erityisesti viimeisen vuoden aikana cleantech on ottanut hurjan loikan ylöspäin. Minulla on varallisuutta tässä n. 30k, eli tämä on yksi isoimmista sijoituksistani.

PZD oli hieno ETF. Siellä oli top-5 holdingsissa hienoja yrityksiä: Umicore, Johnson Controls, Trimble, Cree & Novozymes.

Nyt sitten jostain tuntemattomasta syystä ETF:ää hallinnoiva Invesco vaihtoi (maaliskuun 24. päivä) ETF:n nimeä ja indeksiä (kts. uutinen).

Uusi nimi on Invesco MSCI Sustainable Future ETF. Uusi tikkeri on maapallon pelastamista kuvaava ERTH.

Katsoin kauhulla uutta yritysjakaumaa, ja sieltähän löytyi juuri mitä odotinkin. TOP-10:stä löytyy mm:

  • Tesla
  • Nio
  • Plug Power
  • Digital Realty Trust
  • Vestas Wind
Erittäin tunnettuja ja suuring osa valitettavan hypetettyjä nimiä... Koska nämä ovat painoilla 3-6% ETF:ssä, tarkoittaa tämä sitä että minä nyt sitten omistan suoraan Teslaa, Nioa ja Plug Poweria n. 1500 eurolla kutakin. Eihän siinä mitään jos nämä jatkavat "ikuista" nousuaan. Mutta pelkäänpä että näin ei välttämättä käy ja olisin todellakin pitänyt mieluummin entisen PZD-ETF:n sijoituksineen.

Poiskaan tätä ei viitsisi myydä, koska verovaikutukset olisivat tosi suuret. Lisäksi ERTH on listattu NYSE:en joten tätä ei saa suomalainen yksityissijoittaja ostettua lisää. Jääkööt salkkuun siis.

Nyt kiinnostaisi selvittää, että mitä vaihtoehtoja löytyy cleantech sektorilta, jos haluan joskus jatkossa tehdä ETF-sijoituksia vähän vähemmän "hypemäiseen" indeksiin. Ideoita otetaan vastaan!

iShares Global Clean Energy ETF (IQQH) on ilmeisesti yksi vaihtoehto ja sitää saa Xetrasta. Tässäkin on isoimpina sijoituksina Plug Poweria ja Vestasia...

Toinen vaihtoehto minkä bongasin on paremmin hajautettu Invesco Global Clean Energy (G1CE). Vaikka tällä on sama nimi, niin vertailuindeksi on eri ja sekä maantieteellinen että yrityksien välinen hajautus näyttää paremmalta.

Kaikki clean energy -ETF:t ovat juuri nyt toki tosi kalliita, eli en varmaan tähän asiaan reagoi lyhyellä tähtäimellä mitenkään.

1 kommentti:

  1. IQQH päivittää puolivuosittain osakepainotusta kuten indeksikin. Taitaa näinä aikoina tehdä sitä. Linkki:
    https://www.morningstar.fi/fi/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000I4PL&tab=3&InvestmentType=FE

    VastaaPoista