torstai 30. joulukuuta 2021

Välipäiväostoksia: Meta Platforms, Matterport & Block

Käteiskassa kertyi vähän liikaakin viime viikon Venäjä-rahaston tyhjennysmyynnistä. Suurimman osan jätän toki käteiseksi koska odotan/toivon pidempää laskusuhdannetta jossain vaiheessa. Laitoin kuitenkin pienen osan rahasta takaisin markkinoille kohteisiin, joita pidän juuri nyt erityisen mielenkiintoisena.

Kaksi ostoista liittyy ns. "metaversumiin", eli sosiaalisen median seuraavaan vaiheeseen, jossa käyttäjän immersiota digitaaliseen maailmaan lisätään erilaisilla teknologioilla (esim. VR). Tuohon suuntaan ollaan menossa, tavalla tai toisella. Jos metaversumi kiinnostaa, niin kannattaa katsoa vaikka Meta Platformsin näkemys täältä. Ostin noin tonnilla lisää Meta Platformsia (entinen Facebook) ja ensimmäistä kertaa Matterportia (63 osaketta hintaan 21,76 USD/kpl). Tuoreehko pörssitulokas Matterport tekee fyysisistä ympäristöistä digitaalisia replikoita. Erittäin kiinnostava ja kasvava ala ja oleellinen osa tulevaisuuden "metaversumeita".

Lisäksi tein ensimmäisen oston Blockia (9 osaketta hintaan 166,47 USD/kpl). Block on nopeaan maksamiseen liittyvä alustayhtiö, joka tunnettiin nimellä Square aiemmin (hmm... miksi firmat muuttavat nykyään nimiään niin usein?). Yritys on tunnettu myös siitä, että sen toimitusjohtajana toimii Jack Dorsey, joka oli aiemmin myös Twitterin toimari. Erittäin mielenkiintoinen yritys tämäkin.

*edit: lisäsin myös tonnilla Evli Pohjoismaat Yrityslaina B -rahastoa. Tämä on sellainen parkkipaikka osalle käteisestä, tuotot pienehköjä mutta viime aikoina olleet edelleen positiivisia.

sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Myin pois Venäjä-rahastot

Olen sijoittanut Seligson Russian Prosperity -rahastoon aikojen saatossa yhteensä 7400 euroa. Tämä potti on suurinpiirtein tasan kaksinkertaistunut (tämän päivän markkina-arvo 14733 euroa). Ihan mallikas tuotto rahastosijoitukselle!

Venäjän osakemarkkinoilla on ollut aina "halpaa", koska markkinoita/yhteiskuntaa/infraa on pidetty riskisinä ja arvostuskertoimissa on ollut tätä vastaava alennus. Venäjän nykymeininkiä katsottaessa alennukselle on hyvät syyt.

Laitoin tänään kaikki Venäjä-sijoitukseni myyntiin. Vaikka en usko esim. uuden sodan syttymiseen Euroopassa, niin eihän tuolla idässä päin hyvältä näytä. Sapelinkalistelun lisäksi Venäjällä jatkuvasti lanseerataan taloudellista toimeliaisuutta ja ulkomaisia investointeja haittaavia säännöksiä ja "uudistuksia". Ja toki toimialojen profiili on melko vanhakantainen, sisältäen isossa määrin mm. fossiilista energiantuotantoa. Venäjä ei ole varmastikaan mikään globaali voittaja pitkällä aikavälillä siis. Osakemarkkinat voivat toki pärjätä ihan hyvin, mutta itselle tuli nyt niin sanotusti mitta täyteen :)

Verojahan tästä myynnistä kertyy, mutta toisaalta käteiskassa nousee merkittävästi. Uumoilen lähivuosina hyviä ostonpaikkoja ja nämä reilut 14k löytävät varmasti hyviä kohteita sitten myöhemmin.

Uskoisin että muuta uutisoitavaa ei salkun osalta tule ennen vuodenvaihteen salkkuraporttia. Toivotan siis hyvää joulua kaikille blogin lukijoille!

torstai 9. joulukuuta 2021

Merkkasin Kempoweria 15 keurolla + veiviä hypeosakeilla

Kempower on yksi tämän vuoden kiinnostavimmista pörssilistauksista. Kemppi Oy:stä spin-outtaava yritys valmistaa sähköautojen latausjärjestelmiä. Yritys kasvaa hurjaa vauhtia ja teknologia on tietyin osin kilpailijoita (esim. ABB) edellä. Markkina on myös kasvava, eli kilpailukaan ei haittaa. Aika selkeä pörssitulokas siis.

Merkkasin 2600 osaketta, yhteensä n. 15 keurolla. Uskoisin että käteen jää alle 2000 euron edestä antiosakkeita, ehkä vähemmänkin, koska anti lienee tosi suosittu.

Tein lisäksi alkuviikosta veivauksen salkun "hypeosakkeilla". Myin laskeneet osakkeet pois, aikomuksena ottaa verotappioita ja ostaa lisää halvemmalla. Jouduin kuitenkin nopeasti takaisin ostoksille, kun Omikron (odotetusti) alkoi osottautua kesyksi jutuksi ja markkinat lähtivät takaisin nousuun. Salkusta siis poistuivat ja sinne palasivat hieman isommilla summilla Oatly, Beyond Meat, Teladoc, QuantumScape & Zoom. Tämä "kuplaisa kvintetti" varmasti heilahtelee jatkossakin voimakkaasti. Kyse on salkussa erittäin pienistä sijoituksista, koska jokaista on 1000-2000 euron kokoinen summa.

Loppuvuoden pörssinäkymä on varsin lupaava. Koronahuolet helpottanevat ja perinteinen joulupukkiralli odottaa. Pidemmällä tähtäimellä arvostustasot ahdistavat korkojen noustessa. Käteiskassan kasvattaminen pikkuhiljaa siis jatkuu.

perjantai 26. marraskuuta 2021

Black friday Nordnetissa, black friday markkinoilla

Nordnetissa oli tänään "black friday" tarjous - jenkkiosakkeilla sai treidata ilman välityspalkkioita. Sopivasti markkinoilla oli myös omanlaisensa musta perjantai. Uusi koronavariantti aiheuttaa tällä hetkellä kauhua ja esimerkiksi oma salkkuni on kaikenkaikkiaan noin pari kymmentä tonnia miinuksella tänään. Sopiva päivä siis pienille jenkkiostoille! :)

Tein 200-300 dollarin lisäyksiä viiteen firmaan: Meta Platforms, Teladoc Health, Zoom, QuantumScape ja Beyond Meat. Näistä kolme ensimmäistä hyötyvät pitkittyvästä koronakriisistä, mikä näkyi myös tänään Teladocin ja Zoomin kursseisa. Meta Platforms (ex Facebook) ei esittelyjä kaipaa. QuantumScape ja Beyond Meat ovat puolestaan salkkuni megatrendibettejä. Pyrin olemaan näissä jokaisessa pidempään omistajana ja erittäin suurissa kurssilaskuissa mieluummin osto- kuin myyntipuolella.

Hyvää black fridayta kaikille - mitä teille tarttui ostoskoriin tänään? :)

maanantai 15. marraskuuta 2021

Tonnin potit Quantumscapea ja Oatlyä

Ostin tänään n. tuhannen euron potin Quantumscapea (hintaan 41,32 USD/kpl) ja samoin Oatlyä (9,53 USD/kpl).

Näistä ensimmäinen eli Quantumscape on lähtenyt viime aikoina nousuun, kun pitkään kehitetty "solid state battery" eli uudenlaisen akkuteknologia on nytkähdellyt eteenpäin. Edelleen ollaan pilottivaiheessa, mutta asiakkuuksia on jo jonkinlaista tiedossa ja pilottilaitoksia on julkistettu. Tämän osakkeen kyydissä ei tule tylsää. Toivottavasti 10 vuoden päästä teknologia on laajasti käytössä ja firma iso tekijä sähköautomarkkinoilla.

Oatly on taas menossa eri suuntaan. Tänään julkistetut Q3 tulokset olivat pettymys markkinoilla ja kurssi tuli alas -20%. Ostin Oatlyä jo kolmannen erän, joka saa jäädä tältä erää viimeiseksi. Nyt jään katselemaan, että kannattiko ostella muutama erä (isosti) laskevaan kurssiin. Oatly on ollut todellinen pannukakku osakeannista sijoittaneille (joihin en siis itse kuulu). Antihinta oli Nasdaqissa keväällä 22,12 USD/osake. Ja nyt mennään n. 9,5 dollarin kieppeillä. Itse uskon pidemmän päälle tuotekategoriaan sekä yritykseen, joten katsotaan ja seuraillaan rauhassa.

perjantai 29. lokakuuta 2021

Merkkasin Volvo Cars:ia, lopullinen potti vähän alle tonnin

Volvo Cars listautui pörssiin pitkän tauon jälkeen. Osallistuin Nordnetin järjestämään antiin, arvo-osuustilillä sattui olemaan sopivasti ruotsin kruunuja.

Merkkasin alunperin muutaman tuhannen euron edestä Volvoa ja salkkuun oli tullut tänä aamuna 145 kpl osakkeita hinnalla 53 SEK/kpl. Summa vastaa 774 euron pottia, mikä on melko pieni, mutta ei ihan mitätön. Markkinoiden sulkeutuessa osake oli noussut 23% ja kokonaissumma oli 950 euroa. Tämäkin, kuten lähes kaikki ostokseni, unohdetaan kehittymään pitkään salkkuun.

Yleisesti markkinoilla näyttää taas tapahtuneen "paluu normaaliin", eli ikuinen nousu jatkuu vaan. Itseänihän tämä ei haittaa koska käteisen määrä on pienehkö salkun kokoon nähden, eli kääntäen sijoitusaste on korkea. Antaa nousta vaan ja joulupukkurallin saapua :)

sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Merkkasin Lifeline Spac I:stä & Inderesin annin saalis

Inderesin annissa kävi ihan odotetusti. Merkkasin Inderesiä kymppitonnilla ja sain sitä 750 euron edestä eli 30 kpl. Minimimerkinnällä olisi kuitenkin saanut vain 10 kpl osakkeita, joten isompi merkintäsumma kannatti tässä tapauksessa. Jos osake avaa huomenna isoon nousuun (kuten uskon), niin ehkäpä Inderesiä on sitten salkussa jopa tonnilla :)

Merkkasin Lifeline Spacia 2000 eurolla, eli samalla sumalla mitä laitoin aikoinaan VAC:iin. Lifelinen tiimi ja SPAC:in ehdot vaikuttavat hyvältä, joten VAC-merkkauksen hyvien kokemusten jälkeen lähden tähänkin mukaan samalla summalla. Jää nähtäväksi saako tätä koko kahdella tonnilla sitten kuitenkaan...

keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Ostin Zoomia ja Beyond Meatia

Joku sanoi äskettäin osuvasti, että markkinoilla on menossa monta erilaista korjausliikettä. On se isompi markkina, jossa pääindeksit liikkuvat jähmeähkösti ja jokainen dippi on ollut jo pitkään oston paikka. Nytkin S&P500 on dipannut yllättävän vähän, eli yleisindeksiin sijoittaneella ei hirveästi ole dramatiikkaa ilmassa.

Eri osakkeissa on sitten menossa ihan omat korjausliikkeensä. Jotkut megatrendeistä ammentavat kasvuyritykset ovat korjanneet jopa 50-70% huipuistaan. Tähän joukkoon kuuluu kaikkien tuntema ja lähes kaikkien käyttämä Zoom, sekä kasvisproteiinibisneksen brändijohtaja Beyond Meat. Molepien yritysten kurssit ovat vuoden aikana valuneet reilusti alkukevään huipuistaan ja olen seurannut kummankin kurssikehitystä jo pidempään.

Tänään en jaksanut enää odotella, vaan ostin reilun tuhannen euron potin molempia, Zoomia hintaan 253,51 USD/kpl ja BYNDiä hintaan 99,34 USD/kpl. Jos markkinat jatkavat laskuaan, ei ole mahdotonta että molemmat laskisivat vielä jop 30-50% nykyhinnoistaan. Tässä vaiheessa toki ostaisin vielä toisen erän kumpaakin.

maanantai 4. lokakuuta 2021

Inderes listautumisanti - merkkasin 10 000 eurolla

Merkkasin juuri 10 000 eurolla Inderesin osaketta listautumisannista. Veikkaan että saan tästä vain hyvin pienen osan, mutta ehkäpä minimimerkinnän reilu ylitys tuo vähän enemmän osakkeita kuten tapana on. Inderes voisi mielellään jäädä pitkään salkkuun, joten toivon että annista irtoaa edes kohtuullinen alkupotti (esim lähemmäs tonni olisi kiva, mutta varmaan jää pienemmäksi).

Inderes on melkein kaikkien tuntema analyysiyhtiö ja nykyään myös enenevässä määrin media-yhtiö. Muitakin rautoja on tulessa, kuten listautumisannin tiedoista ilmenee.

Osakeanti sulkeutuu todennäköisesti jo huomenna iltapäivällä. Mielenkiinnolla odotan että kuinka suuri osa laittamastani 10 keurosta palautuu takaisin.

sunnuntai 3. lokakuuta 2021

2021 / Q3: Ylös ja alas mentiin, lopputulos lähellä nollaa

Q3 meni kaksijakoisissa tunnelmissa ja salkku päätyi lopulta aikalailla niille tasoille mistä kvartaali alkoi. Kesän loppupuolella markkinat vielä tykittelivät ylöspäin ja aloin pohtia, että näinköhän salkku nousee jo yli 600k. Mutta lopulta se pitkään odotettu "romahdus" alkoi näyttää merkkejä itsestään. Jatkuuko markkinoiden hermoilu sitten loppuvuoden aikana, se jää nähtäväksi. Tässä kvartaalin avainluvut:

  • Uusi sijoitettu pääoma: -494 euroa
  • Pääoman kasvu (pl. osingot): -2619 euroa (-0,6%)
  • Tuotto (pl. osingot): -3113 euroa (-0,5%)

Tämä taisi olla ensimmäinen kvartaali pitkään aikaan (ikinä?), että sijoitettu pääoma olisi negatiivinen. Olen toisinsanoen myynyt salkusta enemmän pois kuin tehnyt lisäostoja. Tämä tilanne johtuu siitä, että olen lopettanut jo hyvän aikaa sitten ETF-kuukausisijoitukset ja lisäksi siivosin loppukesän mittaan laskua ennakoiden salkun spekulatiivista päätä pois (myynnit kahdessa erässä, 1 & 2). Ajoitus näille myynneille oli melko hyvä, varsinkin jos viimeisen parin viikon lasku vielä jatkuu. Samalla käteiskassa on kasvanut jo yli 30 keuroon.

Ostin perjantaina 800 euron lisäerän Oatlyä, joka oli siinä vaiheessa laskenut reilut 15% ensimmäisestä ostohinnastani, ja erittäin paljon listaushinnastaan. Uskon että Oatly on eräänlainen brändijohtaja kategoriassa josta tulee (tai on jo) hyvin suosittu globaalisti.

Markkinoilla on sen verran korjausta ilmassa, että aloitin myös jälleen Nordnetin ETF-kk-sijoittamisen. Tästä eteenpäin mennään ainakin jonkin aikaa 500e + 500e kombolla Rize Sustainable Future of Food + EMQQ. Jos tämäkin laskettelu jää vain väliaikaiseksi, siirryn taas katsomon puolelle.

keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Jatkoin salkun siivousta, käteiskassa 30k

Silloin kun markkinoilla siirrytään nousutrendin jälkeen laskuun, eniten siipeensä ottavat erilaiset spekulatiiviset sijoitukset. Näissä suurten arvostuskertoimien osakkeissa on itse asiassa ollut jo koko tämän vuoden kovaa volatiliteettiä.

Valmistautuin nousutrendin taittumiseen jo elokuussa siivoamalla salkun spekulatiivista päätä ulos. Nyt laitoin salkusta pihalle kaikki loputkin osakkeet jotka lasken kuuluvaksi erityisesti tähän kategoriaan. Lähteä saivat Smart Eye (voittoa 500 euroa), Powercell Sweden (tappiota noin 600 euroa) ja Burcon Nutrascience (tappiota noin 800 euroa). Salkkuun jätin kuitenkin esim. osakeanneista ostamani Spinnovan ja Merus Powerin, koska näistä haluan pitää kiinni pidempään. Myös nyt myymäni osakkeet voisivat palata salkkun jos halpenevat tosi reilusti.

Käteiskassa on näiden myyntien johdosta paisunut jo 30 keuroon, joten olen valmis isompaankin laskutrendiin, jos sellainen on tullakseen. Enempää en lähde kuitenkaan myymään, vaan ennemmin kasvattelen käteispositiota ansiotuloista kassaa kerryttämällä.

Voi olla että nousu kuitenkin jatkuu vaan vanhaan malliin, koska "there is no alternative to stocks" (TINA). Tämäkään tilanne ei haittaa, sillä ihan mielellään katsele salkun paisumista samalla kun haalin pelimerkkejä tulevaan.

torstai 9. syyskuuta 2021

VACista kuoriutuu Purmo - Suomen ensimmäinen SPAC taitaa olla menestys

Ostin kesäkuussa listausannista suomen ensimmäistä "SPACia" eli Virala Acquisition Companya.

Ajatuksena oli laittaa kaksi tonnia odottamaan yrityskauppa, jonka toivottavasti Viralan kokeneet ammattilaiset saisivat leivottua. Insentiivirakenne "suomi-SPAC:issa" tuntui myös suosivan sijoittajaa, joten olin ihan hyvillä mielin mukana.

Asiat etenivät tosi nopeasti lopulta. Lämmitysratkaisujen tarjoaja Purmo listautuu VAC:in kautta pörssiin. Inderesiltä tuli VAC:in ja Purmon yrityskaupasta nopsaan hyvää uutista ja videota

VAC on osoittautunut tähän mennessa loistavaksi sijoitukseksi. Kahden tonnin sijoitus on noussut nyt yrityskaupan julkistamisen jälkeen 45% eli voittoa on kertynyt 900 euroa. En ajatellut kuitenkaan rahastaa tätä, vaan jään rauhassa odottelemaan Purmon ilmestymistä salkkuun (vuoden vaihteen jälkeen), koska yritys vaikuttaa mielenkiintoiselta ja markkinakommenttien mukaan arvostus kohtuulliselta.

sunnuntai 29. elokuuta 2021

Osakepoiminnan sietämätön vaikeus - ja vahva case indeksisijoittamiselle

Osakepoiminta on kivaa. Ja tasainen indeksisijoittaminen tylsää. Näin ainakin itsestäni tuntuu ja olen huomannut samaa ajattelua muissakin.

Asia on kuitenkin niin että indeksisijoittaminen on pitkällä aikavälillä tuottoisaa, siinä missä osakepoiminta on vähemmän tuottoisaa, jopa tuhoisaa. Tämä on harmillinen tosiseikka, mutta siitä on hyvä välillä muistuttaa, erityisesti nyt erittäin pitkän nousukauden keskellä. Me olemme (melkein) kaikki sijoitusneroja nyt - salkkuhan on kasvanut tosi hyvin, eikö niin? ;)

On laajalti tiedossa, että yksityissijoittajalle indeksiin sijoittaminen on edullista ja yksinkertaista. Lisäksi tiedetään että suurin osa (tai vähintään yli puolet joka tapauksessa) aktiivisista rahastoista häviää vertailuindeksilleen kulujen jälkeen.

Voiko osakkeita poimimalla ja välillä sopivasti myymällä tehdä ylituottoa? Voiko näin tapahtua pitkällä aikavälillä? Surullista kyllä, mutta vastaus on lähes aina EI.

Don't take my word on it :) Sen sijaan, suosittelen erittäin vahvasti katsomaan tämän tuoreen Vernerin vartin. Kyseessä on yksi parhaista Inderesin tarjonnasta katsomistani videoista. Ko. videolla Verneri Pulkkinen vyöryttää lohdutonta tilastoa osakepoiminnan vaikeudesta.

Videolta selviää haastava todellisuus: yksittäisten yritysten osakkeet häviävät indeksille äärimmäisen todennäköisesti ja todennäköisyys häviölle kasvaa ajan yli. Tässä videosta napattua tilastoa siitä kuinka moni S&P500-indeksin yritys voittaa ko. indeksin eri aikaväleillä:

- 10 vuotta: 17%
- 20 vuotta: 11%
- 30 vuotta: 6 %
- 40 vuotta: 3 %
- 50 vuotta: 2 %

Mistä tämä sitten johtuu? No siitä että markkinoilla myllää "luova tuho". Tämän päivän voittajat - vaikka sitä on juuri tänä päivänä vaikea uskoa - hiipuvat vuosikymmenten saatossa. Samalla indeksiä nousevat nostamaan seuraavien vuosikymmenten kärkiyritykset.

Kysymys itselle: pystytkö valitsemaan voittajayritykset jotka voittavat markkinat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen? Tai pystytkö myymään salkusta huonot yritykset pois ja vaihtamaan ne jatkuvasti parempiin? Hmm... Todennäköisesti tämä on aika vaikeaa ja siihen tarvitaan sekä tuuria että taitoa. Eivätkä tässä yleensä pärjää pitkällä aikavälillä edes ammattilaiset.

Johtopäätös? Yksinkertaista: kannattaa ostaa laajoja markkina-arvopainotteisia indeksejä edullisilla kuluilla. 

Tämänhän me tiesimmekin, eikö? :)

lauantai 21. elokuuta 2021

EMQQ uutena ETF:nä salkkuun, Kiina-ETF pois

Kuten moni markkinoita seuraava on huomannut, Kiinan osakemarkkinoilla myllertää. Kiinan hallitus on alkanut sääntelemään aiemmin hyvin vapaasti toiminutta teknosektoria. Uusimpana käänteenä on eurooppalaista GDPR-lainsäädäntöä vastaavan PIPL-asetuksen lanseeraus.

Sääntely muistuttaa pitkälti sitä mitä länsimaissa on jo pitkään toteutettu, mutta käänteet ovat olleet yksipuoluejärjestelmän tapaan reippaita. Tämä on säikäyttänyt länsimaiset sijoittajat oikein kunnolla.

Itse uskon, että Kiina tulee toivottamaan ulkomaisen investointirahan jatkossakin maahan tavalla tai toisella. Samoin pelot siitä, että esim. jenkkipörsseissä listatut ADR-tyyppiset listaukset (kuten Alibaba ja Tencent) menettäisivät kokonaan arvonsa lienevät ylimitoitettuja.

Lisäksi uskon, että kehittyvien markkinoiden tietoliikenne- ja verkkokauppasektori on huima kasvumarkkina seuraavat vuosikymmenet. Tämän asian on toki noteerannut moni muukin ja siksi edellä mainittuun teemaan osuva EMQQ -ETF onkin noussut todella reippaasti viime vuosina. Tämän vuoden puolella EMQQ on kuitenkin tippunut erityisesti Kiina-huolien myötä.

Myin n. 6000 euron positioni Kiina ETF:stä (ICGA) ja laitoin tästä summasta 3500 euroa EMQQ:hun. Tappiota realisoitui noin tonni. Ajatuksena on pistää vielä toinen mokoma summa EMQQ:hun jos/kun kurssilasku jatkuu. Lisäbonuksena EMQQ tarjoaa hajautusta myös Kiinan ulkopuolelle (mukana on esim. Brasilialainen Mercadolibre).

torstai 19. elokuuta 2021

Kesäsiivous, salkun spekulatiivista päätä pihalle

Kesälomien päätteeksi tyhjensin talouteen kertynyttä ylimääräistä roinaa. Pitkien lihavien vuosien jälkeen on kertynyt jos jonkinlaista hilavitkutinta ja turhia koriste-esineitä. Näiden myymisen jälkeen olo on parempi, kevyempi, jotenkin huolettomampi.

Yllä oleva oli silkkaa metaforaa :)

Todellisuudessa laitoin tiistaina pihalle salkun spekulatiivisen pään "high multiple" sijoituksia, jotka tuntuvat pikkuhiljaa hiipivän alaspäin muun markkinan noustessa. Kun elvytystä pikku hiljaa puretaan ja joskus keskuspankkien ohjauskorotkin nousevat, niin en odota mitään ruusuista kehitystä osakkeille joiden tuotot ovat jossain 5+ vuoden päässä tai liiketoiminta perustuu muuten suuriin tulevaisuuden odotuksiin.

Pihalle lähti koko positioni Quantumscapesta (20,37 dollaria/kpl), Ontrakista (20,97 dollaria/kpl) & Meatehcistä (5,1 dollaria/kpl). Myynti oli yhteensä alle 3k ja verotukseen näistä tuli yhteensä n. tonnilla tappioita. 

Voin harkita näiden ottamista salkkuun joskus takaisin, mutta toisaalta rahat voisi käyttää johonkin muuhunkin. Esim. lisäosto Oatlyyn houkuttaa jos osakkeen hinta jatkaa laskuaan. Oatly -sijoitushan on myös spekulatiivinen, mutta tällä firmalla on kuitenkin liiketoimintaa jonka odotan kasvavan ajan yli.

Yleisemmin olen odottavalla kannalla markkinoilla ja sijoitukset ovat tällä hetkellä pääasiassa holdissa. Mm. Kiinan markkinoilla tapahtuu mielenkiintoisia asioita, joista on vaikeaa ottaa selvää. Loppuvuonna muutenkin voisi olla ihan terveellistä että melko kuumat markkinat (varsinkin Jenkeissä) ottaisivat vähän takapakkia. Siksikin kerään tällä hetkellä käteiskassaa.

lauantai 7. elokuuta 2021

Burcon Nutrascience - kasviproteiinissa on tulevaisuus

Tein perjantain n. tuhannen euron lisäsijoituksen Burcon Nutrascience Corporationiin. Ostohinta oli 3,06 CAD/kpl.

Kyseessä on suurelle yleisölle tuntematon kanadalaisfirma. Olen seurannut firmaa jo pidempään ja ostin sitä ensimmäisen kerran tämän vuoden alussa.

Burconin nimestä voi päätellä toimialan ja yrityksen luonteen - kyseessä on elintarvikealan teknologiayhtiö. Erityisen kiinnostavan firmasta tekee se, että se keskittyy kasviproteiineihin, joka on monissa arvioissa todella suuri kasvuala tulevaisuudessa. Burconilla on paljon teknologiaa ja osaamista alalla:

Burcon has evolved to become a global technology leader and innovator in the development of plant-based proteins.  With over 285 issued patents and more than 250 additional patent applications developed over a span of more than twenty years, Burcon has grown an extensive portfolio of composition, application, and process patents covering novel plant-based proteins derived from pea, canola, soy, hemp, sunflower seed and more.

Nykyinen sijoitus Burconiin on 2500 euron luokkaa ja se riittää hyvin tältä erää.

Yleisemmin katselen markkinan menoa hämmästyneenä. Käytännössä joka viikko sekä markkinoilla että salkussa tulee ATH-lukemia, eikä loppua meinaa olla näkyvissä. Syyt ovat samat kuin ennenkin. Koronasta elpyminen, matalat korot, keskuspankkipolitiikka, teknologiayritysten hyvä vire, ja niin edelleen. Nämä trendit jatkunevat vielä jonkun aikaa, kunnes FED alkaa nostaa korkoja ja korona on muisto vain (toivottavasti!).

Näin isolla salkulla (lähestyy n. 550k) nousu toki maistuu. Lähinnä hirvittää se, että käteistä ei riitä ostoihin jos markkinat laskevat. Mutta se on sen ajan murhe :)

perjantai 30. heinäkuuta 2021

Kesäostoksia: Kiinaa ja kaurajuomaa

Kesälomilla aika hidastuu ja blogin päivittelykin on jäänyt vähemmälle. Hyvä niin! :)

Täysin en ole malttanut olla seuraamatta markkinoita. Tein tällä viikolla kaksi ostosta, jotka lähtivät liikkeelle kurssiheilahteluista seuraamissani indekseissä ja osakkeissa.

Viikon ensimmäinen osto tapahtui tiistaina. Ostin iShares MSCI China (ICGA) ETF:ää noin tonnilla lisää. Tuohon päivään kulminoitui pidempiaikainen kiinalaisten osakemarkkinoiden lasku, joka liittyy moneen asiaan. Erityisesti Kiinan teknosektori (esim. Alibaba & Tencent) on kärsinyt Kiinan viranomaisten kanssa käydyistä väännöistä ja myös Kiinan ja USA:n välisistä jännitteistä. 

Onnistuin tällä lisäostolla poimimaan ainakin hetkelliset pohjat. Kiinan valtion mediat alkoivat tyynnytellä markkinoita seuraavana päivänä, ja markkinat lähtivät ainakin hetkellisesti palautumaan. Oma Kiina-caseni on kuitenkin erittäin pitkällä tähtäimellä, joten tämänkin oston järkevyys punnitaan vuosikymmenten kuluessa.

Eilen ostin uutena osakkeena salkkuun Oatlyä (90 kpl hintaan 17,89 dollaria/osake). Oatly on tunnettu kaurajuomistaan tai "kauramaidosta", ja moni näkee siinä samaa potentiaalia kuin Beyond Meatissa. Erittäin kuuma toimiala ja Oatly on tässä jonkinmoinen brändijohtaja. Oatlyn listaushinta oli 17 dollaria ja se kävi parhaimmillaan yli 28 dollarissa. Nyt kun osake on odotetun alkuhypen jälkeen pudonnut lähelle listaushintaa, päätiin hypätä kyytiin. Toinen erä lähtee sitten jos osaketta saa huomattavasti halvemmalla vielä.

keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

2021 / Q2: Kohti korkeuksia - pääoma kasvoi 24k

Olen sen verran lomatunnelmissa, että tällä kertaa vain hyvin lyhyt kvartaalikatsaus:

  • Uusi sijoitettu pääoma: 3626 euroa
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 24130 euroa (+4,8%)
  • Tuotto (pl. osingot): 20504 euroa (+4,1%)

Salkku se vaan jatkaa uusien ATH-lukemien tekemistä! Kokonaisarvo nousi nyt yli 522 keuroon. Jatkukoon kasvu minun puolestani, vaikka tuntuu että vähän yliajalla ollaan. Minä jatkan sillä välin lomailua ja kurkkaan välillä että onko salkku jo romahtanut :)

maanantai 21. kesäkuuta 2021

Virala Acquisition Company - arpa on heitetty

Olin jo päätynyt sille kannalle etten osallistu Virala Acquisition Companyn (VAC) osakeantiin. Markkinatunnelma on melko euforinen ja Suomen ensimmäinen SPAC on selkeästi tämän aikakauden tuotos. Onnistuin suostuttelemaan itseni kuitenkin mukaan.

Koska VAC on liikkeellä ensimmäisenä, ja mukana hyvin nimekkäitä sijoittajia joilla on omatkin rahat pelissä, niin mitenkään tuhoontuomittu yritys tämä ei ole.

Kyllä, kyseessä on tyhjä arpa - siitähän SPAC:eissa on kyse. Toisaalta, tässä on mahdollisuus päästä mukaan pääomasijoittajien kyytiin. Ensimmäisellä SPAC:illä riittänee hyvin myös mistä valita, siinä missä mm. jenkkilässä SPAC-markkinat ovat varsin kyllästetyt ja hyvät ostokohteet harvemmassa kuin niitä kalastelevat SPAC:it.

Karo Hämäläinen kirjoitteli näistä positiivisista puolista Taloustaidon blogissa. Olen Karon kanssa samaa mieltä, että tässä laitetaan rahaa likoon sen puolesta, että VAC:in porukat osaavat skriinata hyviä sijoituskohteita.

Tässä kaikessa palaa rahaa, ja kuviota voi kritisoida hyvistä syistä. Tyhjä arpa mihin sijoitetaan rahat max kolmeksi vuodeksi ja jossa palaa rahoja kuluihin (max 10% sijoituksen arvosta), on toki hankalasti arvioitava sijoituscase. Omavaraisuushaaste kirjoitteli näistä negatiivisista puolista hiljattain.

Itselläni on sen verran riskinsietokykyä ja pioneerihenkeä että lähdin tähän mukaan. Sama ei toteudu välttämättä kun Helsingin pörssiin listataan toinen - tai kahdeskymmenes - SPAC. Aika näyttää miten tässä käy.

Ainiin, sijoitussumma. Laitoin 2000 euron panoksen (minimi 500 euroa). Katsotaan mitä sieltä tulee. Ja erityisen kiinnostavaa on nähdä, miten osake tulee treidaamaan pörssissä: yli vai alle 10 euroa?

sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Sijoitusstrategian muutos - kuukausisijoitukset pois kokonaan ja 10% käteiskassatavoite

Ajallinen hajauttaminen ja kk-sijoittaminen on ollut osana sijoitusstrategiaani vuodesta 2013 lähtien, kun Nordnet lanseerasi maksuttoman (nykyään maksullisen) kk-sijoittamisen.

Sijoitusstrategiaani on myös kuulunut ns. "Laiskan sijoittajan pelikassa". Tähän ideaan kuulu ajatus, että pitkissä nousumarkkinoissa kasvattelen pikkuhiljaa käteispositiota, kun taas merkittävissä laskuissa koko kassa laitetaan markkinoille. 

Jälkikäteen tarkasteltuna yllä mainittu strategia on onnistunut ihan kohtuullisesti. Viime vuoden koronakriisissa ehdin laittaa käytännössä kaiken käteisen kiinni halventuneisiin osakkeisiin ja indekseihin. Tästä koitui merkittävää lisätuottoa. Tuoton lisäksi käteiskassalla on psykologinen vaikutus. Itseäni nimittäin harmittaisi melko lailla jos kunnon markkinaromahduksen koittaessa loppuisi käteinen kesken. Sijoituslaina on toki keksitty, mutta itse olen jättänyt tämän mahdollisuuden käyttämättä. Pidän homman yksinkertaisena.

Okei - tässä oli pohjustus - ja tässä tulee päätös: lopetan tältä erää ETF:iin/rahastoihin menevät kuukausisijoitukset kokonaan. Samalla alan kerätä käteiskassaa.

Markkinoiden tunnelmasta on turhaa edes puhua, niin paljon siitä on puhuttu ja kirjoitettu. Käytännössä kaikki indeksit tekevät ATH-lukemia, samoin oma salkkuni. Uusia ennätyksiä toki seuraa hyvin usein vieläkin korkeammat huiput. Ja voihan olla että olemme uuden "supersyklin" alussa, joka perustuu loputtomaan elvytykseen ja vaikkapa tekoälytekniikan ja automaation tuomaan tuottavuuden nousuun. Tai sitten tälläkään kertaa kaikki ei ole toisin ja lento katkeaa jossain vaiheessa rumasti.

Kaikki yllä oleva on spekulaatiota. Koska markkinoiden suunnasta ei tiedä, itseäni hieman mietityttää se, että salkku paisuu hirmuista vauhtia ja käteiskassan suhteellinen koko pienenee. Haluan tilanteeseen, missä käteistä (tai lyhyitä korkosijoituksia) on 5-10% salkun arvosta. Itselleni tämä tarkoittaa suurinpiirtein 25-50k kassaa ja jatkossa vielä suurempaa. Tällä hetkellä käteistä taitaa olla noin 15k, riippuen siitä kuinka paljon rahaa tulee takaisin Spinnovan listautumisannista.

Laiskan sijoittajan pelikassa on lanseerattava siis uudelleen. Tämä tarkoittaa 5-10% haarukassa olevaa käteiskassaa, jossa pyritään nostamaan käteispaino 10% kohti aina kun markkina on noussut pitkään. Kun taas markkinalla tapahtuu 5-10 välein toistuva megaluokan romahdus (esim. finanssikriisi, eurokriisi, koronakriisi), niin käteiskassa laitetaan kokonaan töihin. Muussa tapauksessa 5% on sopivahko alaraja.

Markkina on nyt sellaisessa tilanteessa, että 10% käteiskassa on seuraava tavoitteeni. Eli vähintään 50-60k käteistä pitäisi kerryttää. Pääsenkin siis pysyttelemään hieman pidempään pois markkinoilta. Tulen jatkossakin osallistumaan mielenkiintoisiin listautumisiin tai muihin erikoistilanteisiin, mutta mm. ETF-kk-sijoitusten lopettaminen on tärkeä osa uutta suunnitelmaa. Harkitsen kk-sijoitusten palauttamista jos käteiskassa on isompi ja markkinatilanne huomattavasti ankeampi. Tällä hetkellä on "liian hapokasta" ja kuplivaa, parempi ottaa itsekin vähän henkeä.

Kaikessa tässä on tavoitteena mielenrauha, taloudellinen liikkumavara, sekä jossain tulevaisuudessa häämöttävä miljoonan euron sijoitusomaisuus. Kun saavutin aiemmin tänä vuonna puolen miljoonan salkun, totesin että tästä lähtien otan rahojen kanssa rennosti. Sijoituksiin ei välttämättä tarvitse laittaa enää lisää rahaa samaan malliin kuin ennen, koska tämän kokoinen salkku kehittyy jo omalla painollaan jos pääomasta ei lähde syömään. Uusi käteiskassatavoite toimii hyvin tämän ajattelutavan kanssa. Ja ehkä keksin vihdoin rahoille muutakin käyttöä kuin uudet sijoitukset :)

tiistai 15. kesäkuuta 2021

Spinnovan anti - osallistunko? No kyllä. Ja isosti. Mutta vain murusia tulen saamaan...

Spinnova listautuu juuri nyt pörssiin ja liittyy suureen joukkoon muita listautujia. Elämme mielenkiintoisia ja ehkä kuplaisiakin aikoja!

Spinnovan annista on kirjoitettu jo kattavia analyysejä, mm. Karo Hämäläinen Taloustaidossa ja Omavaraisuushaasteen blogissa.

Itselleni Spinnova on mielenkiintoisin kaikista tämän vuoden listautumisista. Kyseessä on yrityksen omin sanoin "kuituteknologia-alusta", joka pyrkii korvaamaan resurssi-intensiivistä puuvillan tuotantoa. Pääraaka-aineena on puukuitu, mutta useampi muukin materiaali sopii teknologiaan.

Itselleni isoimmat jutut Spinnovan tapauksessa on täydellinen fitti kestävyyden megatrendiin - puuvillalle ollaan etsitty jo pitkään korvaajaa. Toinen juttu on brändi- ja tuotantokumppanuudet, joihin lukeutuu myös antiin osallistuva Adidas. Tällaisessa seurassa on hyvä olla mukana.

Riskejä kuitenkin riittää. Bisnes pitäisi skaalata ja siihen asti homma on lähinnä suuria lupauksia ja pilottieriä. Skaalaukseen rahaa haetaankin tässä osakeannissa, eli sikäli ollaan oikeilla jäljillä.

Antia on arvioitu kalliiksi, mutta samalla on erittäin todennäköistä että se ylimerkitään massiivisesti.

Itse lähden mukaan peliin aika hurjalla panoksella. Merkkasin tänään Spinnovan osakkeita 1550 kpl, kokonaissummaltaan lähes 12k eurolla! 

Summa kuulostaa hirmuiselta. Ja sitä se olisikin, jos olisi mitään mahdollisuuksia saada tällainen määrä osakkeita. Nyt eletään kuitenkin "iloista 20-lukua", joten oletan että saan osakkeita vähemmällä kuin 1000 eurolla. Voi olla jopa lähemmäs 500 euroa mitä käteen jää. Ilahdun kaikesta mikä ylittää tämän. Katsotaan :)

keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Netum & Merus jälkipelit

Niin siinä nousukaudella käy. Osakeannit ylimerkitään reilusti. 

Viime viikon anneista joihin osallistuin tuli vain n. 360 euron edestä Netum Groupia ja tulen saamaan Merus Poweria vajaalla 500:lla eurolla.

Netum Group vaikutti sekä kiinnostavalta että kohtuullisesti hinnoitellulta, joten ostin sitä lisää reilulla tonnilla markkinoiden avauduttua. Hinta oli vähän suolainen (4,7e/kpl), mutta tämä jää nyt pitkään salkkuun.

Merus Poweria en tule ostamaan lisää kun vaihdanta alkaa (arviolta 8.6.). Jätän kuitenkin pienen sijoituksen salkkuun suuren nousun toivossa. Katsotaan miten käy.

Uusia listauksia näyttää olevan tulossa runsaasti. Näistä kiinnostavin omasta näkökulmastani on Spinnova.

keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Merkkasin Netum Groupia ja Merus Poweria

Nousukauden merkkejä on ilmassa, kun Suomen pörsseihin on tunkua :)

Tai ei nyt tunkua, mutta kuitenkin lähes joka kuukausi on uutta listausta tulossa. Yleisilme listautumisissa on mielestäni varsin terve, koska pörssiin on tulossa ihan merkittävää liikevaihtoa ja voittoakin tekeviä yrityksiä. Tämä on jonkinlainen kontrasti vaikkapa jenkeissä riehuneeseen SPAC-buumiin, jossa yritykset lupaavat tehdä jotain 5+ vuoden päästä...

On toki Suomen pörssiinkin listautuneissa yrityksissä kasvuyrityksiä ja tulevaisuuden lupauksia. Ja hyvä niin. Pörssiä voi ja pitää käyttää rahoitus- ja julkisuuskanavana uusille aloitteille. Toisaalta on mielekästä saada pörssiin myös jo kannuksensa näyttäneitä ja edelleen kasvua tavoittelevia yrityksiä. Yksi tällainen on vaikkapa Orthex, jonka listaukseen osallistuin aiemmin tänä vuonna.

Nyt pörssiin on tulossa kaksi mielenkiintoista ja hyvin erilaista firmaa - Netum Group ja Merus Power. Netum Group on IT-palvelutalo, jonka asiakaskunta koostuu pääasiassa julkisen sektorin organisaatioista. Merus Power tekee sähkön laatu- ja sähkön varastointiratkaisuja. 

Netum toimii siis varsin "tylsällä" mutta mielestäni varmalla sektorilla. IT-järjestelmissä töitä riittää! Merus Powerin liiketoiminta taas liittyy kestävän energiatuotannon megatrendiin ja sähköistymiseen. Pitkän päälle sähkönjakelu ja -varastointi ovat ratkaisevassa asemassa energiamurroksessa, joten toimiala on ainakin sellainen missä on kasvupotentiaalia.

Muutama bloggaaja on kirjoitellut näistä melko kattavasti ja päätynyt tekemään minimimerkinnät koska enempää ei todennäköisesti ole saatavilla (mm. Karo Hämäläinen ja Omavaraisuushaaste erikseen Merus Powerista ja Netumista).

Listautumismarkkinan käydessä kuumana uskon itsekin että minimimerkintöjä enempää ei yksittäinen sijoittaja tule anneista saamaan (näin kävi mm. Orthexin annissa). Lähdin kuitenkin kokeilemaan kepillä jäätä pienillä "ylimerkinnöillä" :)

Merkkasin Netum Groupia 3200 euron edestä (minimi 2240 euroa) ja Merus Poweria 1124 euron edestä (minimi 843 euroa). Ensi kuussa selviää, että kuinka paljon näitä sitten loppujen lopuksi salkkuun kilahtaa.

tiistai 18. toukokuuta 2021

Alteryx pois, hieman lisää Teladocia

Otsikko sen kertoo. Vaikka olen pitkälti "wait and see" -moodissa markkinoiden suhteen, niin jotain pientä piti tälläkin viikolla säätää salkussa :)

Laitoin salkusta pihalle pienellä tappiolla Alteryxin. Pitkään yritystä seurattuani alkaa näyttää siltä, että liiketoimintamallista ei ole sellaiseen skaalautuvuuteen, mitä alunperin ajattelin.

Lisäsin samalla omistuksia Teladoc Healthissa pienellä summalla. Teladoc on yksi korona-ajan voittajista, ja nyt viime aikoina osakekurssista on puhalleltu ylimääräisiä ilmoja pihalle. Pieni lisäsijoitus oli siis paikallaan, sillä uskon virtuaalisen terveydenhuollon tulevaisuuteen myös pandemia-ajan ulkopuolella.

Käteiskassani on nyt suunnilleen 15k, joka on hieman turhan pieni nykytilanteeseen. On nimittäin sellainen tuntuma, että hetkellä millä hyvänsä saattaa markkina korjata 10-20% alaspäin. Tekno-osakkeissa tämä korjaus on jo menossa, mutta voi hyvin olla että lisää samanlaista on luvassa jatkossakin.

Tavoitteena on kesän ajalle lähinnä käteiskassan kasvattelua, sekä ajatusten pitämistä poissa markkinoiden seuraamisesta.

tiistai 11. toukokuuta 2021

Teknot syöksyvät, aloitin ostot (Snowflake & Neoen)

Viime aikoina markkinoilla on tapahtunut "rotaatiota", eli tekno/kasvuosakkeiden merkittävää laskua ja perinteisempien toimialojen vahvistumista.

Tämä on osunut isosti joihinkin viime vuoden hurjiin nousijoihin. Samalla se tuo mahdollisuuden päästä mukaan joihinkin osakkeisiin, missä hinta on hirvittänyt.

Yksi näistä osakkeista mitä olen seurannut sivusta on Snowflake. Snowflake on datan varastointiin ja integrointiin erikoistunut yritys, joka listautui viime vuonna Nasdaqiin. Osakekurssi ampaisi odotetusti pilviin. Pilvistä ollaan nyt laskeuduttu ainakin alapilvien tasolle. Ostin Snowflakea 8kpl hintaan 194,25 dollaria/kpl. 

Korkeimmillaan Snowflaken kurssi kävi lähes 400 dollarissa viime joulukuussa. Nyt ollaan tiputtu siitä siis puoleen väliin. Pudotus voi toki jatkua, mutta tässä vaiheessa halusin hypätä kyytiin.

Toinen iso putoaja on uusiutuvaan energiaan keskittyvä ranskalainen Neoen. Neoenin kurssi kävi huipuissaan tämän vuoden tammikuussa n. 64 euroa/kpl. Tänään ostin tuhannen euron lisäerän Neoenia hintaan 33,5 euroa. Ekan erän ostin aiemmin hintaan 44,5 euroa/kpl, joten tämä on sitä ajallista hajauttamista. Neoenin portolion luulisi olevan erittäin kilpailukykyinen tulevilla vuosikymmenillä, koska se panostaa pelkästään aurinkoon, tuuleen ja energiavarastoihin.

Odotan, että teknot, kasvuosakkeet, cleantech ja useammat "hypeosakkeet" tulevat laskemaan edelleen. Tästä joukosta myös poimin mahdollisesti lisää ostettavaa tulevien kuukausien aikana. Aiemmin olin sillä mielellä, että pidättäydyn ostoista kesän aikana, mutta jos todella suuria kurssipudotuksia nähdään seuraamissani osakkeissa, en oikein osaa pysytellä erossakaan :)

lauantai 8. toukokuuta 2021

Osakesäästötilin kevätkatsaus: osingot sijoitettu, pääoma 75k

Perustin osakesäästötilin heti vuoden 2020 alussa kun se oli mahdollista. Aloitin myös täydellä pääomalla eli 50 000 eurolla, jotka sijoitin heti viiteen kotimaiseen osakkeeseen tasasummin 10k /osake.

OST:n pääoma on nyt 75437 euroa, eli voittoa on kertynyt 50,9%! Aika mukavasti, etenkin kun välissä on ollut melkoinen kriisi.

Viimeeksi tein välikatsausta vajaa vuosi sitten (merkintä kesäkuulta 2020). Tuolloin olin veivannut OST:llä myyntejä ja ostoja kohtuullisen onnistuneesti siten, että myin pois Konecranesin, UPM:n ja Cityconin koronakriisin alussa ja ostin nämä sitten kevään mittaan takaisin. Näiden peliliikkeiden takia OST lähti hyvään nousuun ja nousu on edelleen jatkunut. 

Olen tehnyt matkan varrella pieniä muutoksia, mm. vaihdoin L&T:n Fortumiin joulukuussa. Nyt uskoisin että lopulliset viisi hevosta ovat löytyneet. Näillä on tarkoitus mennä eteenpäin ja ihmetellä korkoa korolle -efektiä.

Tänäkin keväänä sijoitin jokaisen viiden yrityksen maksamat osingot takaisin kuhunkin yritykseen. Osinkosummat ovat jos sen verran isoja, että merkintäpalkkiotkaan eivät enää puraise pahasti. Esim. Fortum maksoi osinkoa 546 euroa, jotka sijoitin eilen takaisin merkintäkulujen ollessa 5 euroa (Nordnetin premium-asikkaille). Ja esim. Titaniumin osinko olikin sitten aika massiivinen 907 euroa! Citycon maksaa osinkoa neljä kertaa vuodessa, joten niitä sijoittelen aina kahden kvartaalin välein.











Yllä olevassa kuvassa näkyy tämän hetkinen tilanne viiden osakkeen osalta. Konepajojen talouskasvusta hyötyvä sykli näkyy selkeästi Konecranesin kurssissa. Kisa on kuitenkin pitkä, ja voi olla että joku "osinkokoneista" puksuttaa tuolta vielä ohi jonain vuonna :)

perjantai 23. huhtikuuta 2021

Kikkailu... ei kannata

Ilmeisesti uusi rennompi ote sijoittamiseen ei ole ihan vielä tarttunut takaraivoon :)

Tällä viikolla aloin nimittäin spekuloimaan tulevaa korjausta "hype-osakkeissa". Itselläni on tässä sektorissa muutamaa osaketta. Toissapäivänä laitoin salkusta pihalle Powercell Swedenin, QuantumScapen ja Meatech 3D:n. Hieno ajatus oli että ostan ne sitten parin laskupäivän jälkeen halvemmalla ja isommalla erällä takaisin. 

Hieno ajatus oli kuitenkin huono ajatus: osakkeet lähtivätkin sitten tietysti heti myyntien jälkeen nousuun. Palasin takaisin ostoksille jo seuraavana päivänä ja osakkeet on nyt palautettu salkkuun hieman alkuperäisiä myyntejä isommilla erillä ja hitusen kalliimmalla! Quantumscapea on nyt vajaalla parilla tonnilla, Powercelliä reilulla parilla tonnilla ja Meatech 3D:tä noin tonnilla. Mielenkiintoista sinänsä että esim. tänään salkun suurimpien nousijoiden joukossa on juuri QuantumScape ja Powercell... 

Mitä tästä harjoituksesta jäi käteen? Eipä juuri mitään. Turhaa treidausta. Verotustappioita kirjautui jonkin verran, sillä nämä osakkeet olivat niitä jotka olivat lähteneet laskuun viime viikkoina. Siitä huolimatta ei mitään järkevää hommaa ja aiheuttaa turhaa stressiä. Treidaus on silti parempi jättää jatkossa muille, itselleni se ei sovi.

Tämä julkinen itseruoskinta toivottavasti muistuttaa jatkossa siitä, että tällaiset kikkailut voi jättää tekemättä. Mielenkiintoinen haaste olisi että en ostaisi tai myisi MITÄÄN koko loppuvuonna (pl. 800 euron etf-kuukausisijoitukset), erityisesti jos osakemarkkinoiden nousu jatkuu. Yritän parhaani :)

maanantai 12. huhtikuuta 2021

Pientä säätöä salkussa ja keväisiä ajatuksia

Tämän kuun alussa kirjoitin pitkäaikaisen tavoitteen täyttymisestä kun salkku ylitti puolen miljoonan euron rajapyykin. Kirjoituksessa pohdiskelin merkittäviä muutoksia sijoitusstrategiaan sekä muutenkin rennompaa otetta sijoittamiseen ja elämään.

Yksi tapa ottaa rennommin on vähentää salkun seuraamista ja markkinoiden tuijottelua. Jos markkinat ovat jotakuinkin tehokkaat, niin en saavuta sillä mitään että seuraan päivittäin eri osakkeiden kehitystä, bongaan uusia osakkeita, taikka luen yleisesti ottaen osakemarkkinointiin liittyvää uutisointia.

Kokonaan en tällaista seurantaa voi lopettaa - se on vaan liian mielenkiintoista. Mutta sen verran itsetutkiskelua olen tehnyt, että päädyin poistamaan kännykästä erilaiset seurantalistat ja lakkaan muutenkin tuijottelemasta erilaisia mahdollisuuksia. Tavoitteenahan oli taloudellinen riippumattomuus ja sen myötä mielenrauha - eikä mielenrauhaan kuulu se, että on koko ajan huolissaan yksittäisten osakkeiden kehityksestä!

Näillä ajatuksilla myin salkusta pois pienellä voitolla LeadDeskin ja Detection Technologyn ja ostin suurinpiirtein samalla summalla tilalle RIZF-ETF:ää. En ajatellut mitenkään laajemmin alkaa poistamaan yksittäisiä sijoituksia salkusta, mutta nämä olivat sellaisia spekulatiivisia ja pienehköjä sijoituksia, joita en halua jatkuvasti seurata tai miettiä lisäostoja.

Ulkona paistaa aurinko, joten taidan lähteä istuskelemaan pihalle :) Rentoa ja aurinkoista kevättä kaikille!

tiistai 6. huhtikuuta 2021

Uusi osto: MeaTech 3d

Ruoantuotannon tulevaisuus on yksi teemoista, jotka kiinnostavat minua sekä kansalaisena että sijoittajana. Olen sijoittanut tähän teemaan RIZF-ETF:n kautta ja mm. sijoitus Burcon Nutrasciences:iin kuuluu tähän kategoriaan.

Tein eilen uuden avauksen tälle alueelle. Ostin 120 kpl MeaTech 3d:n osakkeita hintaan 9,65 dollaria/kpl.

MeaTech 3d on muutama viikko sitten Nasdaqiin listattu "keinoliha" (eng. cultured meat) yhtiö. 3d-osuus yrityksen nimessä liittyy 3d-printtaukseen. Yrityksen teknologia siis yhdistää soluviljeltyä lihaa ja 3d-printtaustekniikkaa jolla lihasta voi printata koostumukseltaan aitoa tavaraa muistuttavia "pihvejä" tms.

Yrityksen liiketoiminta on äärimmäisen futuristista ja tulot jossain kaukana tulevaisuudessa. Keinoliha/proteiini, erilaiset ruoantuotantoa tehostavat teknologiat ja vaikkapa geenimuuntelu ovat asioita, joita maailma tarvitsee jatkossa. Voittajien tunnistaminen on vaikeaa. MeaTech 3d taitaa olla ensimmäinen pörssilistattu keinolihayritys (ainakin minun tietääkseni), eikä ole välttämättä siis juuri se teeman paras yritys. Tämä sijoitus meneekin kategoriaan "vahvasti spekulatiiviset".

Samassa kategoriassa ovat sijoitukseni mm. QuantumScapeen, PowerCell Swedeniin ja OnTrakiin. Kaiken kaikkiaan spekulatiivisten sijoitusten osuus salkussani ei ole montaakaan prosenttia, eikä tarkoitus ole tätä osuutta mitenkään hurjasti kasvattaa. Silti, tämä on ehkä se mielenkiintoisin osuus :)

lauantai 3. huhtikuuta 2021

Puolen miljoonan salkku - tavoite täynnä! Nyt muuttuu moni asia

Alussa oli unelma. Taloudellinen riippumattomuus.

Blogia aloitellessa taloudellisen riippumattomuuden raja kulki vaatimattomasti 200k sijoitusomaisuudessa ja velattomassa asunnossa. Nämä tavoitteet asetin vuonna 2010. Tuohon aikaan olin aloittelemassa vakituisempaa työuraa ja sijoituksiin alkoi jäädä ylimääräistä. Elin erittäin niukasti ja rahankäytössä prioriteetti oli säästämisessä ja sijoittamisessa. Asuntolainan lyhennys oli viritetty korkealle ja loput rahat menivät sitten osakkeisiin.

200 000 euron salkkuun ja asuntolainan maksamiseen menikin sitten varsin pitkään. Valtava määrä työntekoa, sijoituksia, kärsivällisyyttä ja blogikirjoituksia seurasi tulevina vuosina. Lopulta saavutin unelmani alkuvuodesta 2017. 200k oli sellainen luku mikä oli jostain syystä pyörinyt mielessä, ehkä siksi että moni taloudellisesta riippumattomuudesta blogannut oli asettanut sen teoreettiseksi minimitavoitteeksi salkulle jonka avulla voisi jotenkuten elättää itsensä.

Nälkä kasvaa tunnetusti syödessä. Kun ensimmäinen tavoite oli saavutettu vuoden 2017 alussa, asetin saman tien tavoitteeksi puolen miljoonan salkun. Sijoittaminen tuntui ja tuntuu edelleen mukavalta, etenkin kun maalitolppa siirtyy kauemmas tulevaisuuteen. Iso osa sijoittamisen viehätyksessä minulle on unelmointi, ei niinkään nykyhetki. Niinhän se taitaa olla monessa muussakin jutussa.

Puolimiljoonaa pääomaa. 500 k. 500 000 euroa. Ei siitä mihinkään pääse - onhan tämä aika hurja tunne kun yli vuosikymmenen pituinen matka on saapunut maaliin. Vaikka kyseessä on vain yksi luku muiden joukossa, on se itselleni merkittävä. Edellisessä blogikirjoituksessa summatessa Q1:stä oli tavoite melkein täynnä, mutta salkun päivitystä seuraavan päivänä sitten heilahtikin jo muutamalla tonnilla yli.

Puolen miljoonan salkku johtaa isoihin muutoksiin. Tämä on asia jota olen miettinyt jo pidempään.

Siteeraan merkintääni viime lokakuulta kun 400k tuli täyteen:

Jos ja kun 500 k on täynnä, tulee mietinnän paikka. Itselleni osakesijoittaminen on ollut taloudellisen riippumattomuuden projekti. Nyt kun tavoite on hyvin lähellä (tai jo saavutettu?) niin olen alkanut miettiä muita tapoja käyttää rahoja kuin jatkuva ja omiin kuukausittaisiin tuloihin verrattuna erittäin suuri sijoitusaste. Aika hurja ajatus, vai mitä? :)

Puolen miljoonan salkku (tai vaikka tämä 400 k) nousee jo ihan mukavasti omalla painollaan. Voisin periaatteessa alkaa käyttää ylijääviä ansiotuloja muihinkin kohteisiin. Näin olen toki tehnyt jo nytkin, mutta sijoitusastetta voisi merkittävästi myös laskea. Ongelmana on lähinnä se, että mihin sitä rahaa sitten käyttäisi, kun nykyinenkin elämäntyyli tuntuu ihan mukavalta?

Lupaan (itselleni) että puolen miljoonan salkun tullessa täyteen teen merkittäviä muutoksia sijoitusstrategiaan ja samalla "elämänstrategiaan". Näitä ehtii onneksi vielä haudutella. Minulla on sellainen tuntuma, että seuraava sata tonnia ei välttämättä täyty ihan yhtä nopeasti kuin edellinen.

Jälkikaneettina yllä olevaan todettakoon, että matka 400k:sta puoleen miljoonaan toteutui sitten puolessa vuodessa. Eli se siitä haudutteluajasta :) Nyt on siis aika muutoksille.

Sijoitusstrategia

  • Kuukausittaisten sijoitusten määrä laskee merkittävästi: Nykyisestä 1700 eurosta kuukaudessa 800 euroon. Jatkossa sijoitan kuukausittain 200 euroa neljään eri ETF:ään Nordnetin kk-ohjelman kautta: IUSN, WTI2, DX2D, ICGA. Eli samoihin kuin tähänkin asti, mutta pienemmällä summalla.  Käteen jää siten lähes tonni enemmän kuukausittain. Tästä varmasti osa tulee sijoitettua, mutta tarkoitus olisi käyttää rahaa enemmän myös muihin asioihin.
  • Entä jos salkku laskee alle 500k? Tämä on ihan merkittävä mahdollisuus, markkinat ovat lievästi sanottuna kuplaiset tällä hetkellä. Voihan olla että salkku laskisi vaikka alle 400 tonnin. Tässä tapauksessa luonnollisesti kasvatan sijoituksia ja pistän kaiken irtoavan rahan markkinoille. Niin pitkään kuin salkku pysyy puolen miljoonan yläpuolella, kerrytän kassaa ja otan rennosti.

Elämänstrategia 

  • Töiden määrä: Let's face it. Töitä on tullut tehtyä. Pidän töistäni, mutta niihin käytettävä aika pyörii viikottain 40-60 tunnin välillä. Töistä saatava ansio on ostittain riippuvainen niihin käytetystä ajasta, joten sikäli ajankäyttö ei "harmita". Lisäksi pidän työstäni. Silti, mitä vanhemmaksi tulee (olen vielä reilusti alle nelikymppinen), alkaa arvostamaan muita asioita. Ainakaan rahan takia minun ei tarvitse töissä käydä. Selvästi siis seuraava steppi on siirtyä pikkuhiljaa 30-40 tunnin työviikkoihin, ja myös pitää useammin ja pidempään lomia. Lupaan ainakin yrittää :)
  • Mitä tilalle? Lisää perheen kanssa olemista, ystäviä, harrastuksia, liikuntaa, matkailua, luonnossa oleilua. Laiskottelua! Ei ainakaan missään nimessä vapaa-ajan hyödyntämistä lisätienestien hankkimiseen. Silloin kun on tarpeeksi varallisuutta, ei kaikkea aika tarvitse kuluttaa tuottavasti. Eikä tietenkään muulloinkaan. Itselläni on kuitenkin ollut melko päämäärätietoinen meininki jo pidemmän aikaa, eli "laiskottelun" ja ihan vaan olemisen opetteleminen on tärkeää.

Blogi jatkaa kuten ennenkin ja eiköhän se miljoonan euronkin rajapyykki vielä ylity. Mutta minkäänlaista stressiä en asiasta aio ottaa. Kiitos kaikille lukijoille jos jaksatte seurata & kommentoida jatkossakin.

torstai 1. huhtikuuta 2021

2021 / Q1: Ennätyksiä rikotaan, pääoma kasvoi melkein 50k, puolen miljoonan salkku häämöttää

Huhhuh, olipahan taas järkyttävän hyvä kvartaali. Näitä tuntuu riittävän, kun nousumarkkina vaan jatkuu. Erityisjännitystä oli siinä, että rikkooko salkku puolen miljoonan pääoman kvartaalin loppuun mennessä.

Ei rikkonut, mutta läheltä piti :) Salkku nousi arvoon 498 538 euroa. Hyvä näinkin.

Q1 avainluvut:

  • Uusi sijoitettu pääoma: 16077
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 48318 (+10,73%)
  • Tuotto (pl. osingot): 32241 (+6,9%)

Uusia sijoituksia tuli tehtyä aika isosti tammi-maaliskuussa. Salkkuun tuli uutena kestävään ruokatuotantoon sijoittava ETF, samaan teemaan liittyvä Burcon Nutrascience, pari erää Powercell Swedeniä, Ontrak, ja Orthexin listauksesta saatu pieni määrä osakkeita. Lisäyksiä tein Huhtamäkeen, Neoeniin, QuantumScapeen, ja Alteryxiin.  

Nokiat myin lähellä Helsingin pörssin huippuja, kiitos reddit-palstalaisten aiheuttaman markkinahäiriön. Lisäksi salkusta lähti pari spekulatiivisemman pään sijoitusta, Plug Power ja Romeo Power.

Aika hillittömästi ostoja ja myyntejä. Tunnistan itsessäni hieman liikaa intoa moiseen toimintaan ja lupaan rauhoittua jatkossa :)

Salkun kehitys näyttää tältä:











Graafia kun katsoo, niin suurin osa salkun tuotoista on tullut vuosien 2019 alun jälkeen. Tämä ennakoi myös sitä, että lähiaikoina voi tulla rumasti miinusta. Osakemarkkina kuitenkin osaa yllättää, ja vaikka olenkin ennustellut että olemme kuplassa, niin nousu voi myös jatkua yllättävän pitkään. Keskuspankit, nollakorot, ja elvytyspolitiikka tukevat tätä. 

En uskalla siis jättäytyä pois kyydistä, silläkin uhalla että salkku voi laskea 30-40 %. Koronakriisissä tätä testattiin, ja silloin homma ei aiheuttanut suurta järkytystä. Uskoisin että jatkossakin kestän henkisesti suurtakin volatiliteettiä.

Jos tai toivottavasti kun salkku ylittää lähiaikoina 500k pääoman, tulen tekemään melko merkittäviä muutoksia sijoitusstrategiaani. Näistä lisää toivottavasti piakkoin :)

maanantai 29. maaliskuuta 2021

Lisäosto: Huhtamäki

Orthexin osakeannista palautui tilille pari tonnia ja laitoin samantien osan takaisin markkinoille. Tällä kertaa en sijoittanut mihinkään "uuden talouden firmaan", vaan lisäsin yhtä salkkuni vakaimmista yrityksistä.

Ostin Huhtamäkeä 25 kpl kurssiin 38,76 e/kpl, eli vajaalla tonnilla.

Ensimmäisen erän ostin aikanaan hienona päivänä eli 17.3.2020 - paljoakaan halvemmalla laatuyritystä ei voisi saada kuin koronakriisin huipentumassa! Tuolloin sijoitin n. 3000 euroa ja tämä potti on kasvanut 47%. Välillä käytiin aika korkeallakin, mutta nyt kurssi on tullut viime aikoina hieman taas alemmas. Ajattelin että nyt tuli hyvä paikka lisätä.

Huhtamäki on yksi Helsingin pörssin vakaimmista osingonkasvattajista (kts. osinkohistoria). Osinkoja on kasvatettu tasaisesti vuodesta 2009 asti. Silti kurssi pyörii tällä hetkellä samoilla tasoilla kuin 5 vuotta sitten. Uskon tulevaisuudessa että sekä osingot että kurssi jatkavat nousuaan, sillä Huhtamäki sijoittuu muoviroskan vähentämisen megatrendille ja on erittäin tunnettu toimija globaalisti ruoka- & juomapakkauksissa.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Kiitos Invesco - ja näin minusta tuli Teslan, Nion ja Plug Powerin (taas) omistaja

Yksi parhaiten tuottaneista ETF:istäni on ollut PZD, eli Invesco Cleantech ETF. Kyseessä on yksi pitkäaikaisimmista sijoituksistani - tein ensimmäisen merkinnän vuonna 2011.

Erityisesti viimeisen vuoden aikana cleantech on ottanut hurjan loikan ylöspäin. Minulla on varallisuutta tässä n. 30k, eli tämä on yksi isoimmista sijoituksistani.

PZD oli hieno ETF. Siellä oli top-5 holdingsissa hienoja yrityksiä: Umicore, Johnson Controls, Trimble, Cree & Novozymes.

Nyt sitten jostain tuntemattomasta syystä ETF:ää hallinnoiva Invesco vaihtoi (maaliskuun 24. päivä) ETF:n nimeä ja indeksiä (kts. uutinen).

Uusi nimi on Invesco MSCI Sustainable Future ETF. Uusi tikkeri on maapallon pelastamista kuvaava ERTH.

Katsoin kauhulla uutta yritysjakaumaa, ja sieltähän löytyi juuri mitä odotinkin. TOP-10:stä löytyy mm:

  • Tesla
  • Nio
  • Plug Power
  • Digital Realty Trust
  • Vestas Wind
Erittäin tunnettuja ja suuring osa valitettavan hypetettyjä nimiä... Koska nämä ovat painoilla 3-6% ETF:ssä, tarkoittaa tämä sitä että minä nyt sitten omistan suoraan Teslaa, Nioa ja Plug Poweria n. 1500 eurolla kutakin. Eihän siinä mitään jos nämä jatkavat "ikuista" nousuaan. Mutta pelkäänpä että näin ei välttämättä käy ja olisin todellakin pitänyt mieluummin entisen PZD-ETF:n sijoituksineen.

Poiskaan tätä ei viitsisi myydä, koska verovaikutukset olisivat tosi suuret. Lisäksi ERTH on listattu NYSE:en joten tätä ei saa suomalainen yksityissijoittaja ostettua lisää. Jääkööt salkkuun siis.

Nyt kiinnostaisi selvittää, että mitä vaihtoehtoja löytyy cleantech sektorilta, jos haluan joskus jatkossa tehdä ETF-sijoituksia vähän vähemmän "hypemäiseen" indeksiin. Ideoita otetaan vastaan!

iShares Global Clean Energy ETF (IQQH) on ilmeisesti yksi vaihtoehto ja sitää saa Xetrasta. Tässäkin on isoimpina sijoituksina Plug Poweria ja Vestasia...

Toinen vaihtoehto minkä bongasin on paremmin hajautettu Invesco Global Clean Energy (G1CE). Vaikka tällä on sama nimi, niin vertailuindeksi on eri ja sekä maantieteellinen että yrityksien välinen hajautus näyttää paremmalta.

Kaikki clean energy -ETF:t ovat juuri nyt toki tosi kalliita, eli en varmaan tähän asiaan reagoi lyhyellä tähtäimellä mitenkään.

perjantai 26. maaliskuuta 2021

Lisäosto: PowerCell Sweden & Orthex jälkipelit

Ostin 36 kpl lisää PowerCell Swedeniä hintaan 229,6 SEK/kpl (yhteensä n. 800 euron erä). Yritys on listattu First North Stockholmiin toimii polttokennoteknologian parissa ja toiminta vaikuttaa kaikin puolin asiallisemmalta kuin jenkkilän serkullaan Plug Powerilla.

PowerCell Sweden on monessa mukana. Yksi mielenkiintoisin avaus on kumppanuus Boschin kanssa, joka tähtää polttokennojen massatuotantoon 2022. Toimialalla on paljon puhetta ja pöhinää, mutta sen verran mitä olen eri yrityksiä seurannut, niin tämä näyttää vakavasti otettavalta toimijalta. Tulevaisuus näyttää miten käy.

Orthexin listauksesta jäi vähän odotetustikin käteen vain pieni osuus. Harmittavasti isompi panostus ei antanut yhtään lisäosakkeita, vaan sain saman kuin muutkin minimimerkinnän hankkineista. Salkkuun ilmestyi 62 osaketta eli 422 euron edestä. Varsinainen minisijoitus... Osake on ollut toki nousussa nyt listauksen jälkeen, enkä lähtenyt ostamaan heti lisää. Jätetään salkkuun pikkupositio huvin vuoksi - ostan ehkä lisää joskus myöhemmin.

tiistai 23. maaliskuuta 2021

Kuplan puhkeamista odotellessa: Myin Plug Powerit pienellä voitolla

Olen kirjoitellut jo aiemmin että kuplan merkit ovat selkeästi ilmassa. Samasta asiasta blogaavat muutkin.

Yksi kysymys on tietysti, että olemmeko kuplassa jos kaikki tunnistavat sen? :) No, kyllä sitä hubrista ja ikuista nousuakin löytyy... Kannattaa katsella vaikka sijoitusvinkkejä YouTubesta niin siellä luvataan hirmuisia nousuja edelleen ja jokainen pieni pudotus on "buying opportunity"!

Näissä tunnelmissa myin sijoitukseni Plug Poweriin pienellä voitolla (hintaan 37,91 USD/kpl). Sijoituscase happani merkittävästi kun selvisi että yritys oli vääristellyt - vaikkakaan ei ilmeisesti laittomasti - tapaa millä liikevaihto lasketaan. Jos osakekurssi on noussut tuhansia prosentteja ja selviää että kirjanpidossa on jotain erikoista, niin onhan se jo melko iso hälytysmerkki!

Voi olla virhe että myin Plug Powerin juuri nyt, jää nähtäväksi. Ideaali on, että ostan sen takaisin salkkuun 60-70% halvemmalla. Romahdusta odotellessa :)

maanantai 22. maaliskuuta 2021

Lisäosto: Neoen

Sijoitin ensimmäisen kerran uusiutuvaan energiaan keskittyvään, Ranskalaiseen Neoen:iin viime vuoden syyskuussa. Osake lähti sen jälkeen hurjaan nousuun. Se oli toki nousussa jo ennen sitä.

Osake nousi viime vuoden lopussa koko cleantech sektorin mukana, mutta viime aikoina on koettu vähän jäähtymistä. Samalla Neoen on tullut jo reilusti alas syyskuun ostohinnoistani. Sijoituscase ei ole kuitenkaan muuttunut mihinkään. Uusiutuva energia ja sähkövarastot kiinnostavat edelleen.

Siksipä tein tänään n. tuhannen euron lisäsijoituksen Neoeniin. Jatkossakin seurailen tätä yritystä mielenkiinnolla. Verrattuna moniin muihin energia-alan pelureihin Neoen on ns. "pure play", eli tarjoamassa on mukana pelkästään uusiutuvia. Tämä ei liene kovin huono portfolio tulevina vuosikymmeninä.

Edit: Nähtävästi Neoenilla on menossa myös osakeanti lisäinvestointien rahoittamiseen. Osallistun siihen merkintäoikeuksieni puitteissa, joka lisää vielä 224 eurolla omistuksiani tässä yhtiössä.

torstai 18. maaliskuuta 2021

Toinen osto: RIZF

Kestävä ruokatuotanto, prosessointi ja jakelu on yksi megatrendeistä, joihin olen lähtenyt panostamaan isosti. Tähän liittyen salkustani löytyy täsmähankintoina mm. Burcon Nutrasciences Kanadasta ja Huhtamäki kotipörssistä. Toki metsäjätit UPM ja Stora - joita molempia minulta löytyy, ovat mukana pakkausmateriaalipuolella tässä trendissä.

Kestävään ruoantuotantoon on olemassa myös ETF: RIZE Sustainable Future of Food (RIZF), joka on hyvä tapa hajauttaa teemaan ilman että yrittää itse poimia voittajia. Ostin tätä ensimmäisen erän tammikuussa. Tavoitteena on laittaa tähän 2000 euron erissä yhteensä 10k ajan myötä. 

Tänään ostin toisen 2000 euron erän (hintaan ~5,1 e/kpl) RIZF-ETF:ää.

Kurssi oli noussut ekasta hankinnasta 4% ja huomionarvoista oli, että se ei juuri heilahdellut samalla kun tekno-osakkeet putosivat voimakkaasti viime viikkoina. Tämän ETF:än portfoliossa onkin yrityksiä jotka hyötyvät yhteiskuntien avautumisesta ja talouskasvun jatkumisesta. Ruoantuotanto on myös aikalailla sykleistä riippumatonta, samalla kun kestävyysvaatimukset nousevat. Mielestäni kaikin puolin mielenkiintoinen ja salkkua tasapainottava teema siis!

keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Osallistuin Orthexin listautumisantiin

Kuten viime postauksessa ennakoin, osallistuin Orthexin listautumisantiin.

En käy tarkasti tässä Orthexin liiketoimintaa ja taloudellisia lukuja läpi, sillä näistä löytyy jo paljon analyyseja ja mielipiteitä. Esimerkiksi Karo Hämäläisen tai Omavaraisuushaasteen kynästä. 

Olen tutustunut listausesitteeseen, toimarin haastatteluihin (esim. tämä), sekä erilaisiin keskusteluihin listauksen ympärillä. Riskejä riittää, samoin kuin potentiaalia. Säilytysasioiden valmistus ei kuitenkaan ole bisneksenä mitenkään spekulatiivista, vaan hyvin vakiintunutta toimintaa. Kasvumahdollisuuksia on vähänlaisesti orgaanisen kasvun puolella, mutta enemmän kansainvälistymisen ja yrityskauppojen kautta. Näihin pörssilistaus voi auttaa.  

Merkkasin annista 350 kpl osakkeita yhteensä 2387 euron hintaan. Minimimäärä on 100 kpl, joka maksaisi 682 euroa. Koska markkina on nyt reippaassa vauhdissa, niin ennakoin että merkintämääriä tullaan leikkaamaan, ja kaikki saavat pelkästään tuon minimimäärän. Tai vaihtoehtoisesti minimimäärän + sen yli menevä summa jollain prosentilla leikattuna. Itse toivon että saisin edes yli tonnilla Orthexia salkkuun, mutta jää nähtäväksi.

Miksi Orthex? 

  • Mielestäni sekä laatu- että brändijohtaja, erityisesti täällä kotimarkkinoilla
  • Kansanvälistymispotentiaali ja -pyrkimys
  • Kestävä kehitys: pyrkimys muoviraaka-aineen vähentämiseen. Jos Orthex pärjää tässä kilpailijoitaan paremmin, kysymys on merkittävästä kilpailuedusta.
  • Sopivan turvallinen lisä salkkuuni, johon on viime aikoina pyrkinyt enenevässä määrin monenlaista tulevaisuuden teknologiaa (kts. ostoslista viime postauksesta)

perjantai 5. maaliskuuta 2021

Oston paikat odotettavissa? Pitkä ja spekulatiivinen ostoslista loppuvuodelle

Haistelin tunnelmaa tammikuussa ja totesin että on ainakin 5 merkkiä siitä että olemme kuplassa. Nyt kupla on alkanut vihdoin tyhjentyä, erityisesti markkinoiden nousukärjessä viilettäneissä kasvu- ja teknoyhtiöissä. 

Tähän "järkiintymiseen" on monta syytä, mutta erityisesti nyt on tapetilla korkojen nousu (kts. esim Traders' Clubin video jossa tätä selitetään auki). Korkojen nousu liittyy inflaatio-odotuksiin ja inflaatio-odotukset liittyvät erittäin suureen elvytykseen sekä koronapandemian jälkeiseen ostovoiman elpymiseen.

Miksi korkojen nousu on myrkkyä osakkeille? Näinhän ei läheskään aina ole, koska inflaatio ja korkojen nousu on myös merkki kasvavasta reaalitaloudesta. Korkojen nousu kuitenkin parantaa "riskitöntä tuottoa" jota sijoittavat voivat saada käteiselle. Kun tämä tuotto nousee, niin kasvuyhtiöiden kaukana tulevaisuudessa siintävät kassavirrat alkavat näyttää vähemmän houkuttelevilta. 

Käänteisesti tarkasteltuna nollakorkojen (ja käytännössä negatiivisen riskittömän reaalituoton) maailmassa tulevaisuuden epävarmatkin kassavirrat näyttävät houkuttelevalta. Siksi esimerkiksi Tesla, Nio, Plug Power, QuantumScape ja kumppanit ovat nousseet hurjasti viime aikoina. Tähän on toki muitakin syitä ja keskeisimpänä niistä sijoittajien laumakäyttäytyminen, joka on osakemarkkinakuplalle tyypillistä.

Kuten sanottua, nyt näyttää siltä että markkinoilla kupla on puhkeamassa. Esim. edellä mainitut ja muut "hype-osakkeet" ovat laskeneet jo 30-50% huipuistaan. Odotan laskun edelleen jatkuvat, sillä arvostuskertoimet eivät kestä minkäänlaista tarkastelua. Esim. Tesla on edelleen aivan poskettoman kallis. 

Silti omalle ostoslistalleni kuuluu monia edellä mainitun kaltaisia osakkeita. Tähän on kolme syytä:

1) Salkkuni (n. 450k) koostuu pääasiassa konservatiivisista sijoituksista. Isoimmat sijoitukset ovat laajoissa indeksirahastoissa kehittyville ja kehittyneille markkinoille. Lisäksi suomisalkusta sekä osakesäästösalkusta löytyy pitkälti osakkeita, joiden liiketoiminta on kaukana "hype-osakkeista" ja hyvä niin. Tätä kivijalkaa on mukava maustaa vähän spekulatiivisimmilla sijoituksilla.

2) Moni nykyhetken kurssiraketeista on tulevaisuuden menestyjiä. Esimerkiksi Teslan menestyksestä ei liene epäselvyyttä. Samoin vaikkapa Plug Power on osa tulevaisuuden vetyvallankumousta. Ongelma tulee sijoittajalle siinä, että siinä vaiheessa kun nämä osakkeet tulevat tietoisuuteen, niiden kurssit on jo pumpattu täyteen ilmaa. Tulevaisuuden massiivinen menestys on jo mukana kurssissa, eikä ostamisessa nykyhinnoilla ole järkeä.

3) FOMO. Fear of Missing Out. Tätä ei käy kieltäminen. Suurimmat sijoitusvirheeni liittyvät siihen, etten ostanut esim. FANG-osakkeita tai Amazonia ajoissa koska ne olivat aina "liian kalliita". Kun lopulta ostin 2017 vuonna Twitteriä, Facebookia ja Zalandoa, blogipostauksen kommenttikenttä täyttyi epäilevistä äänistä. Itsekin olin liian pitkään epäileväinen. Nämä kolme sijoitusta ovat muuten tuottaneet erinomaisesti tuon hetken ostohinnoista: Twitter +271%, Zalando + 118% ja Facebook +65%.

Tässäpä perustelut. Ja tässä ostoslista tälle vuodelle, olettaen että kuplan puhkeaminen jatkuu. Tämän on tarkoitus olla pitkä lista, mistä poimin osakkeita tilanteen mukaan. Varmasti en osta näitä kaikkia ja voi hyvin olla että ostoslistalle päätyy muitakin.

Energiamurros:
Sähköautot:
  • Tesla. Tähän en laita edes linkkiä :) Kallista on, mutta voin harkita jos kurssi vielä vähintään puolittuu nykyisestä.
  • Kiinan trio: Nio, Xpeng ja Li Auto. Kiina on maailman suurin sähköautomarkkina. "Born-EV" segmentti on kiinnostava ja tämä näky hinnoissa. Haluaisin mukaan ja seurailen jos tämän kolmikon kurssit edelleen laskevat.
Kasvisproteiini & ruokateknologia:
Terveydenhuollon digitalisaatio
  • Teladoc. Digiterveydenhuollon markkinajohtaja. Ostin tätä jo kahdesti (1 & 2). Kolmas ostos mahdollinen jos kurssi sakkaa.
  • Ontrak. Data-analytiikkaa ja ennakoivaa terveydenhuoltoa. Ostin tätä hiljattain ekan erän ja osake näyttää jatkavan vapaapudotuksessa. Toinen erä ehkä hirmu paljon halvemmalla :)
  • Intuitive Surgical. Leikkausrobotiikkaa. Erittäin mielenkiintoinen yritys.
Bonus-sektori, eli "järkiostokset":
  • RIZE Sustainable Future of Food -ETF. Tätä on tarkoitus ostaa salkkuun yhteensä 10k edestä. Ensimmäinen kahden tonnin osto on jo tehty.
  • Orthexin tuleva pörssilistaus. Tässä on pakko olla mukana.
  • OST:n sisällä tapahtuva osinkojen uudelleensijoittaminen.
  • ETF-kk-sijoitukset, jotka jatkuvat 1500 euron edestä kuukausittain. Näistä tekee järkevän ainakin jatkuva ajallinen hajauttaminen :)
Tästä tulikin pitkä lista... Mielipiteet tervetulleita, puolesta ja vastaan! Mitä omalta listaltasi löytyy?

*Edit: Aloitin ostoslistan tyhjentämisen saman tien kahdella avausostolla, koska markkinoilla nähtiin todella isoja laskuja tänäänkin. Noin 1500 euron ostot kohdistuivat QuantumScapeen (40,9 dollaria/kpl) ja Plug Poweriin (36,7 dollaria/kpl). 

maanantai 1. maaliskuuta 2021

Uusi osto: Ontrak

Laiska sijoittaja kävi taas ostoksilla, tämä kävi äkkiä! :) 

Perjantaina kirjoitin, että minulla on monta kiinnostavaa osaketta listalla, jos lasku jatkuu. Markkinoiden lasku rauhoittui hetkeksi ja kääntyi kohtuullisen voimakkaaseen nousuun. Seurantalistallani yksi osake oli lähes 50% laskussa, joka tietysti herätti huomion.

Ontrak on tekoälyä hyödyntävä terveyspalveluyritys, jonka tarkoituksena on seurata asiakkaiden terveydentilaa ja antaa (digitaalista) terveysneuvontaa jonka tarkoituksena on mm. välttää kroonisten sairauksien pahenemista. Lopullisena tarkoituksena on asiakkaiden terveydestä huolehtimisen lisäksi laskea terveydenhuoltokuluja, joka on hyvin tärkeä juttu firman päämarkkinoilla jenkkilässä, jossa terveydenhuoltokulut ovat karanneet käsistä. Tässä kuvausta firman omilta nettisivuilta:

Ontrak, Inc. is a leading AI and technology-enabled healthcare company. Its Ontrak PRE™ (Predict-Recommend-Engage) platform predicts people whose chronic disease will improve with behavior change, recommends effective care pathways that people are willing to follow, and engages people who aren’t getting the care they need. By combining predictive analytics with human engagement, Ontrak improves member health and delivers validated, durable cost savings to healthcare payers of more than 50 percent for enrolled members.

The integrated, technology-enabled OnTrak™ program, a critical component of the PRE platform, is designed to treat health plan members with unaddressed behavioral health conditions that cause or exacerbate chronic medical diseases such as diabetes, hypertension, coronary artery disease, COPD, and congestive heart failure, which result in high medical costs.

Ontrak has a unique ability to engage these members, who do not otherwise seek behavioral healthcare, leveraging proprietary enrollment capabilities built on deep insights into the drivers of care avoidance.

Ostin osaketta n. 1500 euron erän hintaan 31,1 dollaria/kpl. Osake on todella volatiili - viimeisen vuoden huiput ovat 99,89 dollarissa! Tämän päivän romahdus johtui ilmeisesti tulevaisuuden kasvunäkymän huononemisesta ennustettuun verrattuna. Itse olen seuraillut yritystä pitkään, joten lähdin tässä vaiheessa mukaan.

Markkina on mielestäni erittäin ylikuumentuneessa vaiheessa ja oletan että todistamme noususuhdanteen viimeistä ja villiä loppukiriä. Tähän kuuluu luonnollisesti isoja väliaikaisia laskuja kuten viime viikolla. Näyttää, että tilanne on kuten vuosituhanteen vaihteen teknokuplassa: silloinkin käyrät kääntyivät lähes pystysuoraan ja nousu jatkui yllättävän pitkään. Niin varmasti nytkin. En aio lähteä myymään mitään, mutta ostan mielelläni seuraamiani osakkeita & ETF:iä siinä vaiheessa kun ne halpenevat kunnolla. Uskon että tämän vuoden aikana olen melko usein ostoksilla!

perjantai 26. helmikuuta 2021

Aloitin ostot: Alteryx (toinen erä) ja Powercell Sweden

Markkinoilla myllertää ja teknoyhtiöt laskevat. Syynä tähän on viimeaikainen pitkien korkojen ja inflaatio-odotusten nousu jenkeissä. Lisäksi toki teknofirmojen mahdollinen yliarvostus (kts. kirjoitukseni osakekuplaan liittyen) liittyy tähän. Sanoisin, että oli jo aikakin!

Yleensä olen ostojen suhteen varsin kärsimätön luonne. Niin nytkin. Aloitan myös ostot usein liian aikaisin ja niin voi olla tälläkin kertaa. No, arpa on heitety, tai itse asiassa kaksi.

Ostin toisen erän Alteryxiä hintaan 95 dollaria/kpl, reilun tuhannen euron hintaan. Alteryx on toinen kahdesta uusimmasta pilvipalveluhankinnastani. Toinen oli Blackline. Alteryxin kurssi oli laskenut lähes 20% ostohinnastani, Blackline taas noussut yli 50%. Tässä vaiheessa ajattelin lisätä sitten Alteryxiä, koska uskon firman liiketoimintamalliin (perustelut löytyvät yllä linkatusta kirjoituksesta).

Toinen päivän osto oli uusi hankinta: Powercell Sweden AB, jota ostin n. 1500 euron erän hintaan 301,2 SEK/kpl (Ruotsin pörssistä). Tämä firma toimii niin hype-sektorilla kuin voi olla, eli vetyyn pohjautuvissa polttokennoissa. Yritys kuvailee itseään näin:

PowerCell Sweden AB creates electrical power solutions – with minimal environmental impact. We develop and supply fuel cells, systems and services that lower environmental impact from energy generation and at the same time create a value for the customers through high product efficiency and durability.

Kyseessä on Volvo Groupista aikanaan spinnattu yritys joka on mukana "vetyvallankumouksessa" ja enenergianvarastoinnissa. Liiketoiminnan laajentaminen on ilmeisen nopeaa, mutta toiminta vielä tappiollista. Osakekurssi heiluu villisti, ja voi olla että pääsen ostamaan tätä toisen erän vielä 50% alennuksella. Hinta oli kuitenkin laskenut reippaasti viime aikoina, joten päätin ostaa tätä nyt, koska sivusta seuraaminen tuntuu pahalta kun osake kerran seurannassa on.

Odotan mielenkiinnolla kevättä markkinoilla. Jotenkin on sellainen kutina, että nähdään kunnon laskettelua. Ei ehkä ihan vuoden takaisen veroista, mutta kuitenkin selllaista mikä niistää teknosektorille kasautuneen yliarvostuksen pois. Listalla on monta yritystä jota mielellään ostaisin jos hintojen lasku jatkuu. Lisäksi lisäsijoitukset Rize Sustainable Future of Food -ETF:ään ovat tämän vuoden agendalla.

tiistai 16. helmikuuta 2021

Valmistaudun edelleen laskuun, Romeot pihalle

Myin tänään alkuvuodesta ostamani Romeo Powerit pois hintaan 16,92 dollaria/kpl. Tappiota tuli reilut pari sataa euroa. Yritys on kohdannut merkittävää kilpailua ja uusia EV- ja akkuteknologiafirmoja listataan jenkkipörsseihin viikoittain. Vaikka en yleensä treidausta harrastakaan, sekä pöhinä tämän yrityksen ympärillä, että yleinen markkinan kyllääntyminen viittaa siihen että lähiaikoina on tulossa laskua. 

Uskon että merkittävä osa näistä uusista teknologiafirmoista pärjää niin ja näin tai jopa menee konkurssiin, ja sitten löytyy joitakin isoja voittajia. Ongelma on siinä että miten nämä voittajat voi valita? Indeksisijoittaminen on yllättävän hyvä ratkaisu moneen ongelmaan...

Ostaisin kovin mielelläni isosti hypetettyjä firmoja nykyistä huomattavasti halvemmalla. Listalla mm. Plug Power, useampi sähköautovalmistaja, Romeo Power (nykyistä halvemmalla), Quantumscape (nykyistä paljon halvemmalla), ja niin edelleen. Uskon että tällaisiin ostoihin tulee vielä mahdollisuus.

Lähes paraboliseksi muodostunut nousumarkkina taittuu jossain vaiheessa, onhan sen pakko? Pientä värinää on näkynytkin, mutta nousu on toistaiseksi jatkunut. Käteiskassa lähestyy nyt tämän myynnin ja viime aikaisten tulojen myötä 30 keuroa. Laskumarkkina saa jo tulla - tai olla tulematta - valmiina ollaan kaikkeen :)

torstai 28. tammikuuta 2021

Hullut päivät - myin Nokiat pois

Maailmankirjat ovat sekaisin. Kuten hetki sitten kirjoitin, on paljon merkkejä siitä että olemme kuplassa.

Uusin villitys on sosiaalisen median palstoilla masinoidut ostokampanjat eri osakkeissa missä on suuria short-positioita. Traders' Clubin uusin jakso avaa ilmiötä hyvin. Mm. GameStop on ollut viime aikoina eniten otsikoissa, mutta nyt ilmiö löysi tiensä meille tuttuun Nokiaan. 

Tässä on kyse ilmiöstä, jossa kurssinousut perustuvat pelkästään pöhinään, ilman fundamenteissa tapahtuvaa muutosta. Nokia eilen ilmoittikin, ettei kurssinousulle ole heidän puoleltaan mitään perusteita. Harvinaista viestintää pörssiyhtiöltä, joka osaltaan kertoo kuinka omituinen tilanne on.

Myin salkun kaikki Nokiat pois n. 4,5 euron kappalehintaan ja voittoa tuli pari tuhatta euroa (koko myyntisumma reilut viisi tonnia). Vaikkakin tämä kurssivedätys voi hyvin jatkua vielä, niin otin tällä tavalla "rahat pois pöydältä", koska en näe tässä mitään järjellistä syytä. Moni on varmaan tehnyt samoin ja paljon paremmalla hinnalla, koska sitä oli tarjolla eilen Nokian jenkkilistatulla osakkeella.

Tällä myynnillä sain samalla kerrytettyä vähän lisää käteiskassaa. Se voi tulla pian tarpeen, sillä haistelen ilmassa sen mittaluokan hubrista että kurssihuiput voivat olla lähellä (vai menivätkö ne jo?).

tiistai 26. tammikuuta 2021

Uusi ETF salkkuun: Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF

Kestävä kehitys on yksi megatrendeistä, johon sijoittajat ovat heränneet viime aikoina toden teolla. Erityisesti cleantech on ollut kovassa nosteessa viime aikoina.

Siinä missä cleantech on eittämättä tullut valtavirtaan ryminällä, kestävä ruoantuotanto on taas vielä osittain horisontissa. Ruoka on kuitenkin asia, joka on läsnä jokaisen arjessa. Uskon että tulevien vuosikymmenten aikana ruoantuotannon ja -jakelun saralla tullaan innovoimaan valtavasti, koska globaalisti kasvava väestö sitä vaatii. Lisäksi kestävän kulutuksen ja vaikkapa kasvisruokailun trendit ovat samalla kasvamassa.

Löysin erittäin mielenkiintoisen ETF:än joka sijoittaa tässä segmentissä ja ostin sitä samantien 2000 euron potin. Uusi hankinta on nimeltään Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF, tikkeri RIZF. Kulut ovat 0,45% pa., osingot uudelleensijoitetaan ja replikointi on fyysinen.

Sektorijakauma ETF:ssä menee näin:

- Sustainable Packaging 26,4%

- Ingredients, Flavors and Fragrances 21,1%

- Plant Based Foods And Organic Foods 18,4%

- Food Safety And Testing 8,5%

- Precision Farming 7,6%

- Supply Chain Technology 7,3%

- Agricultural Science 6,0%

- Water Technology 4,4%

ETF:stä löytyy laajasti firmoja hyvin eri toimialoita, jotka kaikki liittyvät ruoantuotannon teknologioihin, tehostamiseen ja kestävyyteen. Beyond Meat taitaa olla tunnetuimpia kasvisproteiiniosakkeita, mutta ruoan pakkausmateriaalipuolelta ovat mukaan päässeet jopa kotimaiset UPM ja Stora Enso! ETF:än nettisivuilta voi käydä tutustumassa lisää.

Koska olen vakaasti sitä mieltä että markkinat ovat kuplassa, myin pois tuoreehkon sijoitukseni Maple Leafs Foodsista, jolloin nettovaikutus käteiskassaan jäi pieneksi. Tämä ETF osuu lisäksi samalle sektorille kuin Maple Leafs Foods, enkä halua välttämättä pidemmällä aikavälillä yrittää poimia voittajaosakkeita kestävän ruoantuotannon osalta. 

Pidemmän aikavälin tavoite on sijoittaa tähän 10 000 euron potti, ja se hoituu yhteensä viidellä 2000 euron kertaerällä. Koska osakemarkkinoiden suunnasta on vaikeaa sanoa mitään, niin tiputtelen näitä 2000 euron eriä parin kuukauden välein, ellei mitään ihmeempää tapahdu. Tarkoitus on myös kasvattaa käteiskassaa samalla vuoden mittaan, joten kovin tiheästi en näitä ostoksia voi tehdä.

sunnuntai 17. tammikuuta 2021

5 merkkiä siitä että olemme kuplassa tai matkalla sinne

Markkinat nousevat aina vaan ja koronavuosi 2020 oli lopulta huima tuottovuosi (näin mm. omassa salkussani ja lähes kaikilla muilla). Kun sijoituksissa on paljon sisällä, niin miksipä tähän ei olisi tyytyväinen?

Osakemarkkinoiden kuplautumisella on kuitenkin paljon haittapuolia. Ensinnäkin todella moni aloitteleva ja kokeneempi sijoittaja tulee polttamaan näppinsä. Lisäksi osakemarkkinat vaikuttavat nykyään varsin paljon reaalitalouteen, eli turbulenssi ei tapahdu vain osakesalkuissa jos iso romahdus tapahtuu. 

Itsekin havaitsen merkkejä hybriksestä - mietin jatkuvasti mikä olisi seuraava mielenkiintoinen ostokohde. Kaikki tuntuu nyt toimivan, jokainen sijoitusidea osoittautuu hyväksi. Eihän sen pitäisi olla näin helppoa?

Näenkin vaaran merkkejä ilmassa. Edessä on mielestäni jonkinlainen "Tech Bubble 2" parikymmentä vuotta edellisen jälkeen, jossa ilmaa puhalletaan kaikkiin muodikkaisiin, digitaalisiin ja uusiin asioihin samanaikaisesti. Nousua ajavat alhaiset keskuspankkikorot ja lisääntyvä likviditeetti, sekä yleisesti hilpeä sentimentti.

Tässä on viihteellinen lista 5 syystä miksi markkinat ovat mielestäni menossa kuplaan.

  1. IPOt - eli uudet osakeannit - lisääntyvät. Näin käy aina kun markkina on kuumimmillaan. Varsinkin jenkeissä sijoittavat tungeksivat uusiin osakkeisiin. Ns. SPAC:it ovat osa tätä tarinaa.
  2. Osakesijoittaminen on muodikasta. Tämä on toinen klassinen merkki sille että huiput lähestyvät. Osakesijoittamisesta ei puhuta enää vain alan foorumilleilla, vaan vaikkapa Ilta-Sanomissa ja Me Naisissa. Tässähän ei ole mitään pahaa, mutta indikoi nousurallin huippujen lähestyvän.
  3. Somepöhinä "uusien Teslojen" ympärillä on huipussaan. Katso vaikka Youtubesta. Oli kyseessä sitten vety, sähköautot, tai kasvissyönti, jokaiselle löytyy valtavasti videoita joissa oman elämänsä osakeanalyytikot hehkuttavat seuraavaa kuumaa osaketta ja kertovat kuinka paljon ovat jo tehneet tuottoa kyseisellä osakkeella.
  4. Treidaus on uusi houkutteleva ja varteenotettava ammatti. Näin siitä huolimatta että suurin osa treidaajista tekee tappiota. Näkyvimmät lausunnot kuitenkin tulevat niiltä jotka ovat tehneet suuria voittoja. Moni kertoo Twitterissä tehneensä päivän aikana ansiotyöstä tienaamansa vuosipalkan verran. Kuulostaa mahtavalta, onnistuukohan kaikilta tai suurimmalta osalta? On melko selvää että ei. Hybriksestä kertoo se, että treidauksen kriitikoille vastataan monessa paikassa että he "eivät vaan ymmärrä" miten homma toimii.
  5. Bitcoin ja kryptot tulevat nousemaan aina vaan. Uusi normaali. Uusi kulta. Uusi arvonsäilyttäjä kun muut insituutiot romahtavat. Ja instikatkin ostavat bitcoinia! Bitcoin on toinen juttu mitä asiaa kritisoivat "eivät vaan ymmärrä". Bitcoin on monien mielestä jopa houkuttelevampi sijoitus kuin osakkeet, vaikka kryptovaluutta itsessään ei tuota mitään, siinä missä osakkeilla ostetaan osuuksi yrityksistä jotka parantavat tuottavuuttaan jatkuvasti. Itse en ole lähtenyt tähän mukaan (ja en ole katkera jos joku tienaa näillä). Ehkä on niin että minäkään en vaan ymmärrä tätä asiaa.

Vaikeinta kuplan ennakoimisessa ei välttämättä ole kuplan toteaminen, mutta sen ajoittaminen. Vuosituhannen vaihteen teknokuplastakin varoiteltiin jo vuosia ennen. Ja moni varoittelija menetti valtavat tuotot. Itse en tästä syystä uskalla olla markkinoilta pois. 

Sen verran voin kuitenkin tehdä, että astun syrjään kun kulmakerroin muuttuu jyrkkeneväksi ja muotiosakkeet ja omaisuuserät (esim. Bitcoin) nousevat lähes pystysuodaan ylöspäin. Tämä tilanne on päällä juuri nyt. Hyvin helppo johtopäätös on siis laittaa kaikki ylimääräiset ostot jäihin ja aloittaa kasvattamaan käteiskassaa. Olen sanonut näin ennenkin, mutta en ole malttanut olla pois markkinoilta. Nyt tuntuu siltä, että tämän päätöksen takana on helpompi pysyä.

perjantai 8. tammikuuta 2021

Cleantechin vuosikymmen? Uusi sijoitus Romeo Poweriin

Uudistuva energia ja cleantech ovat molemmat kiistämättömiä megatrendejä, mutta niiden suosio ainakin mitä pörssikursseihin tulee, tuntuu olevan varsin syklistä. Näinhän on toki muidenkin teknologiamurrosten osalta - esimerkiksi tekoäly on ollut monta kertaa suosiossa ja taas unohtunut.

Clentech-buumi oli viimeeksi hurjimmillaan 2007 aikoihin, juuri ennen finanssikriisiä. Finanssikriisin jälkeen palattiin takaisin tasaisempaan menoon ja esimerkiksi USA:ssa on ollut politiikassa vastatuulta. Trumppilainen näkemys energiantuotantoon on ollut varsin hiilimyöteinen ja konservatiivinen, vaikka firmat ja osavaltiot ovat toki edenneet tästä huolimatta.

Ajat ovat kuitenkin muuttumassa. Maailmalla on menossa vetybuumi - tai ehkä hypesyklin ensimmäinen aalto. Teslasta ei tarvitse edes mainita. Toisaalta sähköistyminen ("electrification") kaikkialla ja seimerkiksi liikenteessä on erittäin todellinen ja juuri nyt konkreettinen ilmiö.

Cleantechin vetovoimasta todistaa hyvin sijoitukseni PZD-ETF:ään (Invesco Cleantech ETF). Tätähän ei ole saanut ostaa enää vähään aikaan koska se on USA:ssa listattu ETF, eikä eurooppalaisten vähittäisostajien saatavilla. Ostin PZD:tä aikanaan kolmena eri vuotena: 2011, 2012 ja 2013. PZD:n kurssigraafista näkyy hyvin miten kärsivällisyys on lopulta palkittu. Suuri osa tuotosta on tullut lähivuosina, erityisesti covid-kriisin jälkeen.










Alkuperäinen sijoitukseni PZD:hen on kasvanut 8993 eurosta 31652 euroon (tuotto 215%)!

Nyt kun Biden sai jenkkipolitiikassa "värisuoran" eli valkoisen talon, senaatin sekä edustajainhuoneen hallinnan (joskin niukasti), odotan cleantechille erinomaista vuosikymmentä tästä eteenpäin. USA:n lisäksi cleantechiin panostavat erittäin vahvasti myös Kiina ja Eurooppa (joka on ollut tässä edelläkävijä). Olen tyytyväinen että minulla on isohko sijoitus PZD:ssä, mutta sen lisäksi yksittäisen yritykset toki kiinnostavat. 

Tein eilen illalla sijoituksen mielenkiintoiseen pörssitulokkaaseen Romeo Poweriin, joka tuli jenkkipörssiin ns. SPAC:in kautta, eli pörssilistattiin eräänlaisen etukäteen kerätyn rahastokuoren kautta. Romeon itsenäinen pörssitaipale alkoi aivan viime vuoden lopussa.

Romeo Power valmistaa sähköautojen akkuja, mutta toisin kuin monet kilpailijansa, se keskittyy rekkojen ja linja-autojen akkuteknologiaan. Romeo Power mainostaa akkujensa olevan "highest energy density" eli erityisen "energiatiheitä". Tämä on erityisen tärkeää sähköakkuliiketoiminnassa.

Romeo Powerin pörssitaival on ollut varsin villi. Aluksi oli lentävä lähtö, huiput löytyivät reilusti yli 30 dollarin kohdalla, ja sieltä on tultu alas 20 USD kieppeille. Itse ostin osaketta kurssiin 20,45 USD/kpl n. 1850 USD edestä.

Tulen jatkossa seuraamaan cleantech-sektoria erityisellä mielenkiinnolla. Olisi hyvin kiinnostavaa olla mukana "vetyvallankumouksessa", mutta monet sektorin yritykset kuten Plug Power ovat lähteneet niin hurjaan kurssinousuun, että en ole uskaltanut lähteä mukaan. Tämä hidastelu voi toki koitua virheeksi. Toisaalta odotan että vetyosakkeet ja moni muu erittäin kovassa nousussa oleva firma saattaa tehdä isoja korjausliikkeitä tulevaisuudessa. Ja onhan minulla vanha kunnon Fortum isolla painolla salkussa (AOT:llä 9000 euron edestä, OST:llä yli 10k tällä hetkellä), joka on mukana energiatransitiossa tavalla tai toisella.

keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Ostoksilla Kanadassa: Burcon Nutrascience & Maple Leaf Foods

Uusi vuosi, uudet kujeet :) Avasin uuden vuoden ostot Kanadan pörssissä.* 

Ostin n. 1500 euron edestä sekä Burcon Nutrascienceä (3,54 CAD/kpl) että Maple Leaf Foods:ia (27,08 CAD/kpl).

Burcon Nutrascience on yritys joka valmistaa kasvispohjaisia proteiineja. Osake on ollut varsin kovassa iskussa, joten en ole ihan ensimmäinen joka tämän sijoitusidean on bongannut. Maple Leaf Foods on taas kanadalainen laadukkaaseen ruokaan panostava yritys, joka on siirtämässä fokustaan osin kasvispohjaiseen ruokaan. 

Molemmat näistä yrityksistä ovat kiinni kasvissyönnin megatrendissä, joka on lähtenyt liikkeelle ehkä yllättävänkin hitaasti. Itse uskon että kasvisruoka ja kasvisproteiini tulevat olemaan erittäin suuri bisnes. 

Muita kiinnostavia yrityksiä tässä genressä on esim. kotimainen Apetit, johon voisin hyvinkin sijoittaa lähiaikoina. Jenkeissä tietysti löytyy Beyond Meat, joka on aika raskaasti hinnoiteltu. Osakekurssin laskiessa voisin innostua sijoittamaan tähänkin.

*Kanadan pörssistä ostaminen onnistuu Nordnetin kautta jos jotain kiinnostaa; tämä tieto ei sisällä affiliate linkkiä ;)