Vaikka olen hajauttanut omistuksia laajalti, niin suomisalkku muodostaa edelleen salkustani ison osan, n. kolmanneksen koko sijoitusomaisuudestani. Suorat osakesijoitukset ovat erittäin kustannustehokas sijoitusmuoto, sillä säilytyskuluja ei käytännössä ole (riippuu missä salkku on säilytyksessä). En ole pitkään aikaan listannut tai käsitellyt suomi-sijoituksiani, joten tässä tulee
Suomi-salkun hyvät, pahat ja rumat. Sinänsä runollinen jaottelu, mutta lisään tähän kategoriaan vielä "tosi hyvät", koska niitäkin löytyy.
Tosi hyvät
- Amer Sports: nousua järkyttävät 454 %! Ostin Amer Sportsia finanssikriisin keskellä, vuonna 2008, jo ennen kuin aloin tätä blogia kirjoittamaan. Ostohinta oli 4,76 e ja siitä on noustu yli 26 euroon.
- Sampo A: + 247 % Sampo on aika itsestään selvä case, ainakin jälkikäteen tarkasteltuna (2 ostoerää vuonna 2008). Nallen mukana on kannattanut pysytellä.
- Nokia: + 208 % Nämä Nokiat ostin vuonna 2012 ja 2013. Tämän jälkeen Microsoft osti Nokian puhelinliiketoiminnan ja kurssikehitys on ollut suotuisaa.
Hyvät
- Neste: +148% Ostin Nestettä vuoden 2009 aikana kolme erää, 9-10 euron kieppeillä. Vuosien varrella sijoitus on näyttänyt välillä vähän kehnoltakin kun muut 2009 vuoden sijoitukset ovat nousseet reilummin. Lopulta biodiesel alkoi tuottamaan, ja Neste on palkinnut hyvällä kurssinousulla ja mukavilla osingoilla.
- Cramo: +106% Ostin Cramoa reilun 8 euron kappalehintaan kaksi erää vuonna 2008 ja yhden erän lisää suunnilleen samaan hintaan 2012 kun markkinat dippasivat. Tämän päivän hinta on tästä yli tuplaantunut.
- Nordea Bank: +78% Ostoja kolmessa erässä, mukaan lukien vuoden 2009 osakeanti. Hyvä sijoitus (varsinkin osinkojen kanssa), mutta Sampo olisi toisaalta ollut vielä parempi.
- Cargotec B: + 56% Cargotec on useamman oston jälkeen melko hyvin plussalla, mutta ei ole lähtenyt lentoon odottamallani tavalla. Maailmantalouden ja -kaupan elpymistä odotellessa...
- Metso: +56% Ensimmäiset Metsot ostin reilulla 7 eurolla vuonna 2009 (päivän hinta 23 euroa), mutta tämän jälkeen tehdyt lisäostot ovat pienentäneet voittoprosentin vain kohtalaiseksi. Toisaalta Metsosta irrotettiin Valmet, jonka sittemmin myin pois. Tämä täytyy laskea puhtaaksi tuotoksi, kuten myös mukavat osingot vuosien saatossa.
- Sponda: +52% Olen ostellut Spondaa viidessä erässä (ml. osakeanti) vuosien 2009-2014 välillä. Voittoprosentti maltillinen, mutta osinkoja tulee tasaisen kasvavana virtana. Yksi suosikkisijoituksistani tästä syystä.
Pahat
- Fortum: -12% Olen Fortumin tapauksessa tehnyt kuten monet muutkin piensijoittajat, eli ostanut osinkojen kiilto silmissä Fortumia lisää vuosien varrella. Kurssi matelee sähkön hinnan mukana, mutta osinkoja on toki tullut. Huonoon kategoriaan tämä silti kuuluu, mutta jää salkkuun odottelemaan parempia aikoja. Joskus ne tulevat.
- Outotec: -5%; Pihlajalinna: -13% Nämä ovat hyvin tuoreita ostoksia viimeisen 2 kuukauden sisältä, joten sikäli vertailu on epäreilu. Odotellaan pari vuotta ja tarkastetaan kurssit uudestaan.
Rumat
- Talvivaara: -96% Mitähän tästä sanoisi. Oppirahat.
Tämä listaus ei ottanut huomioon osinkoja (sellaisenkin voisi joskus taas tehdä), mutta näyttää kuitenkin mukavasti sen, että osta-ja-pidä sijoittaminen palkitaan ajan myötä. Uskoisin, että tällä listalla ei ole montaa osaketta joita tulen myymään lähitulevaisuudessa, monia näitä en myy ehkä ikinä :)
Mukavaa viikonloppua!