tiistai 31. maaliskuuta 2015

2015 / Q1 tilinpäätös: ATH-lukemat, salkku kasvoi 17,9%!

2015 ensimmäinen kvartaali on takana. Moni on varmaan huomannut, että vuoden alku on ollut hurjaa juhlaa osakemarkkinoilla. Tästä kiitos kuuluu mm. jenkkitalouden elpymiselle ja EKP:n aloittamalle määrälliselle elvytykselle. Oma salkkuni heilahti kvartaalin päätteeksi ylivoimaisiin all-time-high lukemiin, yli 146K euroon. Uusia sijoituksia tuli tutusti noin tonnin kuukausitahdilla, mutta salkun pääoma kasvoi hurjat 22218 euroa!

  •  Uusi sijoitettu pääoma 2015 Q1 aikana: 2975 euroa
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 22218 euroa (17,88 %)
  • Osingot (netto): 587 euroa
  • Tuotto-% (pl. osingot): 15,1 %
Sijoituksia meni kvartaalin aikana kolmeen eri ETF-kuukausisijoitukseen (IS3N, DXET, DX2J; kts. merkintä). Tämän lisäksi ostin vuoden alussa Adidasta ja ARCP:tä sekä helmikuussa VNQI:tä. Alla olevassa kuvaajassa näkyy salkun kehitys sijoitetun pääoman ja markkina-arvon välillä. Varsin mukava pomppu tähän vuoden alkuun.




















Allokaatio säilyi lähes muuttumattomina kun kaikilla sektoreilla oli enemmän tai vähemmän samanaikaista nousua. Korkosijoitusten osuutta on tarkoitus nostaa joskus sitten kun niistä on näköpiirissä jotain tuottoa. Toisaalta käteiskassa (joka ei näy tässä allokaatiossa) kasvoi melkein kolmeen tonniin. Käteiskassa olisi tarkoitus hilata kymppitonnin paikkeille tulevia ostotilanteita silmällä pitäen.

lauantai 28. maaliskuuta 2015

Osingot palkitsevat pitkällä aikavälillä

Yksittäisiä osakekursseja tulee usein tarkasteltua siten, että osingot unohtuvat, tai vaihtoehtoisesti tarkastellaan kulloisenkin vuoden osinkoa. Pitkällä aikavälillä osta-ja-pidä -sijoittajan on hyvä aina välillä tarkastella osinkojen roolia kokonaistuotossa.

Katsastin pitästä aikaa suomi-salkun osinkokertymää kahdesta näkökulmasta. 1) Kuinka paljon osinkotuotto vaikuttaa kokonaistuottoon ja 2) kuinka suuren osan alkuperäisestä hankintahinnasta osingot ovat "maksaneet takaisin".

1) Osingot ja kokonaistuotto

Alla lista suomi-osakkeista, joita en ole kertaakaan myynyt pois, vaan ostanut aikanaan yhden tai useamman erän. Näiden osalta kokonaistuoton ja osinkojen roolin tarkastelu on mielekästä, sillä tuotto ja osingot ovat kehittyneet vuosi toisensa jälkeen ja niitä voi verrata hankintahintaan. Listassa ensimmäinen luku on kurssinousu, ja jälkimmäinen luku kurssinousu lisättynä osinkojen arvolla verojen jälkeen (eli vain realisoitunut netto-osinkotuotto huomioitu).

  • Amer Sports: +320% vs. +357%
  • Cargotec: + 53% vs. 60%
  • Cramo: +83% vs. 101%
  • Fortum: +23% vs. 45%
  • Metso: +54% vs. 79%
  • Neste Oil: 152% vs. 178%
  • Nordea Bank: 99% vs. 131%
  • Sampo: 265% vs. 322%
  • Sponda: 62% vs. 86%
Tästä listasta näkyy hyvin, että kokonaistuotto voi olla hyvinkin paljon korkeampi kuin pelkkä kurssinousu. Esim. Fortumin osalta todellinen tuotto on kaksinkertainen! Lisäksi nyt markkinatilanne on ollut pitkään noususuuntainen, ja kun kurssit joskus kääntyvät laskuun, on osinkojen rooli huomattavasti suurempi. Pitkällä aikavälillä osingot muodostavatkin reaalituotosta merkittävän osan.

2) Osingot ja takaisinmaksu-%

Toinen mielenkiintoinen näkökulma osinkoihin on se, että kuinka suurelta osin osingot ovat maksaneet osakkeen alkuperäisen hankintahinnan takaisin. Silloin kun lukema yltää sataan prosenttiin, on osakkeen hankinta maksettu kokonaan takaisin, ja myyntivoitto ja tulevat osingot ovat pelkkää plussaa. Seuraavassa samat osakkeet kuin yllä takasisinmaksu-%:in muodossa, huomioiden saadut osingot verojen jälkeen.

  • Amer Sports: 36%
  • Cargotec: 8%
  • Cramo: 18%
  • Fortum: 23%
  • Metso: 25%
  • Neste Oil: 26%
  • Nordea Bank: 32%
  • Sampo: 57%
  • Sponda: 24%
Ylläolevista lukemista pisimmällä on Sampo, jossa 57% alkuperäisestä hankintahinnasta on kuitattu osingoilla. Näillä näkymin muutaman vuoden päästä aikanaan ostamani kaksi erää Sampoa on maksettu kokonaan takaisin. Muissakin osakkeissa näkyy edistystä asian suhteen, mutta kokonaan takaisinmaksu on suoritettu suurimmassa osassa vasta ensi vuosikymmenellä.

Tällaisia laskuharjoituksia on aina välillä mukava tehdä, sillä ne muistuttavat osta-ja-pidä strategian toimivuudesta. Tulevaisuudestahan ne eivät kerro. Toisaalta en ole edellä mainittujen osakkeiden suhteen aikeissa tehdä ainakaan myyntejä, vaan päin vastoin saatan joskus ostaa näitä lisääkin. Tämän päivän hinnoilla en ole asiaa harkinnut.

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Miksi sijoitamme? Miksi emme vaurastu?

Olen tullut siihen tulokseen, että normaalin palkansaajan suurin este vaurastumiselle on pitkäjänteisyyden puute. Tänä vuonna olen muutaman kerran päätynyt keskelle säästämis- ja sijoittamiskeskusteluja. Tässä pari melkein suoraa lainausta:

"X & Y -rahastot ovat nousseet viime aikoina mukavasti. Nyt voisikin ostaa sen uuden auton, sporttivarusteilla!"

"Tallinnan matka on taas plakkarissa."

Kukaan ei ole puhunut sijoittamisesta vaurastumisen takia. Kukaan ei ole puhunut sijoittamisesta yli 5 vuoden aikajänteellä. Onneksi olen sentään saanut lähipiiristä ja sukulaisista muutaman "käännynnäisen" innostumaan pitkäaikaissijoittamisesta.

Kivijalkapankkien mainonta ei auta tässä lainkaan. Päinvastoin, (rahasto)sijoittamista markkinoidaan usein vuosittaisen etelänmatkan tai jonkin muun lyhyen aikajänteen tavoitteen toteuttamiseen. Onhan tällainen toki konkreettisempi ja mukavampi asia, kuin vain säästäminen "säästämisen vuoksi".

Itselleni tällainen ajattelutapa ei ole koskaan toiminut. Ehkäpä siksi olen saanut säästettyä kohta 150K euron arvoisen salkun palkkatyön ohessa, ja ajatuksissa on että tämä on vasta alkua. Pidemmällä aikavälillä salkku alkaa tuottaa osinkoja siihen malliin, että voin tehdä niitä Tallinnan matkoja ja vaikka ostaa autojakin (tähän menee toki vähän pidempään) pelkästään osinkotuotoilla, jos siltä tuntuu. Pointti on siinä, että tässä matkan varrella tulee tienattua itselleen taloudellinen riippumattomuus, sekä harjoiteltua järkeviä ja kohtuullisia kulutustottumuksia. Näillä pärjääkin sitten jo varsin pitkälle.

maanantai 2. maaliskuuta 2015

ARCP-update: parempaan päin menossa

American Realty Capital Properties (ARCP) on jättimäinen jenkkilässä vaikuttava REIT-rahasto, joka kärsi viime vuonna suuresta kirjanpidon ja tulosten vääristelyskandaalista. Itse ostin ARCP:tä kahteen otteeseen: epäonnekkaasti juuri ennen skandaalin esilletuloa jolloin kurssi kyykkäsi oikein kunnolla (kts. merkintä) ja sitten uudemman kerran tämän vuoden alussa (kts. merkintä).

Tällä hetkellä ARCP on salkussani jo reilusti voitolla ja katastrofiajoitus ekan ostoerän suhteen on täten kuitattu. ARCP:n nousua selittää tilien tarkistuksen valmistuminen. Ohessa pätkä tänään julkaistusta tiedotteesta (löytyy ARCP:n sivuilta):

“The restatement of our financial statements is an important milestone for ARCP and enables the Company to put this matter behind us,” said William Stanley, interim Chairman and Chief Executive Officer of ARCP. 

“The Board moved swiftly to put in place new senior management, realign the Board committee compositions, appoint an interim Chief Executive Officer, and conduct an extensive review of the Company’s financial statements, accounting policies, financial controls and corporate governance, with the assistance of the new management team. Importantly, the investigation did not identify any material changes relating to our real estate ownership, the validity of our leases or our fundamental business operations. With the restatement, we are moving swiftly to appoint a new Chief Executive Officer and independent Chairman of the Board, which we hope to announce in the near term, and will focus on bringing our financial controls and corporate governance to world-class standards as a leading net lease REIT.”

Eli mahdottoman isoja vahinkoja itse liiketoiminnalle ei skandaalista huolimatta syntynyt, ja tämä myös näkyy nyt osakekurssin suotuisassa kehityksessä viime aikoina. Koska nyt julkistettiin vasta 2014/Q3 tulos, niin osinkopolitiikka ei kuitenkaan ole vielä tiedossa. Todennäköisesti osingot tulevat olemaan pienempiä kuin aiemmin (ennen jopa 10% luokkaa!), mutta tänään tulleiden tietojen mukaan ARCP:n tulevaisuus näyttää ihan hyvältä, eikä tämä ostos kaduta minua enää. Mielenkiinnolla odottelen osingon julkistamista.