Olen jo useamman vuoden tasaisin väliajoin tuskaillut nousumarkkinoiden jatkumista. Sormet syyhyäisivät kunnon ostoksille pitkästä aikaa. Onneksi viime joulun "alennusmyynti" antoi vähän helpotusta tähän vaivaan :)
Mutta nyt alkaa jotenkin tuntua siltä, että kunnon laskumarkkinaa ei välttämättä tulekaan vielä pitkään aikaan. Tähän voi mainita muutamia villejä selityksiä, jotka kelpaavat viihteeksi keskellä ikuiselta tuntuvaa nousukautta.
Ensinnäkin, ehkä taloudessa vallitsee uusi normaali, mitä tulee teknologian kehitykseen. Jospa yritykset ovat vihdoin alkaneet lunastaa IT-kuplassa puhkottuja lupauksia tuottavuuden kasvusta ja bisneksen skaalauksesta? Tämähän on toki jo nähtävissä alustatalouden jättiläisissä, jotka ovat nousseet markkina-arvollaan globaaliin kärkeen. Mutta mitä jos tuottavuusloikka koskee kaikkia toimialoja, joka paikassa? Syntyykö tästä pitkäkestoinen "supersykli"?
Toisekseen, voiko olla niin että globaaleille osakemarkkinoille tulvii uuttaa pääomaa vielä pitkään, joka nostaa kursseja? Osakesijoittamisen suosio kasvaa ihmiskunnan vaurastuessa, näkyykö tämä pidemmän päälle hinnoissa?
Kolmanneksi, ovatko länsimaiden keskuspankit siirtyneet "ikuiseen" matalien korkojen aikaan? Pitkien korkojen tuotosta ei ehkä ole korvaajaksi osakeriskille, joten jäävätkö isot pääomat nostamaan osakemarkkinoita vastakin?
Näitä selityksiähän voisi keksiä vaikka kuinka paljon. Itse olen ihan tyytyväinen jos nousu jatkuu, koska salkku on ehtinyt siihen kokoon, että vaikkapa 10% vuosittaisella nousulla on ihan merkittävää rahallista arvoa. Toisaalta turhautuminen kasvaa samaa tahtia kuin käteiskassa paisuu. Nyt käteiskassa lähestyy jo 40 Keuroa, eikä erityisen hyviä ostokohteita ole mielessä. Vinkkejä otetaan vastaan!