lauantai 31. joulukuuta 2016

Vuoden 2016 tilinpäätös

Vuosi 2016 oli varsin tapahtumarikas ja vierähti nopeasti. Omassa salkussani vuosi 2016 jää historiaan aivan loistavana, kuten varmasti monella muullakin. Tässä heti kärkeen avainluvut:

  • Uusi sijoitettu pääoma vuoden 2016 aikana: 22793 euroa / 1899 euroa per kk 
  • Käteiskassa: 10000 euroa vuoden alussa --> pysyi samassa
Uusien sijoitusten tahti parani tänä vuonna merkittävästi (kts. edellinen merkintä uusista sijoituskohteista). Vuonna 2014 tein sijoituksia 5646 eurolla, viime vuonna 12204 eurolla, ja nyt sitten 22793 eurolla. Tämä johtuu isommasta säästöasteesta ja maltillisesta tulojen noususta. Tänä vuonna ei myöskään tullut tehtyä yhtään isompaa hankintaa, joten rahaa kertyi säästöön mukava potti. Käteiskassa pysyi läpi vuoden noin 10000 eurossa, joskin otin sitä käyttöön vähän isommin mm. Brexitin aikaan.
  • Pääoman kasvu yhteensä: 48380 euroa (+33,7 %)  
  • Tuotto: 25587 euroa arvonnousua, 2575 euroa osinkoja (verojen jälkeen) 
  • Tuotto-%: 15,4 % (16,9 % osinkojen kanssa)
Sijoitetun omaisuuden määrän lisäksi tuottopuoli näyttää myöskin mairealta. Salkun pääoma kasvoi melkein 50 Keuroa! Tämä on oman salkkuni mittakaavassa aika hurja loikka ylöspäin, ja muutenkin tuntuu isolta summalta. Tästä vähän yli puolet oli puhdasta tuottoa. Salkun tuotto-% oli ilman osinkoja reilut 15 %, joka tällä kertaa nokitti vaikkapa OMX-H Capin (+8,23 %) tai S&P500:n (+9,5%) vuosituotot. Lisäksi osinkoja tuli 2575 euroa (viime vuonna 1847).

Alla olevassa kaaviossa näkyy sijoitetun pääoman ja markkina-arvon kehitys. Kohta hätyytellään jo 200 Keuroa, jonka aikanaan asetin minimitavoitteeksi taloudelliselle riippumattomuudelle (kts. merkintä vuodelta 2010). Sittemmin tavoitetta tuli päivitettyä ylöspäin, mutta yhtäkaikki mukavaa lähestyä blogin alussa esitettyä tavoitetta. Jonkun aikaahan tässä on saanut odotella :)




















Salkun allokaatio on kuvattu alla. Tavoiteallokaatio jossa jokaisessa viidessä lohkossa on 20% on edelleen hakusessa, pääosin korkosijoitusten pienestä painosta johtuen. Tämä tulee muuttumaan lähemmäksi tavoitetta, mutta hyvin hitaasti.























Sijoitusvuodelle 2017 en uskalla ennustaa oikein mitään. Ennenkin on mennyt pieleen, kun olen nousuhdanteen katkeamista ennakoinut :) Toisaalta voisin yrittää kasvattaa käteiskassa 10 Keurosta vaikka tuplaksi, ja samalla pyrkiä tekemään uusia ostoja tätä vuotta vähemmän. Jos taas laskua tulee, niin silloin minulla on muutama osto-ohjelma odottamassa.

Nyt onkin hyvä sulkea tietokone ja siirtyä pikkuhiljaa uuden vuoden juhlintaan. Toivottelen kaikille lukijoille ja kanssabloggareille mahtavaa vuoden vaihdetta ja menestyksekästä sijoitusvuotta 2017!

torstai 29. joulukuuta 2016

Vuosi 2016: uusien sijoitusideoiden topit ja flopit

Vuosi lähestyy loppuaan. Ja mikä vuosi se olikin! Brexit, Trump ja vaikka mitä muuta draamaa. Tästä huolimatta indeksit huitovat juuri nyt ennätyslukemilla.

Silläkin uhalla, että sijoituspoiminnan tulokset näyttävät yleisen nousun takia kaikki liiankin hyvältä, niin ajattelin katsastaa tämän vuoden "topit ja flopit" salkkuun tehtyjen uusien sijoitusten suhteen (tähän en siis listaa ETF-kuukausisijoituksia tai lisäsijoituksia osto-ohjelmien mukaisesti tai muuten aiempiin kohteisiin).

Topit:
  • CRBN & VNQ: Alkuvuoden reippaasta kurssilaskusta tein ensimmäiset ostot kahteen ETF:ään. CRBN on globaali vähähiilinen indeksi-ETF ja VNQ sijoittaa jenkkien REIT-markkinalle. CRBN on noussut 18% ja VNQ n. 10 %.
  • Pihlajalinna: Ostin Pihlajalinnaa helmikuussa salkkuun hintaan 13,85 euroa/kpl. Sittemmin sote-kuviot ovat edenneet ja Pihlis on noussut ihan mukavasti. Tästä ostohinnasta nousua on reilut 33%.
  • Suomen Hoivatilat Oyj: Maaliskuussa osallistuin Suomen Hoivatilojen listausantiin. Merkkasin 400 kpl osakkeita hintaan 3,2 euroa/kpl, ja päivän hinta on 8,27 euroa. Nousua hurjat 158%! Olen kyllä tyytyväinen että merkkasin tätä tuplasti minimimerkinnän verran.
  • Stora Enso ja Consti: Kesäkuussa ostin Brexit:in aiheuttaneesta dipistä n. tonnilla sekä Storaa että Constia, joita olin seuraillut molempia jo aiemmin sillä silmällä. Stora on noussut tästä reilut 40 % ja Consti n. 30 %. Tämä osui hyvin kohdalleen.
  • YIT: Syyskuussa ostin YIT:tä uutena yrityksenä suomisalkkuun. Kurssinousua n. 10 %, eli "ihan ok".
  • Whole Foods Market: Tein marraskuun alussa pienehkön ostoksen (566 dollaria) Whole Foods -ketjuun. Nordnetilla oli menossa ilmaiskampanja, ja laitoin tähän kertyneet dollariosingot. Ostos oli onnistunut, nousua tässä vaiheessa reilut 17 %.

Flopit / vaisumpi kehitys:
  • Citycon: Sijoitin Helmikuussa Cityconiin ja tein kaksi pientä lisäostoa myöhemmin tänä vuonna. Kaiken kaikkiaan sijoitus plussalla 5% ja kvartaaliosingot juoksevat. Tämä ei sinänsä ole "floppi", mutta odotin ajoituksen puolesta vähän parempaa kehitystä. Osingot juoksevat jatkossakin, joten olen tähän silti tyytyväinen.
  • FM & VNM: Vaihdoin epäilyttävän kulurakenteen omaavan frontier-markkina-ETF:n DX2Z:n kahteen erilliseen ETF:ään. Valitsin iSharesin selkeän frontier-ETF:n (FM) sekä Vietnam-ETF:än. Ensimmäinen on plussalla n. 4% ja jälkimmäinen miinuksella n. 6%. Nämä jäävät salkkuun odottelemaan parempia aikoja. Ainakin hajautusmielessä toimivat hyvin, sillä liikkuvat eri suuntaan muun osakemarkkinan kanssa :)
  • Heeros Oyj: Osallistuin lokakuussa Heeroksen antiin. Listautumishinta oli 3,10 euroa /kpl ja kurssi kyykkäsi hyvin voimakkaasti nopeasti listautumisen jälkeen. Viime viikkoina kurssi on elpynyt ja tätä kirjoitettaessa kurssi on 3,13 eurossa, eli sijoitus kääntyi tässä vaiheessa jo pienelle plussalle. Verrattuna Suomen Hoivatilojen listausantiin tämä voidaan toisaalta laskea "flopiksi". Pitkä aikaväli näyttää miten tämän kanssa käy.
  • DXSV: Aloitin shorttaamaan euroalueen pitkiä valtionlainoja marraskuussa. Tässä vaiheessa sijoitus on pari prosenttia miinuksella, ja tarkoitus on laittaa lisää rahaa tähän piakkoin. Eurokorot alkavat jossain vaiheessa nousta joka tapauksessa. Tällä kertaa aion odottaa kärsivällisesti ja katsoa tämän kortin loppuun.

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Auta lähimmäistäsi - jaa sijoitusneuvoja

Minua jaksaa hämmästyttää se, miten jokin niinkin yksinkertainen asia kuin sijoittaminen on onnistuttu kansan keskuudessa mystifioimaan jonkinlaiseksi erikoistaidoksi tai korkeariskiseksi "peliksi". Olen kirjoittanut tästä aiheesta aiemminkin (esim. tässä).

Viimeisin tällainen tilanne tapahtui, kun mainitsin jotain sijoittamiseen liittyvää eräälle vanhalle tutulle, jonka kanssa emme ole aiheesta ennen jutelleet. Hän on siis keski-ikää lähestyvä henkilö, vakituisesti työssä käyvä, korkeatuloinen ja asuu uudessa talossa. En muista mitä sijoittamiseen liittyvää sanoin, mutta vastaus oli melko mykistävä.

"Kai sellaista voisi joskus kokeilla niin voisi vaikka rikastua. Pitäisi vaan olla ylimääräistä mitä laittaa."

Mielenkiintoista. Ja hyvin surullista.

Monella olisi mahdollista sijoittaa ja jopa vaurastua. Vuodet ja vuosikymmenet hoitavat sen, että pienilläkin sijoituksilla voi kerryttää merkittävän varallisuuden. Olen tullut siihen tulokseen että tämä ei johdu siitä, että rahaa ei olisi, vaan siksi että sijoittamista ei ymmärretä tarpeeksi.

Tästä syystä jokaisen kannattaa auttaa lähimmäisiään asian suhteen ja jakaa tietoa vaikkapa indeksisijoittamisesta. Näin joulun alla tämä olisi varmasti parempi lahja kuin moni muu paketti :)

Itse olen neuvonut vuosien varrella perhettä sekä ystäviä varsin monipuolisesti. Lähipiiristä löytyykin kymmenkunta tyytyväistä indeksirahasto- ja ETF-sijoittajaa, joitakin osakesijoittajiakin. Heitä ei yhdistä korkeat tulot, mutta usein korkea vuosien saatossa kertynyt varallisuus.

Moni näistä sijoittajista ei edelleenkään ole kiinnostunut sijoittamisesta, eikä välttämättä seuraa omia sijoituksiaan kovin aktiivisesti. Tämä ei todellakaan haittaa, jos on sisäistänyt korkoa korolle periaatteen ja hajauttamisen hyödyt. Yllättyneitä kommentteja siitä että "onko minulla oikeasti näin paljon rahaa säästössä" on ollut mukava kuunnella :)

Minkälaisia kokemuksia lukijoilla on tästä? Miten sinä olet auttanut lähipiiriäsi sijoitusasioiden suhteen?