torstai 28. tammikuuta 2021

Hullut päivät - myin Nokiat pois

Maailmankirjat ovat sekaisin. Kuten hetki sitten kirjoitin, on paljon merkkejä siitä että olemme kuplassa.

Uusin villitys on sosiaalisen median palstoilla masinoidut ostokampanjat eri osakkeissa missä on suuria short-positioita. Traders' Clubin uusin jakso avaa ilmiötä hyvin. Mm. GameStop on ollut viime aikoina eniten otsikoissa, mutta nyt ilmiö löysi tiensä meille tuttuun Nokiaan. 

Tässä on kyse ilmiöstä, jossa kurssinousut perustuvat pelkästään pöhinään, ilman fundamenteissa tapahtuvaa muutosta. Nokia eilen ilmoittikin, ettei kurssinousulle ole heidän puoleltaan mitään perusteita. Harvinaista viestintää pörssiyhtiöltä, joka osaltaan kertoo kuinka omituinen tilanne on.

Myin salkun kaikki Nokiat pois n. 4,5 euron kappalehintaan ja voittoa tuli pari tuhatta euroa (koko myyntisumma reilut viisi tonnia). Vaikkakin tämä kurssivedätys voi hyvin jatkua vielä, niin otin tällä tavalla "rahat pois pöydältä", koska en näe tässä mitään järjellistä syytä. Moni on varmaan tehnyt samoin ja paljon paremmalla hinnalla, koska sitä oli tarjolla eilen Nokian jenkkilistatulla osakkeella.

Tällä myynnillä sain samalla kerrytettyä vähän lisää käteiskassaa. Se voi tulla pian tarpeen, sillä haistelen ilmassa sen mittaluokan hubrista että kurssihuiput voivat olla lähellä (vai menivätkö ne jo?).

tiistai 26. tammikuuta 2021

Uusi ETF salkkuun: Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF

Kestävä kehitys on yksi megatrendeistä, johon sijoittajat ovat heränneet viime aikoina toden teolla. Erityisesti cleantech on ollut kovassa nosteessa viime aikoina.

Siinä missä cleantech on eittämättä tullut valtavirtaan ryminällä, kestävä ruoantuotanto on taas vielä osittain horisontissa. Ruoka on kuitenkin asia, joka on läsnä jokaisen arjessa. Uskon että tulevien vuosikymmenten aikana ruoantuotannon ja -jakelun saralla tullaan innovoimaan valtavasti, koska globaalisti kasvava väestö sitä vaatii. Lisäksi kestävän kulutuksen ja vaikkapa kasvisruokailun trendit ovat samalla kasvamassa.

Löysin erittäin mielenkiintoisen ETF:än joka sijoittaa tässä segmentissä ja ostin sitä samantien 2000 euron potin. Uusi hankinta on nimeltään Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF, tikkeri RIZF. Kulut ovat 0,45% pa., osingot uudelleensijoitetaan ja replikointi on fyysinen.

Sektorijakauma ETF:ssä menee näin:

- Sustainable Packaging 26,4%

- Ingredients, Flavors and Fragrances 21,1%

- Plant Based Foods And Organic Foods 18,4%

- Food Safety And Testing 8,5%

- Precision Farming 7,6%

- Supply Chain Technology 7,3%

- Agricultural Science 6,0%

- Water Technology 4,4%

ETF:stä löytyy laajasti firmoja hyvin eri toimialoita, jotka kaikki liittyvät ruoantuotannon teknologioihin, tehostamiseen ja kestävyyteen. Beyond Meat taitaa olla tunnetuimpia kasvisproteiiniosakkeita, mutta ruoan pakkausmateriaalipuolelta ovat mukaan päässeet jopa kotimaiset UPM ja Stora Enso! ETF:än nettisivuilta voi käydä tutustumassa lisää.

Koska olen vakaasti sitä mieltä että markkinat ovat kuplassa, myin pois tuoreehkon sijoitukseni Maple Leafs Foodsista, jolloin nettovaikutus käteiskassaan jäi pieneksi. Tämä ETF osuu lisäksi samalle sektorille kuin Maple Leafs Foods, enkä halua välttämättä pidemmällä aikavälillä yrittää poimia voittajaosakkeita kestävän ruoantuotannon osalta. 

Pidemmän aikavälin tavoite on sijoittaa tähän 10 000 euron potti, ja se hoituu yhteensä viidellä 2000 euron kertaerällä. Koska osakemarkkinoiden suunnasta on vaikeaa sanoa mitään, niin tiputtelen näitä 2000 euron eriä parin kuukauden välein, ellei mitään ihmeempää tapahdu. Tarkoitus on myös kasvattaa käteiskassaa samalla vuoden mittaan, joten kovin tiheästi en näitä ostoksia voi tehdä.

sunnuntai 17. tammikuuta 2021

5 merkkiä siitä että olemme kuplassa tai matkalla sinne

Markkinat nousevat aina vaan ja koronavuosi 2020 oli lopulta huima tuottovuosi (näin mm. omassa salkussani ja lähes kaikilla muilla). Kun sijoituksissa on paljon sisällä, niin miksipä tähän ei olisi tyytyväinen?

Osakemarkkinoiden kuplautumisella on kuitenkin paljon haittapuolia. Ensinnäkin todella moni aloitteleva ja kokeneempi sijoittaja tulee polttamaan näppinsä. Lisäksi osakemarkkinat vaikuttavat nykyään varsin paljon reaalitalouteen, eli turbulenssi ei tapahdu vain osakesalkuissa jos iso romahdus tapahtuu. 

Itsekin havaitsen merkkejä hybriksestä - mietin jatkuvasti mikä olisi seuraava mielenkiintoinen ostokohde. Kaikki tuntuu nyt toimivan, jokainen sijoitusidea osoittautuu hyväksi. Eihän sen pitäisi olla näin helppoa?

Näenkin vaaran merkkejä ilmassa. Edessä on mielestäni jonkinlainen "Tech Bubble 2" parikymmentä vuotta edellisen jälkeen, jossa ilmaa puhalletaan kaikkiin muodikkaisiin, digitaalisiin ja uusiin asioihin samanaikaisesti. Nousua ajavat alhaiset keskuspankkikorot ja lisääntyvä likviditeetti, sekä yleisesti hilpeä sentimentti.

Tässä on viihteellinen lista 5 syystä miksi markkinat ovat mielestäni menossa kuplaan.

  1. IPOt - eli uudet osakeannit - lisääntyvät. Näin käy aina kun markkina on kuumimmillaan. Varsinkin jenkeissä sijoittavat tungeksivat uusiin osakkeisiin. Ns. SPAC:it ovat osa tätä tarinaa.
  2. Osakesijoittaminen on muodikasta. Tämä on toinen klassinen merkki sille että huiput lähestyvät. Osakesijoittamisesta ei puhuta enää vain alan foorumilleilla, vaan vaikkapa Ilta-Sanomissa ja Me Naisissa. Tässähän ei ole mitään pahaa, mutta indikoi nousurallin huippujen lähestyvän.
  3. Somepöhinä "uusien Teslojen" ympärillä on huipussaan. Katso vaikka Youtubesta. Oli kyseessä sitten vety, sähköautot, tai kasvissyönti, jokaiselle löytyy valtavasti videoita joissa oman elämänsä osakeanalyytikot hehkuttavat seuraavaa kuumaa osaketta ja kertovat kuinka paljon ovat jo tehneet tuottoa kyseisellä osakkeella.
  4. Treidaus on uusi houkutteleva ja varteenotettava ammatti. Näin siitä huolimatta että suurin osa treidaajista tekee tappiota. Näkyvimmät lausunnot kuitenkin tulevat niiltä jotka ovat tehneet suuria voittoja. Moni kertoo Twitterissä tehneensä päivän aikana ansiotyöstä tienaamansa vuosipalkan verran. Kuulostaa mahtavalta, onnistuukohan kaikilta tai suurimmalta osalta? On melko selvää että ei. Hybriksestä kertoo se, että treidauksen kriitikoille vastataan monessa paikassa että he "eivät vaan ymmärrä" miten homma toimii.
  5. Bitcoin ja kryptot tulevat nousemaan aina vaan. Uusi normaali. Uusi kulta. Uusi arvonsäilyttäjä kun muut insituutiot romahtavat. Ja instikatkin ostavat bitcoinia! Bitcoin on toinen juttu mitä asiaa kritisoivat "eivät vaan ymmärrä". Bitcoin on monien mielestä jopa houkuttelevampi sijoitus kuin osakkeet, vaikka kryptovaluutta itsessään ei tuota mitään, siinä missä osakkeilla ostetaan osuuksi yrityksistä jotka parantavat tuottavuuttaan jatkuvasti. Itse en ole lähtenyt tähän mukaan (ja en ole katkera jos joku tienaa näillä). Ehkä on niin että minäkään en vaan ymmärrä tätä asiaa.

Vaikeinta kuplan ennakoimisessa ei välttämättä ole kuplan toteaminen, mutta sen ajoittaminen. Vuosituhannen vaihteen teknokuplastakin varoiteltiin jo vuosia ennen. Ja moni varoittelija menetti valtavat tuotot. Itse en tästä syystä uskalla olla markkinoilta pois. 

Sen verran voin kuitenkin tehdä, että astun syrjään kun kulmakerroin muuttuu jyrkkeneväksi ja muotiosakkeet ja omaisuuserät (esim. Bitcoin) nousevat lähes pystysuodaan ylöspäin. Tämä tilanne on päällä juuri nyt. Hyvin helppo johtopäätös on siis laittaa kaikki ylimääräiset ostot jäihin ja aloittaa kasvattamaan käteiskassaa. Olen sanonut näin ennenkin, mutta en ole malttanut olla pois markkinoilta. Nyt tuntuu siltä, että tämän päätöksen takana on helpompi pysyä.

perjantai 8. tammikuuta 2021

Cleantechin vuosikymmen? Uusi sijoitus Romeo Poweriin

Uudistuva energia ja cleantech ovat molemmat kiistämättömiä megatrendejä, mutta niiden suosio ainakin mitä pörssikursseihin tulee, tuntuu olevan varsin syklistä. Näinhän on toki muidenkin teknologiamurrosten osalta - esimerkiksi tekoäly on ollut monta kertaa suosiossa ja taas unohtunut.

Clentech-buumi oli viimeeksi hurjimmillaan 2007 aikoihin, juuri ennen finanssikriisiä. Finanssikriisin jälkeen palattiin takaisin tasaisempaan menoon ja esimerkiksi USA:ssa on ollut politiikassa vastatuulta. Trumppilainen näkemys energiantuotantoon on ollut varsin hiilimyöteinen ja konservatiivinen, vaikka firmat ja osavaltiot ovat toki edenneet tästä huolimatta.

Ajat ovat kuitenkin muuttumassa. Maailmalla on menossa vetybuumi - tai ehkä hypesyklin ensimmäinen aalto. Teslasta ei tarvitse edes mainita. Toisaalta sähköistyminen ("electrification") kaikkialla ja seimerkiksi liikenteessä on erittäin todellinen ja juuri nyt konkreettinen ilmiö.

Cleantechin vetovoimasta todistaa hyvin sijoitukseni PZD-ETF:ään (Invesco Cleantech ETF). Tätähän ei ole saanut ostaa enää vähään aikaan koska se on USA:ssa listattu ETF, eikä eurooppalaisten vähittäisostajien saatavilla. Ostin PZD:tä aikanaan kolmena eri vuotena: 2011, 2012 ja 2013. PZD:n kurssigraafista näkyy hyvin miten kärsivällisyys on lopulta palkittu. Suuri osa tuotosta on tullut lähivuosina, erityisesti covid-kriisin jälkeen.










Alkuperäinen sijoitukseni PZD:hen on kasvanut 8993 eurosta 31652 euroon (tuotto 215%)!

Nyt kun Biden sai jenkkipolitiikassa "värisuoran" eli valkoisen talon, senaatin sekä edustajainhuoneen hallinnan (joskin niukasti), odotan cleantechille erinomaista vuosikymmentä tästä eteenpäin. USA:n lisäksi cleantechiin panostavat erittäin vahvasti myös Kiina ja Eurooppa (joka on ollut tässä edelläkävijä). Olen tyytyväinen että minulla on isohko sijoitus PZD:ssä, mutta sen lisäksi yksittäisen yritykset toki kiinnostavat. 

Tein eilen illalla sijoituksen mielenkiintoiseen pörssitulokkaaseen Romeo Poweriin, joka tuli jenkkipörssiin ns. SPAC:in kautta, eli pörssilistattiin eräänlaisen etukäteen kerätyn rahastokuoren kautta. Romeon itsenäinen pörssitaipale alkoi aivan viime vuoden lopussa.

Romeo Power valmistaa sähköautojen akkuja, mutta toisin kuin monet kilpailijansa, se keskittyy rekkojen ja linja-autojen akkuteknologiaan. Romeo Power mainostaa akkujensa olevan "highest energy density" eli erityisen "energiatiheitä". Tämä on erityisen tärkeää sähköakkuliiketoiminnassa.

Romeo Powerin pörssitaival on ollut varsin villi. Aluksi oli lentävä lähtö, huiput löytyivät reilusti yli 30 dollarin kohdalla, ja sieltä on tultu alas 20 USD kieppeille. Itse ostin osaketta kurssiin 20,45 USD/kpl n. 1850 USD edestä.

Tulen jatkossa seuraamaan cleantech-sektoria erityisellä mielenkiinnolla. Olisi hyvin kiinnostavaa olla mukana "vetyvallankumouksessa", mutta monet sektorin yritykset kuten Plug Power ovat lähteneet niin hurjaan kurssinousuun, että en ole uskaltanut lähteä mukaan. Tämä hidastelu voi toki koitua virheeksi. Toisaalta odotan että vetyosakkeet ja moni muu erittäin kovassa nousussa oleva firma saattaa tehdä isoja korjausliikkeitä tulevaisuudessa. Ja onhan minulla vanha kunnon Fortum isolla painolla salkussa (AOT:llä 9000 euron edestä, OST:llä yli 10k tällä hetkellä), joka on mukana energiatransitiossa tavalla tai toisella.

keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Ostoksilla Kanadassa: Burcon Nutrascience & Maple Leaf Foods

Uusi vuosi, uudet kujeet :) Avasin uuden vuoden ostot Kanadan pörssissä.* 

Ostin n. 1500 euron edestä sekä Burcon Nutrascienceä (3,54 CAD/kpl) että Maple Leaf Foods:ia (27,08 CAD/kpl).

Burcon Nutrascience on yritys joka valmistaa kasvispohjaisia proteiineja. Osake on ollut varsin kovassa iskussa, joten en ole ihan ensimmäinen joka tämän sijoitusidean on bongannut. Maple Leaf Foods on taas kanadalainen laadukkaaseen ruokaan panostava yritys, joka on siirtämässä fokustaan osin kasvispohjaiseen ruokaan. 

Molemmat näistä yrityksistä ovat kiinni kasvissyönnin megatrendissä, joka on lähtenyt liikkeelle ehkä yllättävänkin hitaasti. Itse uskon että kasvisruoka ja kasvisproteiini tulevat olemaan erittäin suuri bisnes. 

Muita kiinnostavia yrityksiä tässä genressä on esim. kotimainen Apetit, johon voisin hyvinkin sijoittaa lähiaikoina. Jenkeissä tietysti löytyy Beyond Meat, joka on aika raskaasti hinnoiteltu. Osakekurssin laskiessa voisin innostua sijoittamaan tähänkin.

*Kanadan pörssistä ostaminen onnistuu Nordnetin kautta jos jotain kiinnostaa; tämä tieto ei sisällä affiliate linkkiä ;) 

perjantai 1. tammikuuta 2021

Koronavuoden 2020 tilinpäätös: Pääoma kasvoi yli 140k

Huhhuh! Koronavuosi oli monella tapaa dramaattinen ja sitä se oli myös sijoitusrintamalla. Täytyy sanoa että en ole ehkä koskaan seurannut näin tarkkaan markkinoita. Pitää myös tunnustaa että jonkun verran stressiäkin tästä aiheutui varsinkin keväällä. Vuoden lopussa voi nyt todeta, että kannatti stressata - salkku nousi hurjaa vauhtia uusiin ATH lukemiin. Vuoden alun 309k pääoma nousi 450k:hon (+45,51%)!

Pelkästään arvonnoususta ei ollut toki kyse. Laitoin tänä vuonna reippaasti rahaa töihin ja käytin lähes kokonaan käteiskassani, käteiskassasta erillään olevat "hätäkassat", sekä aivan kaiken liikenevän ansio- ja pääomatulon. Sikäli hyvä, että koronavuonna ei ollut oikeastaan mitään vapaa-ajan eikä matkailun kuluja, joten sijoitusrintamalle pystyi allokoimaan reilusti pääomaa.

  • Uusi sijoitettu pääoma 2020 aikana: 75591 e
  • Käteiskassa: 55000 e --> 15 000 e

Siinä missä uusia sijoituksia tuli tehtyä erittäin paljon (tähän sisältyy 50k osakesäästötilille vuoden alussa), pääoma kasvoi reilusti myös arvonnousun myötä. Puhdasta arvonnousua tuli yli 65k ja nousuprosenttina muhkea 16,9%. Tämä voittaa lähes kaikki merkittävät indeksit, toki häviten reilusti vuoden menestyjälle eli teknoyhtiöitä painottavalle NASDAQ:ille. Globaalisti hajautetulla salkulla tämä n. 17% tuotto on mielestäni aivan loistava suoritus, ottaen huomioon millainen vuosi on takana.

  • Pääoman kasvu yhteensä: 140813 e (45,51%)
  • Tuotto: 65222 e (16,9 %)
Alla olevasta kuvaajasta näkyy salkun sijoitusten ja markkina-arvon kehitys. Kuvasta näkyy hyvin dramaattinen pomppu pääoman kasvussa.



Mistä salkun mallikas tuotto muodostui? Tällä kertaa ajoituksella ja jopa treidaamisella oli merkitystä, vaikka se ei yleensä sijoitustyyliini kuulukaan.

Parhaat "veivit" ajoitusmielessä toteutuivat osakesäästötilillä. OST:stä ja siihen liittyvistä ostoista ja myynneistä kirjoitin jo erikseen (OST tuotti 30% voittoa ja pääoma nousi 50k --> 65k).

Maininnan arvoisia ovat myös muutamat erittäin hyvät ostokset koronakriisin pohjilta. Tässä voisi mainita mm. sijoituksen Nikeen 17. maaliskuuta, joka on noussut dollarihinnoissa 118%. Samana päivänä tehty sijoitus Omega Healthcare Investors:iin on noussut 92% ja iso sijoitus tuolta päivältä Huhtamäkeen on noussut 59%. Kyseessä olikin yksi parhaista päivistä sijoittaa tänä vuonna ja hyvä esimerkki siitä, että kriisin keskellä kannattaa olla tarkkana hyvien ostopaikkojen kanssa.

Yksi merkittävästi salkun nousuun vaikuttanut päätös oli osto-ohjelma kahteen ETF:ään: 2B76 eli automaatio ja robotiikka -ETF ja LWCR joka sijoittaa globaaliin ilmastonmuutoksen huomioivaan indeksiin.  Toteutin osto-ohjelmaa aina kevään osakepudotuksen pohjille asti systemaattisesti, viimeisen merkinnän osuessa maaliskuun 16 päivään. Kerkesin toteuttaa osto-ohjelman kautta yhteensä 8 ostoa (4kpl kumpaankin ETF:ään), yhteensä 12000 euron edestä. Olin valmistautunut pidempäänkin pudotukseen ja tavallaan harmi etteivät kurssit laskeneet vielä hiukan tai etten uskaltanut ostaa isommilla summilla.

Muita hyviä sijoituksia vuoden varrelta on mm. 111% noussut QT, 73% noussut Blackline, sekä lentävän lähdön saaneet joulukuun sijoitukset LeadDeskiin ja Nanoformiin.

Mitenhän tästä eteenpäin? Volatiliteetti on ollut niin hurjaa, että tavallaan toivoisin rauhallisempaa sijoitusvuotta. Pieni nousu ei tietenkään olisi pahitteeksi, varsinkin kun käteiskassa on niukanpuoleinen tällä hetkellä.

Aloitin vuoden 2019 alussa projektin kohti 500 000 euron salkkua (salkku oli tuolloin 250k). Tähtäimessä oli 5 vuoden aikana salkun tuplaus, eli vuoden 2023 loppuun mennessä. Tavoite on lähestynyt aivan järkyttävää vauhtia - siihen on enää 50 k matkaa. Pikkaisen kyllä hirvittää, eihän sijoitustoiminnan pitänyt olla näin helppoa? :) Kuoppia tulee varmaan vastaan jatkossakin, joten en uskalla julistaa tuosta tavoitteesta mitään ennen kuin se on ohitettu.

Mahtavaa sijoitusvuotta 2021 kaikille lukijoille!