keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Vuoden varrelta

Vuosi 2012 alkaa lähestyä loppuaan. Edellisen vuoden tilinpäätöksessä arvioin näin:

"Sijoitusvuodelle 2012 voin tehdä saman ennustuksen kuin vuosi sittenkin. Eli volatiliteettia odotettavista, mutta loppujen lopuksi päädytään plussalle. Euroopan riskit ovat pitkälti mukana kursseissa, joten näen jatkossa paljon enemmän tilaa nousulle kuin laskulle.
Omien sijoituksieni osalta tulen rauhoittamaan tahtia verrattuna menneeseen vuoteen. 2011 aikana laitoin kaiken ylimääräisen rahan osakkeisiin, koska arvostustasot olivat todella houkuttelevia. 2012 voisi sijoittaa välillä muuallekin - tropiikin matka on muuten jo tilattu! :)"


Kurssien osalta ennustus meni nappiin. Volatiliteetti oli todella hurjaa, ja näyttää siltä että tosiaankin päädytään mukavasti plussan puolella ympäri maailman. Euroopan tilannekin näyttää rauhoittuneen, vaikkakin USA:n "fiscall cliff" uhkaa toteutua. Näyttää kuitenkin siltä, että markkinoilla sen toteutumiseen aletaan jo uskoa, ja ratkaisuja haettaneen sitten tammikuun puolella. Eli markkinoilla ei välttämättä tule niin suurta draamaa kuin mediahuomion perusteella annetaan ymmärtää.

Mitä omaan sijoitustoimintaani tulee, niin uusien sijoitusten tahti on ollut pienempää, kuten ennakoinkin. Omassa elämässä on tullut tehtyä varsin paljon muita hankintoja. Näistä täytyy mainita erikseen Lumia 920. Pari viikkoa uutuuspuhelinta käyttäneenä täytyy todeta, että en ihmettele yhtään miksi tämän puhelimen ja Nokian ympärillä on nyt kova säpinä. Laitehan on aivan loistava - harvoin kuluttajatuotteesta irtoaa tällaista wow-efektiä!

Tarkemman tilinpäätöksen teen sitten perinteisesti vuoden vaihteen jälkeen. Mukavaa joulupyhien jatkoa ja riemullisia uuden vuoden juhlia kaikille!

maanantai 17. joulukuuta 2012

Jatko-osto: MSFT

Ostin tänään toisen erän Microsoftia vajaan 27 dollarin hintaan.

Aiemmassa merkinnässäni pohdin että jos Microsoftin kurssi laskee tai euron kurssi vahvistuu dollariin nähden, niin jatkan ostoja. Nyt molemmat tapahtuivat samanaikaisesti, joten toteutin oston suunnitelman mukaisesti (edellinen ostohinta oli n. 30 dollaria ja euron kurssi huomattavasti heikompi).

Aiemmassa tekstissäni tarkastelin myös Microsoftin osinkopolitiikkaa, joka on ollut tasaisen nousujohteista tähän päivään asti, kurssin ollessa käytännössä paikallaan viimeiset 10 vuotta. Motley Fool sivusto arvelee osingonmaksun jatkavan edelleen kasvusuunnassa (linkki), ja itsekin luulen että jatkoa seuraa pitkälle tulevaisuuteen. Paljon on toki mobiilisektorin varassa, joten tavallaan MSFT on myös riskisijoitus.

Tulevina viikkoina saamme jännittää sitten fiscal cliffin ratkeamista USA:ssa. Jos isompaa dippiä tulee, niin olen valmiina ostoksille. Jotenkin luulen, että ratkaisu tulee ja sitä myötä klassinen "Santa rally".

Mukavaa joulun odotusta!

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

db X-trackereita jatkossa myös fyysisesti replikoituna rakenteena

ETF-maailma on jakaantunut ns. fyysistesti replikoituihin tuotteisiin, joissa ETF omistaa aidosti siihen liittyvät arvopaperit, sekä synteettisiin, johdannaisilla toteutettuihin tuotteisiin. Jälkimmäinen kategoria on uudempi, ja siihen liittyen on käyty eloisaa keskustelua sekä riskeistä että hyödyistä. Olen aiemmin kirjoitellut tästä aihepiiristä (esim tämä merkintä).

Omassa salkussani on molemmilla tavalla toteutettuja tuotteita. Lisäksi olen sijoittanut suoraan Deutchse Bankiin, joka on maailman johtava synteettisten ETF:ien tarjoaja. Nyt DB:ltä kuuluu hyviä uutisia niin omistajan kuin ETF-sijoittajan näkökulmasta. DB lanseeraa suosituimmille indekseille fyysisesti replikoidut tuotteet (kts. lehdistötiedote tästä).

Tässä lainaus DB:n sivuilta:

"db X-trackers is introducing a new range of 'direct replication' ETFs, the intention being to offer investors 'replication choice' in key equity markets, such as the US, Germany, Japan, the UK and the Eurozone. In practice, this means that for certain markets db X-trackers will offer both a direct replication and an indirect replication ETF.

Why?

There has been much debate and discussion surrounding the merits of direct replication versus indirect replication of indices. We recognise the fact that some people may be more comfortable investing in products that do not use derivatives for primary portfolio management purposes.

Replication choice aims to ensure that the needs of all investors can be met. Not only will investors be able to come to db X-trackers and express their preference for the type of market risk and reward they wish to take, but will also be able to invest in line with their preference for how the ETF operates and achieves its index replication, for certain markets."

Tämä on tervetullut uutuus niille sijoittajille, jotka haluavat nimen omaan fyysisesti replikoituja tuotteita. Uusi peluri markkinoilla lisää vaihtoehtoja ja kilpailua. Itse aion jatkaa sijoittamista kummallakin tavalla toteutettuihin tuotteisiin.

torstai 29. marraskuuta 2012

Kriisistä kriisiin

Kreikka on pelastettu - taas.

Yhdysvaltain velkakatto on tulossa täyteen - taas.

Markkinoilla kuljetaan kriisistä kriisin, eikä loppua ole ihan heti näkyvissä. Molemmat edellämainitut ja moni muu ongelmallinen asia palaa agendalle vielä lähivuosina ja pidempäänkin. Mikä sijoitusstrategia toimii tällaisilla markkinoilla?

Piensijoittajan näkökulmasta ei mielestäni auta muu kuin istua rauhassa hyvin hajautetun sijoitussalkun päällä ja odotella rauhassa. Lisäksi lisäostoja on hyvä tehdä pikkuhiljaa oman sijoitusstrategian mukaisesti. Jos markkinapaniikkeihin lähtee mukaan ajoittamalla liiaksi ostoja ja myyntejä, voi koitua vääriä päätöksiä ja mahdollisesti turhia veroseuraamuksia.

Tämä on siis oma strategiani, kun muuta en osaa :) Onko blogin lukijoilla tarjota väkevämpää näkemystä?

maanantai 19. marraskuuta 2012

Osto: Goldman Sachs

"The governments don't rule the world, Goldman Sachs rules the world"

Niille ketkä seuraavat tarkemmin finanssimarkkinoita, yllä oleva lausunto on todennäköisesti tuttu. Tämän mielipiteen kertoi jo surullisen kuuluisa treidari BBC:n livelähetyksessä viime vuonna (kts. linkki juttuun ja videoon).

Goldman Sachs (GS) on valtava liikepankki, joka on niittänyt mainetta olemalla mukana maailman taloushistoriassa niin hyvässä kuin pahassa. Missä tapahtuu, siellä GS on mukana. Finanssi-innovaatio, globaali vaikuttaminen ja keinottelu - muun muassa näistä pankki on tunnettu. GS esimerkiksi selvisi USA:n subprime-kriisistä ja nettosikin siinä shorttaamalla sub-prime lainatuotteita (joita se on itse ollut myös myymässä).

Goldman Sachs ei siis ole mikään moralistin valinta. Minulle se on kuitenkin vain sijoitus muiden joukossa ja laajennus viime aikaisiin kansainvälisiin osakepoimintoihin, johon suuntaan pyrin salkkuani pikku hiljaa kehittämään. Erityisesti suorissa kansainvälisissä poiminnoissa minua kiinnostavat tasaisesti osinkoaan kasvattamaan pystyvät/pyrkivät yritykset. GS:n hankkiminen osaksi salkkua noudatteleekin pitkälti edellistä pankkiostostani Deutsche Bankia (ajatuksia tässä).

Alla olevassa kuviossa on GS:n osinkohistoria dollareissa vuodesta 2001 tähän päivään asti. Neljännesvuosittain maksettavat osingot ovat tasaisessa nousussa, kuten kuvasta näkyy. Efektiivinen osinkoprosentti jää toki jenkkityyliin alhaiseksi (alle 2 % jos suhteutetaan kvartaalittainen 0,5 dollaria 118 dollarin ostokurssiin). Osingossa kiehtoo tässä tapauksessa enemmän tasainen noususuunta kuin tämän päivän efektiivinen taso.

Ostohetkeni (kuvio alla, osto 118 dollarissa) GS:ssä sattui hetkeen missä markkinat ovat lähteneet ylöspäin ennakoiden jenkkilän fiscal cliffin ratkeamista. Tämä on kuitenkin vain lyhyen aikavälin liikehdintää. GS on osoittanut kestävyytensä eri markkinatilanteessa, ja uskon että näin on vastakin. Pitkään salkkuun siis!
  

Tämmöinen osto tällä kertaa. Voi olla, että loppuvuodesta käytän kassaa enemmän joululahjoihin, ja lisäostot jäävät ensi vuodelle. Toki roiman kurssiromahdusten sattuessa pitää allokoida pukinkontista tavaraa takaisin :)

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Asuntolainakatto - kiusantekoa vai tervettä järkeä?

Olen varsin äimistynyt viime aikaisesta keskustelusta liittyen suunniteltuun "asuntolainakattoon", eli siihen, että asunnon ostajalla tulisi olla esim. 10 %  omarahoitusosuus, ja loput saisi sitten pankista lainaksi (myös 20 %:sta on puhuttu). Olen äimistynyt siksi, että tätä pidetään hyvin äänekkäästi huonona asiana.

Nykyäänhän pankin myöntävät varsin usein 100 % lainoja, jolloin asunnon omistaa alkuvaiheessa kokonaan pankki. Pankeille tämä tuntuu sopivan hyvin, sillä korkojen juostessa ja lainan ollessa suuri tulosta tulee "automaattisesti". Vielä kun asuntojen hinnatkin ovat nousseet varsin pitkään, niin tässähän on keksitty mahtava tuottoautomaatti jossa voittaa sekä pankki että velallinen!

No, ei nyt sentään. Tälläkään kertaa ei ole keksitty mitään varmaa ja turvallista vaurastumisen muotoa. Koko kuviossa minua häiritsee eniten se, että asuntojen hintojen nousua pidetään selviönä. Esimerkit muualta maailmasta näyttävät, että asuntojen hintojen lähtiessä laskuun kenelläkään ei ole kivaa. Ja hintojen laskuahan tapahtuu aina silloin tällöin, koska markkinataloudessa eri hyödykkeiden (tässä: asuntojen) hinnoilla on tapana sortua sekä yli- että alilyönteihin. Suomessa on pidemmän aikaa nähty asuntojen hinnoissa yleistä tulotasoa nopeampaa nousua. Riski hintojen laskuun on siis olemassa, ja tavallaan se olisi luonnollinen osa hintakehitystä.

Julkisuudessa perustellaan lainakattoa ensiasunnon ostajien vastaisena toimena, joka vaikeuttaa asunnon omistajaksi pääsyä. Tästä johtuen pelotellaan myös hintojen laskulla, koska asuntomarkkinoilta poistuisi osa ensiasunnon ostajista. Pankkien kommenteissa kuuluu tietysi myös oman bisneksen huoli. Kyllähän se varmasti asiakkaita vähentää jos ei saadakaan heti 100 % lainaa.

Mielestäni lainakatolla olisi kuitenkin enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Omarahoitusosuuden käyttäminen voisi hillitä edes joitain ylilyöntejä ja suojelisi nimenomaan lainan ottajia liioilta riskeiltä. Ja jos liiallista markkinahäiriötä pelätään, niin lainakatonhan voisi tuoda mukaan asteittain (esim. 2 % vuosittain 5 vuoden aikana päättyen 10% vuonna 2018). Ja jos 10 % ei ole varaa säästää asunnon hinnasta vuokran maksun ohella, niin  tulevan asuntolainallisen tulotaso ei kyllä oikein vastaa lainaa. Harvalla tulotaso on nimittäin niin varma, että lähtisin suosittelemaan 100 % lainoitusta alkuunsa, varsinkaan jos laina on suuri.

maanantai 5. marraskuuta 2012

Osinkotuoton rooli pitkässä salkussa

Osingot ovat tärkeä tuottoelementti suoria osakesijoituksia tekevälle sijoittajalle. Osinkoja verotetaan suomessa vielä toistaiseksi kohtuullisesti - osingoista on 70% veronalaista tuloa, joten osinkoja verotetaan tällä hetkellä 21 %:n verran (alle 50000 euron pääomatuloilla). Osinkotuotosta huolimatta useinmiten tulee kuitenkin seurattua tuottokäppyröitä itsessään, ja osakkeen kokonaistuoton seuranta voi tässä unohtua.

Osingot eivät oman salkkuni osalta näyttele vielä merkittävää osaa, sillä sijoitusvuosia on takana vasta muutamia. Lisäksi olen sijoittanut ison osan salkusta osingot uudelleensijoittaviin tuotteisiin. Suomi-salkussa osinkotuotto alkaa olla kuitenkin jo merkittävä tekijä, sillä kotipörssimme osinkoprosentit ovat tunnetusti melko korkeita. Tässä muutamia poimintoja, joista käy ilmi osinkotuoton rooli verojen vähentämisen jälkeen.

Ensin pari salkkuni mallioppilasta:

Amer Sports
Tuotto ilman osinkoja +137%
Tuotto osinkojen kanssa +153%

Sampo A
Tuotto ilman osinkoja +91%
Tuotto osinkojen kanssa +117%

Amer Sportsin ja Sammon nousuprosentit ovat varsin mukavat ilman osinkoja. Kun osinkotuotot otetaan huomioon, on nousuprosentti vielä koreampi - lisäystä tulee molemmissa tapauksissa n. parikymmentä prosenttia.

Sitten muutama Suomi-salkun "luuseri".

Neste Oil
Tuotto ilman osinkoja +1%
Tuotto osinkojen kanssa +14%

Fortum
Tuotto ilman osinkoja -13%
Tuotto osinkojen kanssa -5%

Uponor
Tuotto ilman osinkoja -19%
Tuotto osinkojen kanssa -6%

Neste Oilin tapauksessa tuottoprosentti näyttää suurinpiirtein nollaa. Jos osingot otetaan huomioon, on kuitenkin tuottoa tullut kohtuulliset 14% parin vuoden sijoitusajalta. Fortum ja Uponor ovat molemmat ikävän näköisesti miinuksella. Kun osingot otetaan huomioon, lähestyy tuotto jo nollatasoa, ja ensi keväänä osinkotuotto saattaa kääntää näiden osalta kokonaistuoton jopa positiiviseksi jos nykykursseissa pysytään muuten.

Rationaalisen sijoittajan ei kuulemma pitäisi osingoista juuri välittää - laskeehan yrityksen osakekurssi aina osingon verran irtoamispäivänä. Lisäksi kun verottaja nappaa oman osuutensa, niin koko homma menee hieman miinuksen puolelle. Toisaalta suora osakesijoittaminen on muuten erittäin edullista. Joka tapauksessa sijoitusmenestyksen arvioinnissa on hyvä tarkastella osakekurssin nimellishintojen muutoksen lisäksi osinkotuottoa, sekä osakkeen kokonaistuottoa.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Oston paikat lähestyvät - case USA

Keneltäkään ei ole varmasti jäänyt huomaamatta että globaali talous yskii pahasti. Eurooppa nilkuttaa läpi säästökuuriaan, Aasiassa on vauhdikas kasvu normalisoitumassa ja USA:ssakin yritysten tulokset ovat olleet viime aikoina pettymyksiä. USAssa on lisäksi sisäpoliittisia jännitteitä liittyen velkakattoon ja ns. "fiscal cliff":in toteutumiseen, joka voi hidastaa kasvua entisestään. Näyttää siis yleisesti ottaen siltä, että keskuspankkien elvytyksestä huolimatta fundamentaalitkin alkavat vaikuttaa pikku hiljaa kursseihin.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että pitkäaikaisen osakesijoittajan kannattaa olla hereillä lähiaikoina, sillä hyviä oston paikkoja voi olla tulossa. Otetaanpa käsittelyyn yksi maailman seuratuimmista osakeindekseistä, S&P 500, joka kuvaa melko tarkasti 500 markkina-arvoltaan USA:n suurimman yrityksen osakekurssien kehitystä. Alla olevassa kuviossa on S&P 500 -indeksin käyrä finanssikriisin pohjilta tähän päivään (klikkaa kuva suuremmaksi).


Tarkastelujakso on toki hieman tarkoituksenmukainen. Tästä huolimatta voidaan todeta, että jenkkimarkkinoilla nousu on ollut vakuuttavaa ja käytännössä jatkuvaa tähän päivään asti. En toki usko, että finanssikriisin pohjille pudotaan tai edes lähelle. Matkan varrella on kuitenkin ollut merkittäviä pudotuksia, ja moni markkinakommentaattori pohtii tällaisen olevan nytkin tulossa.

Jenkkimarkkinoilla on monia itseäni houkuttelevia yrityksiä (esim. Microsoft, jonka ostosta kerroin elokuussa). Markkinat ovat vaan olleet niin korkealla, että ostoksille ei ole ollut isompia haluja. Jos kurssit kääntyvät nyt alamäkeen, niin tulen todennäköisesti tekemään ostoja rapakon takaa. Ideoita otetaan vastaan!

torstai 11. lokakuuta 2012

Osto: DXSU

Kirjoittelin pari viikkoa sitten lähiaikojen korkosijoitusstrategiastani. Pääajatus on, että kehittyneiden markkinoiden obligaatiot (ainakaan indeksinä) eivät tuota lähivuosina kovin hyvin, koska korot ovat niissä jo niin alhaalla. Tästä syystä fokus on hyvä suunnata kehittyville markkinoille.

Tämä oli mielessäni jo vuosi sitten kun ostin ensimmäisen erän DXSU:ta eli Emerging Markets Liquid Eurobond Index ETF:ää (sijoituscase tästä). Vuoden aikana tuottoa on tullut kohtuullisen tasaisella kehityksellä yli 14 %. Ainoa mikä tässä harmittaa, etten silloin ostanut enempää.

Ostin tänään toisen erän DXSU:ta. Osakemarkkinoilla epävarmuus jatkuu, ja kehittyvien markkinoiden valtionlainat on yksi hyvä mahdollisuus etsiä vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Osakemarkkinoiden suhteen olen tarkalla tutkalla loppuvuonna. Ostopaikkoja saattaa hyvinkin aueta esim. Kiinan tai muiden kehittyvien markkinoiden suunnalta.

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Suomen pörssi politiikan uhrina

Omasta salkustani on merkittävä osa (43 %) sijoitettu kotimaisessa pörssissämme listattaviin osakkeisiin. Siksi minulle on väliä miten elinvoimainen ja houkutteleva markkinapaikka NASDAQ OMX on. Pörssin yleinen kunto kun tuppaa heijastumaan myös yksittäisten yritysten kursseihin.

Pörssin elinvoimalla on väliä myös kansantaloudellisesti. Suomalaisten kotitalouksien ikisynti on pitää rahoja käyttö- tai säästötileillä ja tällöin aitoa varallisuutta ei pääse syntymään. Lisäksi pörssi on tärkeä rahoitus- ja viestintäkanava globalisoituville kasvuyrityksille, sekä myös vakaammille suuryrityksille.

Helsingin pörssin vetovoima on kuitenkin ollut valitettavasti laskussa viime vuosina, jonka voi havata vaikkapa uusien listautujien vähyydestä. Lisäksi vetovoima ulkomailla on laskusuunnassa. Alla olevasta kuvaajasta näkyy kuinka ulkomaalaisten sijoittajien osuus on pikkuhiljaa laskenut vuosituhannen alusta lähtien (kts. myös Taloussanomien juttu josta kuva on otettu). Varsinkin viime aikoina ulkomaiset sijoittajat ovat joukolla vetäytyneet pienistä pörsseistä yleisen epävarmuuden takia. Tämä selittää osittain kotimaisten osakkeiden alakynnen verrattuna moniin muihin kehittyviin markkinoihin. Asiassa on tietysti se kääntöpuoli, että ulkomaisten sijoittajien mahdollisesti palatessa kurssit nousevat tästä syystä, ja nyt  kotimaisilla sijoittajilla voi olla hyvä oston paikka.


Pörssimme elinvoima ei ole jatkossa mikään itsestäänselvyys. Suomalaisessa sekä Eurooppa-politiikassa on nimittäin viime aikoina tehty hyvin paljon kotimaisen pörssitoiminnan vastaisia aloitteita ja päätöksiä.

Täällä kotimaassa on pitkään ollut esillä pienten osinkojen (esim. 1000e/vuodessa) verovapaus, joka on mm. Kokoomuksen vaalilupauksissa mainittu. Tämä on kuitenkin toistuvasti jätetty toteuttamatta. Tämä siitä huolimatta, että kyseessä olisi aidosti progressiota lisäävä, piensijoittamista ja kansankapitalismia edistävä toimenpide. Se ei silti tunnu kelpaavan oikein millekään puolueelle, ja Kokoomuskin sen varsin helposti sivuuttaa kun tosipaikka tulee eteen.

Viimeaikaisin lisäahdistus on paljon kuhistu ns. transaktiovero tai rahoitusmarkkinavero, missä jokaisesta ostosta ja myynnistä verotettaisiin ylimääräinen 0,1% kulu. Harvoin sijoituksia tekevälle tämä ei välttämättä ole mikään ylitsepääsemätön juttu, mutta esimerkiksi paljon isoa kauppaa tekeville eläkesijoittajille vero tuottaisi jopa satojen miljoonien lisäerät. Ja kaikesta tästä tietysti loppupeleissä maksaa suomalainen sijoittaja, mutta myös epäsuorasti jokainen veronmaksaja ja eläkeläinen. Onneksi sentään mukaan ei rynnätty Urpilaisen esityksestä ensimmäisten joukossa.

Toivon, että jatkossa polittikot ymmärtäisivät kotimaisen pörssimme merkityksen niin kansankapitalismin kuin pörssiin tulevien ja siellä olevien yritysten näkökulmasta. Valitettavasti odotukseni eivät ole kovin korkealla.

maanantai 1. lokakuuta 2012

2012 / Q3 tilinpäätös

Kolmoskvartaali tuli päätökseen ja totuttuun tapaan luvassa on pieni wrap-up. Yleisesti ottaen voin sanoa, että sijoitussalkkuni kehitys noudattelee jo kesällä alkanutta sateisen pilvistä tunnelmaa. Tuottoa kvartaalilla tuli kohtuulliset 6,9 %, mutta tämä oli lähinnä reboundia isompien laskujen jälkeen. Synkissä tunnelmissa mennään vieläkin niin sijoitusten kuin maailmantalouden osalta.

Pientä valoa on kuitenkin nähtävissä. Salkun markkina-arvo ylitti ensimmäisen kerran 70000 euroa, ja on niukasti plussalla. Alla olevasta kuvasta näkyy viimeisen kvartaalin kehitys verrattuna aiempaan. Mitään juhlan aihetta tästä ei kyllä saa, vaan aika plusmiinus-nollaa tämä osakesijoittaminen on osaltani ollut tähän asti. Eipä toisaalta markkinatilannekaan ole ollut kaikista suotuisin :)


Kolmoskvartaalin aikana lisäsin salkkuun muutamaa osaketta. Kesäkuun alussa ostin Cramoa, heinäkuussa Deutsche Bankia, ja elokuussa Microsoftia. Lisäksi myin Nokiat uusien julkistusten jälkeen pois, ja ostin kohtuullisen pian vähän isomman potin takaisin, koska odottamaani osakkeen laskua ei tapahtunut suuressa mittakaavassa. Tästä kokemuksesta viisastuneena taidan jatkossakin jättää veivaukset pois, ja keskittyä pitkäjänteiseen osta-ja-pidä-strategiaan.

Uutuutena salkkun saapui ulkomainen osakepoiminta. Tämä ei mikään helppo laji olekaan, enkä odota sinänsä mitään erityisiä ylituottoja oman näkemykseni takia. Hajautushyötyjä tästä on tietysti luvassa, joka on minulle ulkomaisten poimintojen pääasiallinen motiivi. Lisäksi suora osakesijoittaminen on harvinaisen mielenkiintoista puuhaa. Deutche Bankin osto osui toki hyvään paikkaan - ostohetkestä nousua on kertynyt 14 %. Microsoftin osake on taas pari prosenttia laskussa hankintahetkestä.

Loppuvuonna tarkkailen markkinakehitystä ja toimin sen mukaan. Kuten jo viime vuosina on tullut tutuksi, markkinoilla on valtavasti epävarmuutta ja vahvaa näkemystä on vaikeaa ottaa. Hieman varmuutta on saatu keskuspankkien kertoessa elvytyspaketeista, mutta ei niilläkään maailmaa pelasteta. Epävarmuus ja volatiliteetti tulee siis jatkumaan. Osakemarkkinoiden reilusti laskiessa lisään joko yksittäisiä osakkeita tai indeksejä. Lisäksi joitain korkosijoituksia tulee varmasti tehtyä lähitulevaisuudessa (kts. merkintä).

Menestyksekästä sijoitussyksyä kaikille!

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Korkosijoitusstrategiani lähitulevaisuudessa

Pitkät korot ovat laskeneet monissa euromaissa sille tasolle, ettei niihin sijoittaminen ole enää kovin mielekästä (kts. Warren Grahamin blogikirjoitus tästä).

Esimerkiksi Saksan ja Ranskan (ja myös jenkkilän) pitkien valtionlainojen korot ovat laskeneet niin alas, ettei niihin sijoittaminen tuota välttämättä edes inflaation verran. Ja kun ne kääntyvät aikanaan nousuun, esimerkiksi rahastojen kautta niihin sijoittaneet saattavat pettyä kun rahastojen arvot kääntyvät laskuun tai junnaavat paikallaan (kts. vanha merkintäni aiheesta).

Itselläni on salkussa Seligson Euro Obligaatio -rahastoa, ja en ole näillä näkymin lisäämässä sitä lähivuosina. Rahasto on tällä hetkellä ihan mukavasti plussalla sillä ostin sitä jo pari vuotta sitten. Eurovaltioiden korkojen aikanaan noustessa mitään radikaalia arvonlaskua tuskin tapahtuu tälle rahastolle. Tuotot tulevat silti todennäköisesti olemaan vaatimattomat, sillä isoimpien sijoitusten joukossa on Saksan ja Ranskan lainoja. Vastapainona Euro Obligaatiosta löytyy myös riskisempiä Italiaa ja Espanjaa, joiden korot voivat vielä laskea. Kokonaisuutena kuitenkin uskon että parhaat ostohetken muutaman vuoden aikavälillä menivät jo.

Sen sijaan aion lisätä omistuksiani vielä tänä vuonna maltillisesti sekä Seligson Euro Corporate Bond -rahastossa, sekä kehittyvien markkinoiden valtionlainoissa (kts. DXSU-ETF:n sijoituscase tästä). Yrityslainoissa on vielä riskilisää jäljellä ja tuottopotentiaaliakin ehkä enemmän kuin euro-obligaatiopuolella. Lisäksi kehittyvien markkinoiden valtioinlainoissa korot ovat lähtökohtaisesti korkeammat kuin euroalueella ja lisäksi niillä on enemmän tilaa liikkua vielä alaspäin (= enemmän tuottopotentiaalia).

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Elvytysralli edessä

Kaksi "isoa pyssyä" on nyt laukaistu tai ainakin ladattu. Kyseessä on siis EKP:n lupaus käytännössä rajoittamattomista velkakirjaostoista & FED:in takarajaton QE3. Ensimmäinen käytännössä estää isoja euromaita menemästä konkurssiin ja jälkimmäinen tarjoaa elvytystä niin pitkään kuin on tarvetta ja kuulemma pidemmällekkin. Yleisesti ottaen mielipide markkinoilla on se, että näin isoja paukkuja vastaan ei kannata taistella - nousua on siis edessä ainakin jonkin aikaa. Talouspoliittisesti näistä toimenpiteistä on montaa mielipidettä (kts. esim. tämä kirjoitus), mutta osakesalkuille ne tekevät hyvää - ja ovat jo tehneet.

Oma salkkuni on rakennettu varsin syklisille perusteille, ja aivan viimeaikoina nousu on ollut kovaa. Esimerkiksi kesän aikana ostamani Deutsche Bank (kts. kirjoitus) on ollut hurjassa nosteessa. Puolet osakesijoituksistani ovat yhä kotimaan pörssissä joka on laahannut pitkään perässä monia muita markkinoita ja voi olla että nyt kärsivällisyys palkitaan.

Horisontissa häämöttävät toki tulevat ongelmat esim. USAssa ("fiscal cliff" & velkaantuminen) ja Kiinassa (talouskasvun hidastuminen). Jos nousu jatkuu syksyn myötä, alan pikkuhiljaa taas kasvattamaan käteispositiota verrattuna tämän hetkiseen all-in tilanteeseen, jotta markkinaheilahteluista voi hyötyä tulevaisuudessakin.

torstai 6. syyskuuta 2012

Nokialta upeita uutuuksia - myin Nokiat pois

Provokatiivinen blogiotsikko vai mitä? :)

Nokia esitteli eilen kaksi hienoa älypuhelinta - Lumia 820 ja Lumia 920. Uusia innovaatioita oli mukana reippaasti: mm. langaton lataus, yhä parannettu kamera ja uutta kosketusnäyttöteknologiaa. Kaikki nämä tullaan varmasti näkemään lähiaikoina myös kilpailijoiden tuotteissa.

Minulle eiliset julkistukset eivät olleet pettymyksiä. Päin vastoin, aion ostaa Lumia 920:n käyttööni heti kun se tulee markkinoille (nykyinen luuri on iki-ihana N8). Markkinoille julkistukset kuitenkin olivat näköjään myrkkyä. "Wow-efektiä" ei kuulemma syntynyt, koska nämä kaksi puhelinta oli vuodettu julkisuuteen jo aiemmin. Lisäksi huolena on, että ehtivätkö nämä uutuudet kunnolla joulumyyntiin.

Tässä valossa viime viikkoinen Microsoft-ostokseni vaikuttaa ainakin lyhyellä tähtäimellä paremmalta ratkaisulta kuin taas kerran rankasti sukeltaneen Nokian lisäys. Sen verran hyvältä WP8 nimittäin vaikuttaa, että siihen tulevat varmasti panostamaan Nokian lisäksi myös Samsung ja muut keskeiset pelurit (Applea lukuunottamatta). Ja tämä kaikkihan sataa Microsoftin laariin.

Nyt sitten itse asiaan. Myin koko salkun Nokiat tänään hintaan 1.95 e. Pottihan ei ollut enää kovin iso salkun kokoon nähden, mutta verottajalle tulevina vuosina näytettävä tappio on kuitenkin varsin messevä kurssilaskuista johtuen.

Tavoistani poiketen tämä myynti on kokonaan spekulatiivinen. Yleensä pyrin välttämään osakkeiden myymistä veroseuraamuksista ja ajoituksen vaikeudesta (mahdottomuudesta?) johtuen. Tässä tapauksessahan veroseuraamukset ovat "positiivisia". Suurempi syy myynnille on kuitenkin pieni spekuloinnin halu.

Uskon että Nokian alamäki jatkuu vielä hetken, kunhan Jenkkimarkkinoilla masennutaan lisää Nokian uutuuspuhelinten wow-efektin puutteesta, sekä aletaan hehkuttaa tulevan iPhonen ylivoimaisuutta. Tämä uskoakseni pudottaa Nokian osakekurssia vielä jonkin verran, ja aikomuksenani onkin ostaa hieman suurempi potti takaisin kurssin halvennuttua. Perus-treidausta siis tiedossa, joka on itselleni hyvin vierasta. No, pitäähän kaikkea kokeilla joskus! :)

Tämän pienen Nokia-treidin alku näyttää ihan hyvältä. Hinta on laskenut jo alle 1.9:n euroon, joten pientä "hyötyä" myynnistä on jo. Aion siis ostaa myytyä isomman satsin Nokiaa piakkoin halvempaan kurssin. Tai sitten hätäännyn jos kurssi ylittää myyntihinnan ja päädyn ostamaan kalliimmalla takaisin. Tämmöistä ylimääräistä treidaustahan se harrastelijoiden toiminta usein käsittääkseni on. Katsotaan miten käy.

torstai 30. elokuuta 2012

Osto: Microsoft

Eurokriisi on ollut viime aikoina tavallaan "jäähyllä" ja osakemarkkinat siksi harvinaisen rauhalliset. Tänään tuli viimein pieni dippi ja toteutin iltapäivällä kohtuullisen ison oston Microsoftia hintaan 30.28 dollaria.

Microsoft on monelle tuttu firma, ja sitä on analysoitu monessa paikassa (kts. esim täältä), joten kovin tarkkaan en käy MSFT:n liiketoimintaa tässä läpi. Tässä ytimekkäästi motiivit uudelle hankinnalle:

1) Microsoftilla on todella vahva brändi ja globaali markkinajohtajuus useissa ohjelmistotuotteissa. En näe että tähän on tulossa muutosta jatkossakaan, ja lisäksi ohjelmistomarkkinat laajentuvat jatkossa joka tapauksessa.

2) Microsoft on kasvattanut osinkoaan tasaisesti koko 2000-luvun (kts. osinkohistoria tästä). Tästä huolimatta osakekurssi on vuosituhannen vaihteen IT-kuplan puhjettua melko pitkälti samoissa lukemissa - käytännössä 20 ja 30 dollarin välissä lukuunottamatta finanssikriisin pohjia. Voidaankin ajatella, että osake on ollut yliarvostettu vuosituhannen alussa ja pikkuhiljaa tulos ja osingot ovat ottaneet arvostustasoa kiinni. Luulenpa, että seuraavat 10 vuotta seilataan huomattavasti korkeammissa lukemissa, varsinkin jos osinkotuotto jatkaa kasvuaan samalla trendillä.

3) Microsoftilla on paljon voitettavaa mobiiliohjelmistopuolella. Kuten kaikki tietävät, Nokia tekee työtä Microsoftin puolesta jatkuvasti, ja viime aikoina myös Samsung on alkanut panostaa tosissaan WP8 käyttöjärjestelmään. Jos "kolmas ekosysteemi" toteutuu, on Microsoft varma voittaja, samalla kun puhelinvalmistajat jatkavat veristä taisteluaan.

Loppusyksystä voi käydä toki niin, että jenkkimarkkinoilla tapahtuu jo pidemmän aikaa odotettu korjaus alaspäin ja Microsoft halpenee siinä samalla. Tai sitten euron kurssi vahvistuu vaihteeksi reilusti dollariin nähden. Jos jompikumpi tai molemmat näistä toteutuvat, on edessä seuraavan erän hankinta. Muussa tapauksessa jätän nykyisen erän kasvamaan korkoa kaikessa rauhassa.

perjantai 17. elokuuta 2012

Kriisi-väsymys

Mario Draghi ilmoitti tämän kuun alussa että EKP "tekee kaikkensa euron pelastamiseksi". Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että EKP jatkaa Italian ja Espanjan tukemista käytännössä painamalla lisää rahaa valtionlainakustannusten kurissa pitämiseksi. Edessä on todennäköisesti todella pitkä tie, ennen kuin euromaat pääsevät kokonaan takaisin markkinaehtoisen rahoituksen pariin.

Jokatapauksessa nämä asiat ovat rauhoittaneet eurokriisiä hetkeksi ja vaikuttaa siltä, että hidas ja kitulias toipuminen voisi vihdoin alkaa. Lisäksi markkinoilla aletaan olla jo "väsyneitä" eurokriisiin, ja kiinnitetään huomiota myös vaihteeksi myös muualle. Toinen vaihtoehto on sitten, että olemme pyörremyrskyn tyynessä silmässä ja kohta mennään taas vuoristorataa alaspäin.

Itselläni on salkku ponnahtanut pitkästä aikaa plussan puolelle ja olen ihan tyytyväinen jos tästä alkaisi vähitellen nousu (ainakin osakemarkkinoilla, jos ei nyt makrotaloudessa). Toisaalta jäi vähän kaivelemaan, kun kaikkia paniikin paikkoja kesän aikana ei saanut hyödynnettyä ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Esimerkiksi nyt vaikka Nokian alle 1.5 euron hinnat.

No, ainahan ei voi osua parhaisiin paikkoihin. Syksyn mittaan saattaa kuitenkin olla että ostopaikkoja on taas tarjolla mielin määrin. Tämä mielessä olen kerännyt käteistä muutamaan täsmäostoon. Seuraillaan tilannetta.

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kesällä luettua

Kesälomalla tuli luettua iso pino kirjoja, joukossa myös useampi sijoitusaiheinen teos. Pari sanaa kirjoittelinkin mainiosta "This Time is Different" -kirjasta. Tässä lyhyesti ajatuksia kahdesta viimeeksi lukemastani kotimaisesta sijoitusoppaasta:

Aaron Kaartinen ja Petre Pomell (2012): ETF - Avain monipuoliseen sijoittamiseen

ETF-markkinat muuttuvat nopeaa vauhtia ja tänä vuonna julkaistu opus aiheesta kiinnostaa ilman muuta. Ensimmäisenä Kaartisen ja Pomellin ETF-opuksessa kiinnitti huomiota sen ohuus. Ei sillä, että aiheesta välttämättä tarvitsisi älyttömän pitkälti kertoa. Pidän silti kyllä lyhyenä kirjaa, jonka pituus on 172 sivua, joista ainoastaan 50 sivua on itse tekstiä ja loput valikoitujen ETF:ien tuotetietoja. Täten kirjasta jää pintaraapaisumainen olo ja odotin ehdottomasti enemmän sillä Petre Pomell tunnetaan ETF-sijoittamisen pitkäaikaisena puolestapuhujana.

Sanoisinkin että kirja on käyttökelpoinen opas lähinnä sijoittajalle, joka etsii sopivaa ja edullista ETF:ää tiettyyn sijoitustarkoitukseen. ETF- ja indeksisijoittamisen syvemmästä teoriasta ja filosofiasta kiinnostuneiden kannattaakin etsiä lisälukemistoa muualta. Yksityiskohtana mainittakoon, että omista ETF-sijoituksistani kirjassa mainitaan preferoituna tuotteina Euroalueelle DB-X Euro Stoxx 50 (DXET) ja frontier-markkinoille DB-X S&P Select Frontier (DX2Z). 

Vesa Puttonen (2009): Osta halvalla, myy kalliilla

Puttosen tuoreehko sijoituskirja on kevyttä (kesä)lukemistoa, jos lukija on ennestään perillä sijoitusmaailman ilmiöistä. Kirjassa miellyttää Puttosen akateeminen tausta, joka näkyy viittauksissa tutkimustietoon, vaikkakin tässä asiassa mennään kohtuullisen kevyellä tasolla.

Kirjassa käydään helppotajuisella tavalla läpi eri sijoituslajien tuottoerot ja kerrotaan erilaisista sijoitusstrategioista, joilla on päästy markkinoita korkeampaan tuottoon. Yhteistä näille strategioille on yleensä se, että tuotto on tullut suuremmalla riskillä (volatiliteetillä), kuten esimerkiksi pienyrityksiin sijoittamalla. Lisäksi arvosijoittamisen puolesta puhutaan ja sitä perustellaan pitkin matkaa.

Muutama mielenkiintoinen lisähuomio ja itselleni uusi asia kirjasta löytyi. Uutta minulle oli esimerkiksi fundamentaalisen indeksisijoittamisen (hlö-määrä, osingot, kassavirta jne) riskikorjattu ylituotto verrattuna indeksisijoittamisessa yleisesti käytettyyn markkina-arvopainotukseen. Mielenkiintoisia huomioita oli tehty myös Suomen osakemarkkinoihin sijoittaviin rahastoihin. Kirjassa oli esimerkki vuosilta 1999-2009, jossa oli vaihdettu sijoitusvarallisuus aina vuoden välein menestyneimpään Suomi-rahastoon (12kk historian perusteella). Ylituotto indeksiin nähden oli huomattava. Tämän perusteella ainakin Suomen markkinoilla osakepoimpinta on onnistunut ko. aikavälillä ja "kuumia" salkunhoitajia kannattanut seurailla. Tällainen strategia onnistuisi vaivatta ja ilman veroseuraamuksia vaikkapa PS-tilin tai sijoitusvakuutuksen avulla...

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Lyhyt Nokia-kommentti

Moni on varmaankin huomannut, että viime päivinä Nokian osakkeen arvo on noussut hirmuista vauhtia. Tänään kirjoitushetkellä Nokia on nousussa 8,5 % muun pörssin ollessa kohtuu lähellä nollia. Koko viimeinen viikko on menty samalla tavalla, ja osake on noussut alle 1,5 eurosta yli kahteen.

Nokian osakkeen nousulle ei löydy mitään erityistä syytä. Yleinen ajatus onkin, että osake nousee nyt, koska se on jo laskenut "liian paljon". Tässä näkyy varsin hyvin, miten Nokian osake on nykyään merkittävä spekuloinnin kohde. Tässä pelissä ajattelu saattaa olla nyt kääntymässä shorttauskohteesta alihinnoitellun yrityksen suuntaan. Tältä ainakin näyttäisi, sillä viime päivinä on vallinnut varsinainen nousupaniikki.

Oma Nokia-positioni on tälläkin hetkellä mahtavasti miinuksella. Toukokuussa mietin merkinnässä "pahimmat sijoitusvirheeni" Nokiaan sijoittamisen järjettömyyttä. Siinä vaiheessa myös tuli mietittyä, että pitäisikö myydä Nokia toukokuiseen 2,7 euron hintaan. Täytyy sanoa, että olisi pitänyt. Toisaalta kun tämän päivän menoa katsoo, niin enpä uskalla enää myymistä miettiä. Katsotaan, josko se 2,7 euroakin vielä ylittyisi :)

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Ostokelit taas täällä

Kesähelteitä on saanut odotella jo pidempään, eikä viime kesän aurinkoisista tunnelmista ole tietoakaan. Lomalla onkin ehtinyt lueskella paljon kirjoja hyviä ulkoilukelejä odotellessa. Viimeisimpänä "This Time its Different". Kyseessä on kohtuullisen raskaslukuinen ja hyvin tieteellinen teos - hyvää sadepäivän lukemista siis! Jos ja kun loppuun asti pääsee, niin lisänäkemystä viimeaikojen velkakriisiin on luvassa.

Tälläkään kertaa asiat eivät ole toisin vaan valtioita menee velkajärjestelyihin kuten ennenkin - tavalla tai toisella. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Suomi on yksi niistä erittäin harvalukuisista maista, jotka eivät ole tehneet itsenäisyytensä aikana defaulttia. Melkein kaikki muut sitten ovatkin ja useita kertoja, ihan isoimpia Euroopan maita myöten.

Myös pörssisää on ollut kesällä varsin myrskyisää. Velkahuolet ovat taas palanneet framille, ja tämä keikuttaa kursseja joka puolella. Ostokelit alkavat olla siis jälleen varsin houkuttelevat. Deutsche Bankissa aloittamanani pieni osto-ohjelma jo alkaa vaatia jatkoa kurssien pudotessa 3-5 % päivässä. Edelliseen ostohintaan alkaa olla jo useampi euro väliä. Olen toistaiseksi malttanut mieleni. Olisiko kesäloma vai mikä, mutta ei näitä kursseja jaksa koko ajan stressata :)

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Osto: Deutsche Bank AG

Olen jo pidempään pohtinut salkun hajauttamista ulkomaille ETF:ien lisäksi myös suorilla osakesijoituksilla. Olen seurannut useampaa kohdetta jo pidempään ja yksi niistä on Deutsche Bank. Tänään tein avausoston hintaan 26.84. Alla olevasta kuviosta näkyy, että sain osaketta kohtuullisen edullisesti, mitä historialliseen arvostustasoon tulee (punainen linja tämän päivän ostohinnan kohdalla). Dramaattiselta näyttävän kurssilaskun syynä on luonnollisesti jo vuonna 2008 alkanut globaali finanssikriisi ja sitä seurannut euroopan finanssi- ja pankkikriisi.












Miksi Deutsche Bank?

Maailma on täynnä osakkeita ja osakeanalyysiä, joten valinnanvaraa riittää kun lähdetään merta edemmäs kalaan. Esimerkiksi jenkkiosakkeet ovat hankintalistallani myöhemmin, mutta tämän hetken eurokurssi ei oikein suosi ostajaa. Tässä tapauksessa osto kohdistuikin yhteen finanssikriisien selkeimmistä "urheista", eli eurooppalaiseen pankkisektoriin. En kuitenkaan lähtenyt ylituottojen toivossa katselemaan esimerkiksi Espanjan kriisipankkeja, vaan rankasti halventuneita pankkiosakkeita löytyy myös Saksasta, joka on Euroopan kilpailukykyisempiä maita. Uskon, että kriisin aikanaan hälvetessä Deutsche Bankin osakekurssi tulee nousemaan merkittävästi nopeammin kuin markkinat keskimäärin (esim. DAX).


Deutsche Bank on yksi maailman suurimmista pankkikonserneista ja sillä on merkittävää toimintaa sekä investointi- että henkilöasiakaspuolella. Deutsche Bank on kasvanut kansallisesta toimijasta globaalien jättien joukkoon vähitellen. Nykyään se toimii yli 70 maassa ja työllistää yli 100000 ihmistä. Ihan pikku putiikista ei siis ole kyse.

Parhaiten yksityissijoittaja tunnistaa Deutsche Bankin DB X-trackers ETF:ien sarjasta, joilla se on saanut kohtuullisen hyvän jalansijan ko. markkinoista. Itsekin olen sijoittanut osan salkustani näihin tuotteisiin ja olen ollut tähän mennessä tyytyväinen. DB tunnetaankin innovatiivisuudestaan kuluttajatuotteissaan - vaikakaan "innovatiivisuus" ei ole ollut pankkialalla aina kovin hyvässä huudossa. Suurin osa Deutsche Bankin toiminnasta (ainakin tuloksentekomielessä) on kuitenkin investointipankkipuolella.

Liikevaihto ja tulos

Deutsche Bankin liikevaihto on globaalin laajentumisen takia kasvanut jatkuvasti, vaikkakin vuonna 2008 tapahtui merkittävä notkahdus. Tämä oli myös ainut vuosi kun yritys on tehnyt tappiota. Alla olevasta kuviosta näkyy liikevaihdon nousu sekä tuloksen kehitys.














Vuoden 2012 / Q1 tulostietojen perusteella viimeaikainen loivasti nouseva trendi olisi jatkumassa. Toisaalta ei ole mikään yllätys, että lähitulevaisuudessa on runsaasti synkkiä pilviä mitä tulee maailman talouteen - ja tämä vaikuttaa myös Deutsche Bankin liiketoimintaan merkittävästi. DB:llä on esimerkiksi kohtuullisen isot positiot Espanjan ja Italian markkinoilla.Täytyy kuitenkin huomata, että kurssit hinnoittelevat synkkää skenaariota varsin vahvasti sisään, ja siksi uskalsin aloittaa ostot tämän päivän hinnoilla.

Osinkotuotto

Deutsche Bank on maksanut läpi viime vuosien kriisien ajan pienehköä, mutta tasaista osinkoa. Tämän päivän kurssiin viime vuoden osinkotuotto (0,75 euroa) on vajaat 3 prosenttia. Deutsche Bankilla on olemassa myös osakkeiden takaisinosto-ohjelma, joka mahdollistaa 10 % osakkeiden ostot vuoteen 2016 mennessä. Tähän mennessä DB:n vastaavat ohjelmat ovat onnistuneet ajoituksissaan kohtuullisen hyvin (kts. linkki).


Jatkossa seuraan edelleen Deutsche Bankin kurssin kehitystä ja jatkan ostoja, varsinkin jos kurssi putoaa vielä merkittävästi. Mahdollisen laskun jatkuessa myös muut houkuttelevat ulkomaalaiset osakkeet kiinnostavat. Ideoita otetaan vastaan!

maanantai 2. heinäkuuta 2012

2012 / Q2 tilinpäätös

Vuoden kakkoskvartaali on nyt paketissa ja tilinpäätöksen aika käsillä. Kvartaalin tuotto oli n. -9 %, mutta kokonaisuudessaan pääoma laski kuitenkin vain 2 prosenttia lukuisten lisäostojen ansioista.

Toinen kvartaali oli salkulleni surkea, vaikkakin viime perjantain ralli pelasti vähän. Salkkuni on varsin Suomi/Euro -painotteinen, ja juuri viime aikoina tämä on ollut huono kombinaatio. Toki jatkossa nousukin voi toteutua muuta maailmaa isommalla kulmakertoimella - varsinkin kotimaisessa pörssissä näin on ollut tapana.


Kuten kuvasta näkyy, salkku kääntyi kokonaisuudessaan muutaman prosentin tappiolle aiemmasta voitollisesta tuloksesta.Tappiollisten sijoitusten eturintamassa olivat OMX-H:n osakkeet laajalla rintamalla Nokian johdolla. Mitään katastrofia ei toki tapahtunut, vaan tappiot olivat loppujen lopuksi melko maltillisia, kiitos kohtuullisen hajautuksen ja korkosijoitusten mukanaolon.

Lisäsijoituksia tein kakkoskvartaalin aikana vajaalla viidellä tonnilla halventuneiden hintojen innostamana. Ostoslistalla olivat kotimaisista osakkeista Cramo, Fortum ja Sponda ja tein myös lisäostoja Euro Stoxx 50:een (DXET) ja ja cleantechiin (PZD).

Vuoden loppupuoliskolle odotukseni ovat kohtuullisen positiiviset. Europäättäjät ovat alkaneet tehdä yhä elvyttävämpiä ja veronmaksajien varoja tuhlailevia ratkaisuja - jotka ovat todennäköisesti positiiviisia asioita osakemarkkinoille, vaikkakin muuten debatoitavissa. Loppuvuoden aikana ajatuksenani on tehdä joitakin lisäostoja korkopuolella jos osakemarkkinat nousevat. Jos taas osakemarkkinoilla nähdään hyviä ostopaikkoja, suuntaan hankinnat jatkossakin sinne.

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Kreikka-casen väliratkaisu ja seuraavat kriisit

Kreikka sai hallituksen kasaan lopulta yllättävän nopeasti. Nyt kun vielä Kreikalle myönnetään lisäaikaa säästötoimille, niin markkinoilla päästään siirtämään fokus kohti seuraavia kriisimaita...

Oma positiivinen ajatukseni on, että näistäkin kriiseistä selvitään, niinkuin kaikista edellisistäkin. Maita on mennyt ennenkin konkurssiin ja rahaa on painettu. Jokainen kriisi tuntuu luonnollisesti aina sillä hetkellä kovin dramaattiselta. Uskon, että tämä efekti korostuu entisestään nykymaailmassa, missä tiedonvälitys on reaaliaikaista ja monikanavaista.

Näin positiiviselta se tuntuu, kun juhannus ja kesälomat kolkuttelevat ovella! Ei tässä voi siis muuta, kuin siirtyä pikkuhiljaa kesämökille ja jättää hetkeksi markkinat vähemmälle seurannalle.

Hyvää Juhannusta!

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Viikonlopun trilleri

Kreikka pitää koko maailmantaloutta trillerin katsomossa viikonloppuna. Skenaarioita on monta ja mikään niistä ei välttämättä johda hyvään lopputulokseen. Tässä pari pessimististä ajatusta:

1) Pro-austerity puolueet voittavat ja hallitus saadaan kasaan. Tässä tapauksessa markkinoilla huhuttua keskuspankkien lisälikviditeettioperaatiota ei välttämättä tulekaan, ja markkinoiden ahdistus saattaa jatkua entiseen malliin.

2) Syriza voittaa vaalit ja pakka menee sekaisin. Velkojat sanovat "thats it" ja Kreikka joutuu eroamaan (ehkä) eurosta. Keskuspankit yrittävät turvata likviditeettiä, mutta markkinat ottavat tästä huolimatta takapakkia.

3) Kreikka ei saa taaskaan toimivaa hallitusta. Seuraukset mahdollisesti samat kuin kakkos-skenaariossa.

Sitten positiiviset ajatukset samoista skenaarioista:

1) Talouskurilinjan jatkuminen Kreikassa saa tukea ja velkojat tulevat vuorostaan vastaan. Markkinoilla riemuitaan ja keskipitkällä aikavälillä päästään siirtymään Kreikasta isompien ongelmien ratkaisemiseen.

2&3) Kreikka eroaa eurosta ja keskuspankit lisäävät likviditeettiä markkinapaniikin hillitsemiseksi. Markkinoilla "helpotutaan" siitä, että Kreikan tilanteessa saadaan lopputulos. Fokus siirtyy tässäkin isompien ongelmien ratkaisemiseen.

Kuten edellä näkyy, ongelmia tulevan viikonlopun jälkeen enemmän tai vähemmän joka tapauksessa. Lyhyellä aikavälillä tuleva trilleri tarjoaa joka tapauksessa jännittäviä käänteitä. Viime aikojen vääntöjä seuranneena pidän myös mahdollisena, että lopputuloksena voi olla myös aivan jotain muuta kuin mitä kirjoittelin yllä. Mielenkiintoisia aikoja - taas kerran.

Hyvää viikonloppua!

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Espanjan pankit pelastettu - viikko alkaa nousulla (?)

Nythän kävi niin kuin markkinat jo tällä viikolla aiemmin ennakoivat, eli Europäättäjät antoivat Espanjan pankeille runsaskätisen bail-outin, ja Espanja suostuu sen ottamaan vastaan. Yleisesti ajatellaan, että tämä päätös rauhoittaa markkinoita ja on tuo alkuviikosta osakkeille nostetta (kts. linkki).

Lyhyt aikaväli ei tietysti tässä sopassa paljoa lohduta, mutta luulisi että 100 miljardia euroa Espanjan pankeille poistaisi ainakin tämän huolen pois päiväjärjestyksestä. Seuraavaksi voidaankin jatkaa huolestumista Kreikan tilanteesta. Viikon päästä olevat vaalit takaavat, että jännitystä riittää.

Jos Espanjan pankit nyt tosiaan saatiin pelastettua ja Kreikka vielä onnistuu muodostamaan euromyönteisen hallituksen, olen varsin tyytyväinen viime aikojen panostuksiini (käytännössä 100-prosenttisesti markkinoilla mukana). Esimerkiksi viime viikolla lisäämäni Cramo on plussalla yli 12 %, Sponda muuttumattomana, eikä Fortumkaan kauheasti tappiolla. Lisäksi murheenkryyni Nokia alkaa osoittamaan pitkästä aikaa nousun merkkejä, vaikkakin uusin ostohuhu taitaa olla uutisankka.

perjantai 1. kesäkuuta 2012

Markkinat laskevat, ostot jatkuvat: Cramo

Ostin juuri lisäerän Cramoa hintaan 8,56 e kpl. Cramon osake oli tänään hurjassa laskussa - ostohetkellä - 7,2 %. Olin jo pitänyt jonkun aikaa silmällä syklisiä, enkä ajatellut vielä aloittaa ostoja. Mutta nyt ei voinut enää pidätellä.

Koneenvuokrausliiketoiminta tulee trendinomaisesti lisäääntymään tulevaisuudessa ja Cramo on viime vuosina kasvattanut liikevaihtoaan, tulostaan, ja osinkoaan. Lisäksi osake on kuin turboahdettu hissi - se menee ylös ja alas osakemarkkinoita nopeammin. Tänään nähtiin sitten sitä alamäkeä. Pitkällä aikavälillä en ole Cramon kohtalosta lainkaan huolissani. Päinvastoin, uskon että näinä aikoina on sopiva hetki ostaa Cramoa, ja miksei kohta myös muita syklisiä.

Hyvää viikonloppua kaikille ja muistakaa olla panikoimatta vaikka synkältä näyttääkin (paras hetki "panikoinnille" meni jo).

maanantai 28. toukokuuta 2012

Trendi kääntyy?

Viime vuosina osakesijoittajan salkun kohtaloa on määrännyt pitkälti europolitiikka ja siihen liittyvät käänteet. Tämänkin aamun positiivinen avaus selittyy ei-niin-yllättäen jälleen Kreikan poliittisella tilanteella.

Mielipidekyselyt näyttävät Kreikassa kääntyneen takaisin suosimaan euromyönteisiä puolueita (linkki). Riittävän suuri konkurssilla uhkailu kansainvälisesti ja kotimaan politiikoilta on siis kääntänyt ilmapiiriä takaisin säästöohjelman jatkamista kohtaan. Tämä ei välttämättä riitä pelastamaan Kreikkaa, mutta voi ostaa lisää aikaa euroalueen vakauttamiselle.

Tilanteen selviäminen voi myös lopulta pelastaa osakemarkkinoiden kesän.Vaikka pitkän tähtäimen sijoittaja (eli allekirjoittanut) hyötyy laskevista hinnoista parempien ostomahdollisuuksien muodossa, toivon silti trendin kääntymistä ylöspäin. Nousevilla markkinoilla on mukavampaa olla kyydissä ja se on myös indikaattori laajemmasta talouden trendin kääntymisestä. Ja positiivista virettä Eurooppa kyllä kaipaisi niin taloudessa kuin osakemarkkinoilla.

perjantai 18. toukokuuta 2012

Ostot jatkuvat: Fortum

Ei näitä hintoja voi seurata sivusta. Tänään Eurokriisitunnelmissa salkkuun tarttui erä Fortumia hintaan 15.29. Oston logiikka oli vähän sama kuin eilen Spondan kanssa, eli hyvää salkun peruskiveä halvalla.

Olen aiemmin hankkinut Fortumia jo pariin otteeseen kohtuu hyvään hintaan finanssikriisin keskeltä ja tänään lisäsin omistuksia reilusti lisää. Näin siinä vaan kävi, että Fortumin kurssi palasi takaisin "asemalle" eli hyvin lähelle vuoden 2009 pohjiaan, ja myös jonkun verran alle aiempien ostohintojeni.

Fortum on ollut viimeiset neljä vuotta tasainen osinkokone, osingon ollessa tasan 1 eurossa. Tämän päivän kurssilla osinkotuotto alkaa olla todella hyvä. Jatkossa investointien alkaessa tuottaa hedelmää osinkotasokin tullee nousemaan. Fortumin kanssa ei tarvitse siis yöuniaan menettää.

Epävarmuutta on juuri nyt ilmassa todella paljon ja tunnelma lähellä Lehman Brothers-defaultin aikoja. Veren voi suorastaan haistaa, ellei jo nähdä kadulla. Kaikki tämä on pitkäaikaisen sijoittajan kannalta todella tärkeää aikaa. Juuri nyt tehdään ne ostot, joiden nousuprosentteja myöhemmin voi ihastella. Esimerkiksi Metson ostot 9 euron tasolta finanssikriisistä ovat oman lyhyen sijoitusurani tällaisia hetkiä.

Tulevalle viikonloppulle on pari skenaariota:

1) Ei tapahdu kummempia, vaan tunnelmat jatkavat kiristymistään

2) Kreikka eroaa/erotetaan eurosta ja markkinat säikähtävät/helpottuvat/tekevät jotain muuta

3) EKP ottaa esille "big gunin" ja esimerkiksi asettaa Espanjan ja Italian valtionlainoille hintakaton, eli julistaa setelirahoituksen (virallisesti) alkaneeksi

Kaksi ensimmäistä skenaariota tarkoittavat minulle ostojen jatkamista. Sitten laitetaan kiinni loputkin omat rahat ja aletaan miettiä myös muiden rahoja :) Kolmas skenaario tarkoittaisi sitten jossain muodossa paussia, sillä viimeisen vuoden aikana ostoja on tehty varmaan 4 x enemmän kuin tuli suunniteltua.

Elämme jännittäviä aikoja - taas kerran.

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Ostot jatkuvat: Sponda

OMX-H on niitä pörssejä, jotka ottavat epävarmuuden aikana eniten takkiinsa. Näinä aikoina onkin syytä poimia salkkuun hetkellisesti alihinnoiteltuja kotimaisia yrityksiä.

Yksi salkkuni kulmakivistä on ollut Sponda. Ostin sitä aiemmin finanssikriisihinnoilla ja nousua on tullut ihan mukavasti. Lisäksi Sponda on vuoden 2009 nollaosingon jälkeen nostanut joka vuosi osinkoaan seuraavasti:

2009: 0
2010: 0.12
2011: 0.15
2012: 0.16

Spondan viimeisin tilinpäätös kertoi kasvaneesta tuloksesta ja vuokrausasteista, eli hyvältä näyttää kaikin puolin.

Näistä seikoista huolimatta kurssi on laskenut takaisin erittäin lähelle viime vuoden loppukesän pohjiaan ja on muutenkin historiallisesti varsin alhainen. Sponda onkin sellainen yhtiö, jota lisään salkkuuni kohtuullisen turvallisin mielin tällaisissa markkinapaniikeissa.

Lähiaikoina ei varmaan muu auta kuin jatkaa ostoja. Markkinoilla on synkkää ihan aiheestakin, mutta niin se vaan menee, että synkkyyden keskellä tehdään parhaat ostokset pitkään salkkuun.

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Osto: PZD

Aiemmin tänä vuonna pohdiskelin PZD-ETF:n (Cleantech Portfolio) lisäystä. Tänään salkkuun tuli hankittua kohtuullinen määrä lisää alle 22 dollarin kpl-hintaan, joka oli tähän mennessä halvin erä kyseistä ETF:ää.

Miksi sitten PZD juuri nyt, kun eurokriisi puskee päälle ja cleantech yleisestikään ei ole maailmantaloudessa kovin pop? Vastaus on, että juuri näistä syistä. PZD:n kurssi on nimittäin historiallisesti varsin alamaissa verrattuna vaikkapa S&P 500 indeksiin (kts. kuviot 5 vuoden ja 1 vuoden kehityksestä verrattuna S&P 500:aan.



Ylempänä olevasta viiden vuoden käyrästä näkyy, että PZD on tyypillisesti ollut "korkean betan" sijoitus, sillä se on noussut ja laskenut nopeammin kuin S&P 500. Viimeisen vuoden aikana PZD on kuitenkin jäänyt kuitenkin indeksille todella merkittävästi. Miinusta on tullut vuodessa n.25 %, kun S&P 500 on vuoden takaisissa lukemissa.

Sijoitusmaailmassa tuotoilla on tapana palautua takaisin kohti keskituottoja tietyllä aikavälillä. Cleantech-sektori oli ennen finanssikriisiä ehkä jopa pienessä kuplassa, mutta tällä hetkellä se näyttäisi olevan ennemminkin alamaissa. Mielestäni nyt oli siis sopiva hetki lisätä nimenomaan PZD:tä salkkuun.

Mitä cleantechin alisuoritumiseen yleisesti tulee, niin hiljattain asiasta on kirjoitettu myös täällä. Kyseisessä artikkelissa ounastellaan tuulien kääntymistä pikkuhiljaa takaisin cleantech-sektorin suosioksi. Viime aikaiset euroalueen kasvupolitiikkapuheet voi myös tulkita tästä näkökulmasta lupaaviksi, sillä mahdollisista talouskasvun elvytysrahoista osa valunee cleantech-sektorille.

tiistai 8. toukokuuta 2012

Oston hetket kohta taas käsillä?

Kreikan ja Ranskan vaalitulosten myötä Europolitiikka palasi takaisin heiluttamaan finanssimarkkinoita. Markkinoiden reaktio oli kohtuu neutraali eilen, mutta voi olla että ihan koko näytöstä ei tässä draamassa olla vielä käyty.

Tuntuu siltä, että hyviä oston paikkoja on taas tulossa ihan lähipäivinä/viikkoina. Yleensä olen näissä tilanteissa liian aikaisin liikkellä, joten nyt yritän malttaa hiukan... Katsotaan miten käy!

tiistai 1. toukokuuta 2012

Pahimmat sijoitusvirheeni

Tarkastelin pitkästä aikaa sijoitussalkkuni tuoton kehitystä verrattuna vertailuindekseihin. Kovin hyvältä eivät tuotot juuri nyt näytä, johtuen muutamasta keskeisestä valinnasta. Ja pääasiassa siitä, että suorat osakesijoitukset Helsingin pörssilistalta ovat olleet pitkän aikaa salkun suurinta sisältöä ja vasta tänä vuonna muut sijoitusluokat ovat vallanneet suuremman palan.

Sijoittaminen pääosin Helsingin pörssiin on ollut minulta selkeä virhe, ainakin jos katsotaan tämän hetken tilannetta. Harvassa ovat pörssit, joista on saanut yhtä surkeaa tuottoa viime aikoina. Sijoitusten hajautus kehittyville markkinoille sekä jenkkimarkkinoille on helpottanut tilannetta vähän, mutta jos hajautus olisi ollut kunnossa alussa asti, olisi salkku tällä hetkellä plussalla useita kymmeniä prosentteja enemmän verrattuna tämän hetkiseen pieneen plussaan. Toki salkusta löytyy useita kevään 2009 hankintoja, jotka ovat loisto-osumia sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä missä tahansa vertailussa. Lisäksi Suomi-osakkeet nousevat myös nopeasti ylös sitten joskus, joten peli ei toki ole täysin menetetty kunhan jaksaa vain holdailla riittävän pitkään.

Suomikeskeisyys on johtanut myös valitsemaan tietyiltä sektoreilta nimenomaan suomalaisen yrityksen, joka ei välttämättä ole aina luokkansa paras tai tuottoisin. Olen esimerkiksi valinnut  känny-yhtiösijoitukseksi Nokian, vaikka mahdollisuus olisi toki ollut sijoittaa pari vuotta sitten vaikka Googleen tai Appleen (Henri Elo kirjoittaa näistä yleisistä Suomi-sijoittajan virheistä blogissaan). Toinen ongelmallinen sijoitus on Talvivaara, joka hajautetusta osto-ohjelmasta huolimatta on pahasti miinuksella. Suomi-salkkuni tuotto vastaa suurinpiirtein OMX-H Cap indeksiä, mikä ei ole huono asia - ainakaan en ole onnistunut menettämään markkinatuottoa osakevalinnoillani. Toisaalta ilman laskevaan osake- ja yrityskohtaiseen trendiin ostettuja Nokiaa ja Talvivaaraa suomisalkkuni hakkaisi indeksit ylivoimaisesti.

Virheistähän pitää oppia, ja olen tyytyväinen, että olen tehnyt ne vielä suhteellisen pienellä salkulla. Jatkossa pidän suomisalkun pienempänä osana ja keskityn kansainväliseen hajautukseen enemmän. Lisäksi tähyän enemmän muille maille myös suorien osakesijoitusten osalta.