perjantai 5. maaliskuuta 2021

Oston paikat odotettavissa? Pitkä ja spekulatiivinen ostoslista loppuvuodelle

Haistelin tunnelmaa tammikuussa ja totesin että on ainakin 5 merkkiä siitä että olemme kuplassa. Nyt kupla on alkanut vihdoin tyhjentyä, erityisesti markkinoiden nousukärjessä viilettäneissä kasvu- ja teknoyhtiöissä. 

Tähän "järkiintymiseen" on monta syytä, mutta erityisesti nyt on tapetilla korkojen nousu (kts. esim Traders' Clubin video jossa tätä selitetään auki). Korkojen nousu liittyy inflaatio-odotuksiin ja inflaatio-odotukset liittyvät erittäin suureen elvytykseen sekä koronapandemian jälkeiseen ostovoiman elpymiseen.

Miksi korkojen nousu on myrkkyä osakkeille? Näinhän ei läheskään aina ole, koska inflaatio ja korkojen nousu on myös merkki kasvavasta reaalitaloudesta. Korkojen nousu kuitenkin parantaa "riskitöntä tuottoa" jota sijoittavat voivat saada käteiselle. Kun tämä tuotto nousee, niin kasvuyhtiöiden kaukana tulevaisuudessa siintävät kassavirrat alkavat näyttää vähemmän houkuttelevilta. 

Käänteisesti tarkasteltuna nollakorkojen (ja käytännössä negatiivisen riskittömän reaalituoton) maailmassa tulevaisuuden epävarmatkin kassavirrat näyttävät houkuttelevalta. Siksi esimerkiksi Tesla, Nio, Plug Power, QuantumScape ja kumppanit ovat nousseet hurjasti viime aikoina. Tähän on toki muitakin syitä ja keskeisimpänä niistä sijoittajien laumakäyttäytyminen, joka on osakemarkkinakuplalle tyypillistä.

Kuten sanottua, nyt näyttää siltä että markkinoilla kupla on puhkeamassa. Esim. edellä mainitut ja muut "hype-osakkeet" ovat laskeneet jo 30-50% huipuistaan. Odotan laskun edelleen jatkuvat, sillä arvostuskertoimet eivät kestä minkäänlaista tarkastelua. Esim. Tesla on edelleen aivan poskettoman kallis. 

Silti omalle ostoslistalleni kuuluu monia edellä mainitun kaltaisia osakkeita. Tähän on kolme syytä:

1) Salkkuni (n. 450k) koostuu pääasiassa konservatiivisista sijoituksista. Isoimmat sijoitukset ovat laajoissa indeksirahastoissa kehittyville ja kehittyneille markkinoille. Lisäksi suomisalkusta sekä osakesäästösalkusta löytyy pitkälti osakkeita, joiden liiketoiminta on kaukana "hype-osakkeista" ja hyvä niin. Tätä kivijalkaa on mukava maustaa vähän spekulatiivisimmilla sijoituksilla.

2) Moni nykyhetken kurssiraketeista on tulevaisuuden menestyjiä. Esimerkiksi Teslan menestyksestä ei liene epäselvyyttä. Samoin vaikkapa Plug Power on osa tulevaisuuden vetyvallankumousta. Ongelma tulee sijoittajalle siinä, että siinä vaiheessa kun nämä osakkeet tulevat tietoisuuteen, niiden kurssit on jo pumpattu täyteen ilmaa. Tulevaisuuden massiivinen menestys on jo mukana kurssissa, eikä ostamisessa nykyhinnoilla ole järkeä.

3) FOMO. Fear of Missing Out. Tätä ei käy kieltäminen. Suurimmat sijoitusvirheeni liittyvät siihen, etten ostanut esim. FANG-osakkeita tai Amazonia ajoissa koska ne olivat aina "liian kalliita". Kun lopulta ostin 2017 vuonna Twitteriä, Facebookia ja Zalandoa, blogipostauksen kommenttikenttä täyttyi epäilevistä äänistä. Itsekin olin liian pitkään epäileväinen. Nämä kolme sijoitusta ovat muuten tuottaneet erinomaisesti tuon hetken ostohinnoista: Twitter +271%, Zalando + 118% ja Facebook +65%.

Tässäpä perustelut. Ja tässä ostoslista tälle vuodelle, olettaen että kuplan puhkeaminen jatkuu. Tämän on tarkoitus olla pitkä lista, mistä poimin osakkeita tilanteen mukaan. Varmasti en osta näitä kaikkia ja voi hyvin olla että ostoslistalle päätyy muitakin.

Energiamurros:
Sähköautot:
  • Tesla. Tähän en laita edes linkkiä :) Kallista on, mutta voin harkita jos kurssi vielä vähintään puolittuu nykyisestä.
  • Kiinan trio: Nio, Xpeng ja Li Auto. Kiina on maailman suurin sähköautomarkkina. "Born-EV" segmentti on kiinnostava ja tämä näky hinnoissa. Haluaisin mukaan ja seurailen jos tämän kolmikon kurssit edelleen laskevat.
Kasvisproteiini & ruokateknologia:
Terveydenhuollon digitalisaatio
  • Teladoc. Digiterveydenhuollon markkinajohtaja. Ostin tätä jo kahdesti (1 & 2). Kolmas ostos mahdollinen jos kurssi sakkaa.
  • Ontrak. Data-analytiikkaa ja ennakoivaa terveydenhuoltoa. Ostin tätä hiljattain ekan erän ja osake näyttää jatkavan vapaapudotuksessa. Toinen erä ehkä hirmu paljon halvemmalla :)
  • Intuitive Surgical. Leikkausrobotiikkaa. Erittäin mielenkiintoinen yritys.
Bonus-sektori, eli "järkiostokset":
  • RIZE Sustainable Future of Food -ETF. Tätä on tarkoitus ostaa salkkuun yhteensä 10k edestä. Ensimmäinen kahden tonnin osto on jo tehty.
  • Orthexin tuleva pörssilistaus. Tässä on pakko olla mukana.
  • OST:n sisällä tapahtuva osinkojen uudelleensijoittaminen.
  • ETF-kk-sijoitukset, jotka jatkuvat 1500 euron edestä kuukausittain. Näistä tekee järkevän ainakin jatkuva ajallinen hajauttaminen :)
Tästä tulikin pitkä lista... Mielipiteet tervetulleita, puolesta ja vastaan! Mitä omalta listaltasi löytyy?

*Edit: Aloitin ostoslistan tyhjentämisen saman tien kahdella avausostolla, koska markkinoilla nähtiin todella isoja laskuja tänäänkin. Noin 1500 euron ostot kohdistuivat QuantumScapeen (40,9 dollaria/kpl) ja Plug Poweriin (36,7 dollaria/kpl). 

8 kommenttia:

  1. Nyt on hurja lista! Mulla on näistä vaan Teslaa, mutta paria muutakin voisi harkita jos halvalla saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teslaa on vaikeaa ostaa, koska nykyistä hinnoittelua ei voi perustella oikein muuten kuin joukkopsykologialla... Eivät Teslan prospektit ole parantuneet niin paljon kuin osakekurssista voisi päätellä.

      Poista
  2. Erittäin suuret kiitokset listauksesta! Nämä voisi itsekin ottaa seurantaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Laitoin tähän kaikki mikä itseäni juuri nyt kiinnostaa, erityisesti siis jos laskevat. Moni näistä on sellaisia, että olisi kiva palata vuosi taaksepäin ajassa ja ostaa :)

      Poista
  3. Mikä Orthexissa kiinnostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni segmentin parhaat tuotteet. Pyrkimus kestäviin materiaaleihin. Kasvumahdollisuudet.

      Onko sinulla firman suhteen ajatuksia?

      Poista
    2. Itse lähinnä mietin, että mikä se Orthexin "vallihauta" on. Kyllähän ne muovikipot ovat varsin hyviä, mutta noita kippojen valmistajia kyllä riittää. Mielenkiintoinen yhtiö se olisi, kun ei noita kuluttajatuoteyhtiötä Helsingin pörssissä liikaa ole.

      Poista
  4. Mukavaa havaita että postauksen jälkeen tekemäni ostokset Plug Poweriin ja Quantumscapeen osuivat ainakin hetkellisiin pohjiin. Markkinoiden ajoittaminen on juuri nyt käsittämättömän vaikeaa, kun osa näistä kasvuyrityksistä saattaa laskea tai nousta 10-20% päivästä riippuen. Samalla tämä heilunta kuitenkin antaa mahdollisuuden tehdä ostoksia jos vaan jaksaa kyttäillä sopivaa paikkaa.

    VastaaPoista